Hej kupiłem 4 sztuki czujników jak w temacie. Podczas zakupu korzystałem jeszcze z bramki zigbee i apki Tuya. Obecnie przeszedłem na HA z zigbee2MQTT i mam problem z tymi czujnikami.
Jeden z nich został wykryty, drugi pojawił się jako nie znany, a obecnie po usunięci i próbie dodania nie chce się znów wcale dodać.
Proszę o pomoc czy jest szansa jakoś dodać te czujniki? Czy lepiej je sprzedać, a wtedy prośba o polecenie czegoś z wyświetlaczem.
Poniżej foto czujnika i zrzut z HA.
z czego na co przeszedłeś? jakoś opisz to szczegółowo, bo na razie to zdanie nie ma żadnego sensu
to co prezentujesz niżej to jest interfejs zigbee2MQTT oznaczanego skrótowo jako Z2M
…i z HA nie ma kompletnie nic wspólnego, no może poza faktem, że może być wyświetlany w sesji ingrees w interfejsie HA jak jakiś “obcy” serwis (pochodzący z innego serwera).
Każdy Dodatek w HA to jest całkowicie obcy serwer (nawet jeśli realizuje jakiekolwiek funkcje przydatne w HA).
(nawet na obrazku, który sam zamieściłeś widać że Tuyowski model jest całkiem inny, a to co sobie nadrukował na sprzęcie hurtownik, czy detalista, nie ma większego znaczenia)
Przyjazna nazwa
kuchnia_tw
Opis
Temperatura/Wilgotność Kuchnia
Ostatnio widziane
45 minutes ago
Dostępność
W sieci
Typ urządzenia
EndDevice
Model Zigbee
TS0201
Producent Zigbee
_TZ2000_a476raq2
Opis
Temperature & humidity sensor with display
Status wsparcia
Obsługiwane
Producent
Tuya
Model
TS0201
Zasilanie
Bateria 100%
Wywiad zakończony
Prawda
Moja pytanie czy mam pecha że faktycznie w każdym tym czujniku siedzi inna elektronika i dlatego nie mają wsparcia czy jednak robię coś źle po stronie samego zigbee2MQTT działającego w środowisku HA?
Ekspertem nie jestem, ale często miałem tak, że nowe urządzenie pokazywało się jako nie wspierane.
Nie usuwaj go, tylko paruj ponownie.
Bywa tak, że z jakiegoś powodu wywad się nie dokończy np. problemy z zasięgiem lub zakłócenia. Parowanie rób blisko koordynatora.
Jest spora szansa, że masz problemy z parowaniem z powodu timeoutu (wywiad nie został przeprowadzony do końca)
metoda, która działa zawsze - jeśli jest jakiś przycisk wystarczy go krótko klikać od czasu do czasu przy parowaniu, a samo parowanie robić w bezpośredniej bliskości koordynatora
Możliwe, że jest problem z zakłóceniami - czy używasz przedłużacza USB?
Jest to prawdopodobne, ale po prostu obejrzyj je dokładnie (jeśli były kupione w ramach jednego zakupu, to jest raczej nieprawdopodobne, że trafiłeś egzemplarze z różną elektroniką i/lub firmware).
Oczywiście zakładam, że z poziomu bramki Tuya usunąłeś je z jej sieci Zigbee i parujesz już gdy ta bramka nie jest włączona do zasilania.
Dobrze, że masz, to daje możliwość manipulacji jego umiejscowieniem - sam koordynator nie powinien być blisko źródeł potencjalnych zakłóceń - głównie sprzętu WiFi i BT, ale i sam komputer jest potencjalnym źródłem zakłóceń (a w szczególności takim źródłem zakłóceń są dyski podpinane przez USB3).
To by oznaczało, że masz “słabą” sieć Zigbee, za mało routerów w sieci i brak pokrycia w zasiegu.
Całkowicie zrezygnowałem z czujników Zigbee z wyświetlaczem (leżą w szufladzie) na rzecz Xiaomi Mi Temperature And Humidity Monitor 2 (model LYWSD03MMC, z protokołem BTHome + Bluetooth Proxy), do których też można wgrać obsługę Zigbee.
Pamiętam jakieś narzekania użytkowników na duży pobór energii na firmware Zigbee, czy już to poprawiono? (bo na sofcie BTHome od @pvvx pracują po 2 lata na ogniwie przy dość częstym raportowaniu)