Czujnik ruchu aqara p1 - zawiesza się?

Dzień dobry, cześć :slight_smile:

Mam problem z czujnikiem ruchu od aqara, model p1. Często jest tak, że po pierwszym wykryciu, kilka/kilkanaście następnych minut nie wykrywa kolejnego ruchu. Często też zdarza się tak, że np. po nocy też nie wykryje pierwszego ruchu, dopiero za którymś razem… Czy ktoś rozwiązał tego typu problem? Pozdro :wink:

Trochę mało informacji, może czujnik faktycznie, może słabe baterie (u mnie z2m od 3 lat pokazuje 100% :slight_smile: ) próbowałeś je wyjąć na chwilę / wymienić i sparować czujnik ponownie? Działa przez Z2M, ZHA, Matter przez hub Aqary czy jakiś inny? Coś mówią logi (LQI, Last seen)? Może za mała czułość? Możesz ustawić czułość na wysoką, ustawić jakiś mały czas blokowania stanu (domyślnie chyba jest 30 sekund, może to przestawiłeś?) i włączyć diodę żeby mrugała przy każdym wykryciu ruchu - zobaczysz czy mruga i problem jest gdzieś dalej, czy faktycznie problem w samym czujniku (może baterie lub zasięg).

2 polubienia

Już mówię, mam 4-5 miesięcy ten czujnik wpięty po Z2M. Logi nic nie mówią. Z zasięgiem problemu być nie powinno - po całym domu mam rozsiane sonoffy + gniazdka… Ustawienia:

LQI jest super, więc z siecią nie powinno być problemu (lepiej jednak spojrzeć na mapę połączeń, czy aby gdzieś po drodze nie ma problemów, bo to co tu widzisz to jest tak naprawdę LQI między ostatnim węzłem a koordynatorem), ale masz ustawiony Detection interval na 3 minuty, więc może ten czas masz za długi? Wiesz jak to działa - jak czujnik nie ma stanu zajęty i wykryje ruch to wysyła zmianę stanu na zajęty i od momentu zakończenia wykrywania ruchu czeka 3 minuty żeby zmienić stan na brak zajętości. Ale jeśli w czasie tych 3 minut czujnik ponownie wykryje ruch to nie wyśle zmiany stanu, dalej będzie zajęty, tylko zresetuje licznik na kolejne 3 minuty.

Czyli przykładowo - jak ktoś będzie przechodził przed czujnikiem co 2 minuty przez godzinę, to przy tym ustawieniu przez tą godzinę czujnik nie zmieni stanu, cały czas będzie zajęty.

Włącz sobie Trigger indicator, z tego co pamiętam on mrugnie na niebiesko jak zadziała detekcja, ale jeśli stanie się to w czasie tego 3 minutowego cooldownu, to nie dostaniesz powiadomienia. Jak nie będzie mrugał, to do testów zmniejsz sobie Detection interval na powiedzmy 10 sekund.

Dlaczego ja nie mogę wybrać motion_sensitivity? U mnie w ogóle nie ma tej zakładki “Konfiguracja”

@jaro444

1. Może masz technicznie zupełnie inny czujnik o tej samej nazwie handlowej
  2. może ten sam, ale połączony za pomocą jakieś innej integracji (przyszły mi na myśl 3 inne integracje niż z2m, a pewnie można wyskrobać ich więcej niż sobie wyobrażam)
  3. może przeprowadzi niepoprawnie jego parowanie (gdy nie był jeszcze w pełni obsługiwany w integracji, której używasz, lub po prostu zrobiłeś to źle i wywiad się nie udał)

ale nie napisałeś nawet słowa o swojej konfiguracji (za pomocą jakiej integracji masz połączony z HA rzeczony czujnik, jaki konkretnie masz model itp. itd.), więc chyba liczysz na uruchomienie szklanych kul przez wróżki.

1 polubienie

Często encje są po prostu wyłączone domyślnie w HA, trzeba je sobie włączyć jeżeli istnieją.