Jeżeli ktoś ma sufitowe czujki ruchu na 12V (i sufit podwieszany) to w prosty sposób można je wymienić na czujniki obecności.
Uwaga: jest kilka rodzajów czujników ruchu/obecności wykrywanych jako urządzenia TuYa TS0601, trzeba zwrócić uwagę na dokładny opis urządzenia wykrywanego przez Zigbee2MQTT.
Chodzi o to, że czujnik natężenia światła mocno przekłamuje. Np zupełna ciemność to 2 lx (tak 2 lx nie 0 lx). i Te 2 lx są raportowane aż do momentu, gdy jest już dość widno. Zmierzyłem innym przyrządem (smartfon) w tym samym miejscu. I wskazania się dość mocno różniły. Ciemność: moes - 2 lx, phone 2.9 lx; dość widno - moes 2 lx, tel. 8.90 lx; i dalej moes - 6 lx - tel. 23 lx. Myślę że przyczyną jest to, ze czujnik jest umieszczony w środku za białą osłoną i na suficie, ~prostopadle po światła wpadającego przez okno. Zastanawiam się, czy nie popełnić otworu w obudowie i wyprowadzić sensor światła.
czujnik bardzo długo (nawet przez ponad 2 minuty) raportuje obecność. W tym samym pomieszczeniu mam czujkę ruchu Aqara (RTCGQ11LM) i ona już przestaje wykrywać ruch a czujnik obecności nadal swoje - “w domu”:
Coś musi wykrywać. Jakaś drobnica - wentylator, czy coś. Spróbuj go zakryć jakimś metalowym przedmiotem (garnek, etc) i zobacz jak się będzie zachowywał.
Errata:
Teraz się wczytałem w końcówkę i po prostu zmień typ sensora w HA z “obecność” na typ “ruch” albo “poruszanie”.
Cześć!
chcę rozwiązać kwestię automatycznego oświetlenia na schodach. Przyjmijmy, że mam klatkę schodową, w której w połowie drogi schody zawracają o 180st. i idą dalej do góry. wymiary pomieszczenia to ok 2,5m x 4m, a wysokość sufitu na poziomie ok 5,5m. Czy tego typu czujnik zamontowany na środku sufitu da radę, żeby samodzielnie pokryć pomieszczenie?
przede wszystkim obawiam się, czy wykryje osoby wchodzące na schody z parteru (zwłaszcza dzieci), gdy musi być tak wysoko zamontowany. Przy czujnikach pir pewnie kilku bym potrzebował i trochę kombinowania, żeby je odpowiednio rozmieścić.
U mnie przed remontem miałem jeden PIR w połowie schodów (na ścianie tam gdzie “zawracają”) na wysokości koło 1,5 m od podłogi (tak by była widzialność bez zbędnych przeszkód zarówno w górę schodów jak i w dół) z “wiązką” o największej szerokości ustawioną pionowo, łapało i przy wchodzeniu i przy schodzeniu.