Czujnik ruchu Nous E2

Witam
Posiadam czujnik ruchu NOUS E2 ZigBee który można sparować z HA jednak w informacjach o urządzeniu w Zigbee2mqtt Status wsparcia widnieje jako nieobsługiwany i nic więcej nie idzie zrobić z tym czujnikiem nie pojawia się żadna ENCJA. Może ktoś miał podobny problem i udało mu się go rozwiązać będę wdzięczny za każdą pomoc. Nadmienię że czujnik jest sprawny w aplikacji Tuya jest wykrywany i działa bez problemu.

Tak czujnik przedstawia się w HA
Model Zigbee TS0202
Producent Zigbee _TZ3000_h4wnrtck
Status wsparcia Nieobsługiwane

Jest nieobsługiwany = nikt dotąd nie napisał “sterownika”, czyli konwertera, jeśli czujesz się na siłach to zrobić samodzielnie:

jeśli nie, to opcje są 2

• używać go z bramką Tuya (lub ewentualnie z jakąś inną integracją Zigbee, ale skoro Z2M nie obsługuje jeszcze tego sprzętu, to strzelam, że inne też pewnie nie)
  • wrzucić do szuflady i poczekać aż ktoś dorobi “sterownik”

PS Jaką masz wersję Z2M?

Jeśli chodzi o wersje Z2M to mam chyba najnowszą Zigbee2mqtt
Current version: 1.23.0-1. Widziałem ten artykuł odnośnie nowych urządzeń i tak na szybko to może być ciężko by to ogarnąć dopiero zaczynam zabawę z HM i Z2M. A jest może jeszcze jakiś inny sposób bo z tego co mi się zdaję to w tym konkretnie przypadku chodzi tylko o zmianę nazwy producenta _TZ3000_h4wnrtck na nazwę producenta obsługiwanego np. _TZ3000_msl6wxk9 lub _TZ3000_kmh5qpmb co prawda z wyglądu są inne ale według oznaczeń ze strony z kompatybilnymi urządzeniami to są to te same urządzenia konkretnie Model TS0202 więc może gdzieś to można zmienić w jakimś pliku konfiguracyjnym.

W tej dokumentacji jest m.in. opisany sposób który masz ma myśli - wykorzystujesz istniejący konwerter i na jego bazie tworzysz nowy (edytując tylko te kilka fragmentów, które tego wymagają).

Powinieneś prawdopodobnie uzupełnić ten plik (oczywiście jego fork, a nie oryginał)
https://github.com/Koenkk/zigbee-herdsman-converters/blob/master/devices/nous.js
a konstrukcyjnie się podeprzeć tym
https://github.com/Koenkk/zigbee-herdsman-converters/blob/master/devices/tuya.js