Czujnik TH01Z "humidity_report_interval": 120,

Witam wszystkich serdecznie .
Mam mały problem mianowicie nie mogę sobie poradzić ze zmianą parametru “humidity_report_interval”: 120, .
Chciałbym ustawić na 15 .
Proszę o pomoc .
Korzystam z Zigbee2mqtt i SONOFF Zigbee 3.0 USB Dongle Plus.

A możesz się nieco bardziej wysłowić, może jakieś linki choćby do podstawowej dokumentacji tej integracji, którą używasz…

OK teraz już wiadomo o podstawach, to jeszcze link do bazy urządzeń Zigbee - klikasz w model urządzenia w Z2M i to jest ten link.

Podaję link.

Zazwyczaj polega to na wejściu w GUI Z2M w ustawienia specyficzne urządzenia (dla danego urządzenia) i wpisaniu pożądanych wartości w pola edycji.

Ustawienia te zostaną przesłane przy najbliższej komunikacji z urządzeniem (skoro fabrycznie raportuje co 2 godziny to bądź cierpliwy bo to może to trochę potrwać).

Można też wysłać odpowiednio spreparowany telegram przez MQTT, ale nie sądzę aby to mogło zadziałać szybciej (no i ma to sens tylko jeśli w GUI nie masz tych ustawień).

Częstotliwość temperatury zmieniałem w konsoli tylko jak ja to zrobiłem nie wiem już sam ale po restarcie było 5 .
W zakładce Eksponuje jest pasek do ustawień od 5 do 120 ale po zmianie nic się nie dzieje . Powraca zawsze do 120 .
Jak można wysłać taką wiadomość? Przepraszam ale z mqtt jestem lekko do tyłu.
W ustawieniach specyficznych jest tylko kalibracja czujników .

Raczej nie w eksponuje (skoro ich nie eksponuje - opieram się na dokumentacji z linka, a chyba jest niepełna lub nieco nieaktualna) tylko w ustawienia specyficzne, to powinny być pola do wpisania wartości “z palca”, ale jak się pewnie domyślasz nie mam TH01Z
Skoro już kiedyś udało Ci się to zrobić (przez wysłanie jak sądzę telegramu MQTT), to odszukaj źródło na podstawie którego to zrobiłeś skutecznie.

edit
Nie szukałem długo tam każą wcisnąć przycisk w urządzeniu (aby je wybudzić do komunikacji) przy ustawianiu (i to być może być może się uda nawet tym sliderem)

Jesteś Bogiem wszystko działa trzeba przy zmianie nacisnąć przycisk przy czujniku od parowania i wszystko działa wielkie dzięki.

Opisz dokładnie procedurę (czy jest istotna kolejność) to postaram się ją streścić i dodać do dokumentacji.

Aby zmienić ustawienia , wartości ustawień w zakładce Eksponuje musimy zatwierdzić zmiany przez naciśnięcie guzika od parowania urządzenia .
Zmieniamy daną wartość i naciskamy przycisk .
Po około 20 sekundach wartość jest już zmieniona . Kilkakrotnie próbowałem kombinacji naciśnięcia i zmiany ustawień lecz nie zadziałało.

Zmieniamy wartość nastawy i naciskamy guzik na urządzeniu.
Zmiany widoczne po paru sekundach .
W ten sposób można zmienić większości z tych parametrów
“humidity_report_interval”: 15,
“humidity_sensitivity”: 6,
“max_humidity”: 60,
“max_temperature”: 39,
“min_humidity”: 20,
“min_temperature”: 0,
“temperature_report_interval”: 15,
“temperature_sensitivity”: 22.5,

Pozdrawiam

3 polubienia