Witam, mam dwa czujniki Aqara , działały bez problemu na oryginalnej baterii po wymianie na nową albo dalej pokazują niski poziom baterii i po paru dniach się wyłączają albo pokazują 100% i po ok 2-3 tygodniach się wyłączają. Próbowałem różnych baterii różnych firm i cały czas ten sam problem. Zwróciłem się do Agary i ich odpowiedź to,że należy kupić dobrej jakości baterie.
Co można zrobić żeby działały bez problemu dłuższy czas ?
Pierwszy raz słyszę o takim problemie, jakie ogniwa używałeś? Jaki to czujnik (w szczególności model).
Which Aqara sensor is this?
Is this?
Or it’s predecessor?
They are quite long lasting, but they are quite quirky when you pair/re-pair them to the Zigbee network.
Once you paired it, you need to turn off the permit to join and need to press a few times the button on it. It sends battery status after a few button presses, and once the battery status is in, it sticks well to the network.
I usually pair them directly to the nearest router for good communication.
Hi, this is one ,end other is older version. I changed battery 2 weeks before, it show 100%. Today receive information low battery.
The batteries is Duracell. The second one was on Panasonic, show 100%,and was working 3-4 days and turn off.
Używam tych i ogniwo w nich wystarcza na jakieś 2-3 lata
obudowa raczej identyczna, więc pokaż jaki model masz w Z2M
Ogniwa CR2032 dowolnej marki, byleby nie przeterminowane (data na opakowaniu to nie data produkcji tylko data ważności, nie daj się nabrać u nieuczciwych sprzedawców, data produkcji jest podawana raczej wyjątkowo jako dodatkowa, obowiązkowa w UE jest tylko data ważności).
Najbardziej rozpoznawalne marki ogniw są też najbardziej podrabiane.
Więc można bez strachu kupować np. marki znane w świecie elektroniki, ale nie reklamowane w mass-mediach jak Vinnic, Murata, GP, EEMB.
Szczęściarz u mnie średnio co pół roku, Pir-y RTCGQ11LM średnio co rok, kontaktrony MCCGQ11LM 2 lata.
W kontaktronach mam do dziś chińskie ogniwa (a mają chyba 4 lata, edit po sprawdzeniu TH to chyba jednak więcej…) - tylko tu jest jedna kwestia - zainstalowane w miejscach, gdzie się nie napracują… ale w żadnym jeszcze nie wymieniałem.
ALE podpuściłeś mnie i sprawdzę w jednym TH kiedy faktycznie ogniwo było wymieniane (jeśli sobie na nim zanotowałem), edit - zanotowałem, ale pisak się rozmazał, najprawdopodobniej marzec 2022 (i nadal wskazuje 100%)
Mam podobny problem z czujnikami temperatury aqara. Używam baterii maxell i raczej nigdy nie było z nimi problemów, W lipcu aktualizowałem firmware do CC1352P2_CC2652P_launchpad_coordinator_20240710 i po tym czasie bateria zaczęła znikać w szybszym tempie w dwóch czujnikach. Wróciłem ostatnio do starszej wersji firmware, ale bateria nadal wystarcza na bardzo krótko. Nie wiem czy to wina baterii czy tych czujników bo mają już kilk lat. Czy @Przemysław_Szostok udało ci się rozwiązać ten problem?
Akurat tak się składa, że też mam CC2652P (choć sam koordynator inny) i… też używam firmware w tej samej wersji
i bateryjny problem u mnie nie występuje, swoją drogą firmware koordynatora nie ma nic do tego, bo urządzenie bateryjne samo decyduje kiedy ma raportować, więc wpływ firmware koordynatora jest tu zerowy
Może swoje czujniki (może przypomnę czujniki temperatury zaprojektowane do wnętrz) trzymacie za oknem albo w lodówce?
Przyszła zima i temperatury ujemne nie są miłe dla ogniw litowych, a elektronikę urządzeń przystosowanych do pracy w warunkach pokojowych trafia szlag jeśli zostaną wystawione na działanie warunków atmosferycznych (jeśli nie zadbaliście o impregnację elektroniki, bo producent przecież tego nie zrobił) nawet praca w łazience czy kuchni potrafi zaszkodzić takiemu sprzętowi.
