Ciekawy czujnik TuYa MIR-HE200-TY_fall control via MQTT | Zigbee2MQTT :
Na chwilę obecną najlepszym w kategorii tego typu czujników jest sensor Aqara FP1:
Niestety z2m nadal nie obsługuje go w pełni, nie wspiera definiowania obszarów. Ma też wymagania co do wersji firmware w bramce ZigBee. Wspiera OTA.
Ten pierwszy od Tuya ma skromniejsze wymagania ale coś za coś.
Widziałem oba w akcji i jeżeli tylko pojawi się pełne wsparcie przez Z2M dla tego od Aqary, to będzie to naprawdę ciekawy gadżet.
Właśnie rozważam zakup czujnika Tuya. Czy wykrywanie obecności jest ok czy są mankamenty?
Mnie to nie martwi “nic, a nic” - urządzenia ZGP działają tylko i wyłącznie na kanałach 11, 15, 20 albo 25 i de facto te kanały są najbardziej optymalne dla pracy Zigbee.
W porywach testów miałem 4 rozłączne sieci Zigbee (w tym 2 na tym samym kanale) i naprawdę nie widzę potrzeby używania pozostałych kanałów (no. może poza specyficznym środowiskiem przemysłowym lub medycznym, gdzie naprawdę trzeba dobrać kanały idealnie, ale to nie jest sytuacja dotycząca typowego domu czy mieszkania).
W dodatku w bloku mam 2 sąsiadów, którzy mają chaty naszpikowane elektroniką i wciąż się nie zakłócamy (a dodam, że główną “produkcyjną” sieć Zigbee omyłkowo zostawiłem sobie na kanale 11, który z tych czterech jest najmniej optymalny i tak już zostało i działa już kilka lat).
Natomiast w wiejskiej lokalizacji sąsiedzi zorganizowali sobie “most radiowy” przez moje podwórko i miałem problemy ze stabilnym działaniem WiFi (ostatecznie rozwiązałem ten problem), a na tamtejszej instalacji Zigbee nie robiło to najmniejszego wrażenia.