Mam zmodernizowaną kotłownię i chciałbym mierzyć kilka rzeczy aby w razie nieprawidłowego działania od razu widzieć gdzie leży problem.
Potrzebuję podpowiedzi w jaki sposób mogę sprawdzić załączanie się oraz wyłączanie pomp obiegowych. Są one zasilane na 230V, podłączone do Salus RXRT510 który otrzymuje radiowo sygnał z termostatu Salus 091FLRFV2. Zależy mi tylko na stanie ON i OFF oraz na wykonaniu najniższym kosztem. Mam kupionych kilka Wemos D1 Mini. Może je da się wykorzystać? Naprowadzicie co i jak? Z góry dzięki!
Jeśli masz podłączony przewód fazowy zasilania pompy do gniazda NO/COM w Salusie to chyba zastosowanie przekaźnika na tej fazie lub stycznika , podłączonego do wemosa da ci binarny sensor OFF/ON.
W tym przypadku najszybszą i najprostszą opcją jest zastosowanie ładowarki od telefonu + np. Wemos D1 Mini. Gdy pojawi się napięcie w obwodzie to ESP8266 połączy się z moją siecią WiFi. I to jest stan który będę kontrolował.
Czyli w skrócie:
ESP8266 połączyło się przez WiFi to znaczy że pompa obiegowa od OC została załączona.