Używam wielu czujników Aqara i nigdy nie miałem problemu z bateriami, jak u @szopen 2-3 lata pracy. Jeden (WSDCGQ11LM) wisi już za oknem 3 lata i nie mam problemu z bateriami.
[WSDCGQ11LM]
[MCCGQ11LM]
[SJCGQ11LM]
Jeszcze jedno mi zaświtało do głowy, bo Ci, którzy mają problemy mają związane usta i jak dotąd nawet nikt nie podał konkretnego modelu z linków dostępnych w GUI Z2M, ale do niektórych wypustów Lumi (faktycznego producenta sprzętu marki Aquara) istnieją pliki OTA.
Wprawdzie nie wiem czy Lumi też już podlega OTA (bez przygotowania sobie odpowiedniego json’a samodzielnie), bo akurat mam same zabytki, dla których nie ma i nigdy nie było nowego firmware, ale sprzęt co najmniej kilku producentów może być automatycznie sprawdzany pod kątem możliwości aktualizacji firmware w/g harmonogramu w ustawieniach Z2M.
Takie sprawdzenie wymusza specyficzną dodatkową komunikację z urządzeniem (dla bateryjnych gdy się ono wybudzi).
Natomiast raz rozpoczęte OTA musi się zakończyć (ja znam tylko 2 warunki zakończenia - pomyślna aktualizacja lub wyczerpanie baterii; nie wiem czy timeout jest możliwy, że względu na masakrycznie niską prędkość tego procesu), jeśli parametry pracy sieci nie są optymalne, to aktualizacja może trwać znacznie dłużej niż normalnie (kilkadziesiąt minut - kilka godzin).
Nie należy w trakcie OTA zatrzymywać ani restartować Z2M.
Nakład energetyczny na pojedynczą aktualizację firmware sprzętu bateryjnego nawet w optymalnych warunkach pracy jest porównywalny z jednym do kilku miesięcy normalnej pracy.
Nikt tu wprawdzie nie wspominał czy robił OTA, no ale bez wiedzy jaki to wydatek energetyczny to może nie wydawać się ważne.
Stare modele Lumi (Aquara, Xiaomi) nie doczekały się aktualizacji, ale do nowych wypustów pliki są dostępne.
A zatem proponuję wyłączyć sprawdzanie OTA oraz robić sprawdzenie + aktualizacje tylko świadomie natychmiast po wymianie ogniwa raz na jakiś czas.
Czy sprzęt teoretycznie podlega OTA można sprawdzić tam
Czujniki były na zewnątrz od kilku lat w wydrukowanych “domkach”, ale to raczej nie jest problem z niską temperaturą gdyż wcześniejsze lata sprawowały się przyzwoicie (Drugi czujnik został w domu po wymianie baterii i ten sam problem). Sprawdzałem elektronikę czy nie ma jakichś śladów korozji i wyglądała jak nowa (oczywiści przy okazji przeczyściłem izopropanolem). Czujniki to
WSDCGQ11LM.
Przypomniało mi się że w lecie przy którejś aktualizacji zigbee2mqtt bardzo spamowały komunikatami, że aż obciążenie procesora wzrastało.
Nie wykluczam problemu z elektroniką po tylu latach na dworze, natomiast dziwnym zbiegiem okoliczności u obydwu czujnikach objawy zaczęły się w lipcu.
Jeżeli czujnik jest sprawny technicznie to spróbuj wyciągnąć baterie na kilka minut, w Z2M usuń (Wymuś usunięcie), po czym włóż baterie i sparuj urządzenie ponownie. Samo Z2M nie ma wpływu na raportowanie czy odpytywanie czujnika, możliwe ze czujnik wpadł w jakąś pętle raportowania i drenuje baterie. Samego czujnika nigdy nie aktualizowałem od momentu kupna 3lata