Czujnik temperatury i wilgotności brak encji

Zakupiłem w krajowym sklepiku czujnik temperatury i wilgotności:

czujnik

W apce Tuya bezproblemowo się sparował i podaje prawidłowe odczyty.

Natomiast w HA nie ma ani urządzenia, ani encji. Stworzyłem na szybko kawałek automatyzacji (w apce Tuya) i encja (sceny) się pojawiła. O co tu chodzi? Wykładam się się na banałach, a Conbee2 już jedzie :frowning:

Zakładam, że to ten sprzęt, bo modelu nie podałeś (w poniższej ofercie o dziwo też go brakuje…)

Ten sprzęt prawdopodobnie nie jest jeszcze obsługiwany - integracja Tuya nie jest ani przygotowywana, ani aktualizowana przez Tuya (który to dostawca technologii raczej dąży do możliwie najwyższej niekompatybilności z czym się da…).

Tak, to dokładnie ten czujnik. Zakupiłem do w Hou…iq.pl. Mam nadzieję, że zadziała z Conbee :slight_smile:

Tu masz nieoficjalną bazę kompatybilności sprzętu Zigbee

Chyba się nie zaprzyjaźnię z tym czujnikiem. Bardzo wolno odczytuję zmiany temperatury i wilgotności.

No cóż, jeśli chodzi o stosunek ceny do jakości to za optymalne uważam LYWSD03MMC (choć technologia inna, bo BLE), a z tym firmware to już ogólny cud i miód :stuck_out_tongue:

edit: w/g stanu na 2021 rok teraz ta odnoga projektu “ATC_MiThermometer” jest aktualna

1 Like

Mam kilka “identyczne” wyglądających czujników kupionych na AliExpress, Z2M rozpoznaje je jako TuYa TS0201 control via MQTT | zigbee2mqtt.io, działają bez zarzutu z CC2531.

Mam nadzieję, że z Conbee2 zadziałają równie bez problemowo :slight_smile: Po resecie czujnika opóźnienia odczytu ustąpiły.