Przeglądnąłem filmy Artura w tym temacie ale za cholerę nie jestem w stanie uzyskać następującego efektu:
gdy czujnik wykryje ruch → włącz światło
gdy nie ma ruchu przez 3 minuty → wyłącz światło
ale gdy ruch jest → przedłuż świecenie światła o kolejne 3 minuty.
Kombinuję, męczę się, a efekt ciągle ten sam - światło gaśnie po 3 minutach (od wykrycia pierwszego ruchu, tak jakby nie dostarczało informacji z kolejnych odczytów ruchu).
Korzystam z czujników ruchu Aqara, które trzymają stan ON około 90 sekund. Zastosowałem DELAY=180 sek, ale to na nic bo światło i tak się wyłącza.
Co robię źle?
dzięki, dużo ciekawych rzeczy tam znalazłem.
W moim przypadku wystarczyło dodać “current state” (zaznaczone na niebiesko), które sprawdza czy czujka rzeczywiście jest off. Gdy tego nie było timer leciał i nie zważając na okoliczności wyłączał światło.
dla potomnych … poprzedni proces niestety miał podobny efekt. Licznik sobie biegł niezależnie.
Sytuacje uratował node “change” któy przy ponownym wykryciu ruchu zatrzymuje licznik timera:
Ten też nie będzie działał do końca zgodnie z założeniem tak czy inaczej będzie odmierzał tylko trochę dłużej,
Gdybyś zamiast Timer użył Trigger nie potrzebowałbyś takich fikołków.
Próbowałem jako potomny zobaczyć co “siedzi w środku” tego procesu, ale mogę go otworzyć tylko w Paint - a tam nie działa w ogóle
Wszystko zależy od tego co robi nod STOP, jeśli to jest na prawdę tylko stop to małymi kroczkami timer i tak doliczy do końca - w chwilach kiedy jesteś obecny a się nie poruszasz.
Oczywiście są to tylko spekulacje, ale jeśli jest to oświetlenie łazienki to Twój algorytm na łopatki rozłoży żona
Z tego co wyszło mi w testach to STOP resetuje licznik. Zaczyna ponownie odmierzać czas gdy czujka da na wyjściu OFF.
Tak jak mówisz … żona zweryfikuje na 100% pir_3minuty.json (4,7 KB)
A ja wstawiłem “change” równolegle do noda włączającego światło, który wysyła “reset” do noda “delay”.
W ten sposób każdy ruch resetuje odliczanie, które zaczyna się od nowa po każdorazowym wykryciu ruchu. Jeśli takiego nie ma wyłącza światło po zadanym czasie.