Witam.
Buduję w ogrodzie ziemiankę. Ze względu na wysoki poziom wód gruntowych wybudowałem studzienkę w której jest pompa zanurzeniowa.
Założenia:
monitorowanie poziomu wody (czujnik TL-136) i uruchomienie pompy po przekroczeniu progu.
pomiar temperatury i wilgotności w piwniczce
-To chyba ogarnę na Wemos. Mam zasięg WIFI więc dołączę do działającego HA.
Pytanie. Jak zrealizować lokalnie w piwniczce podgląd na wyświetlaczu (jakim i jak to zrobić) tych odczytanych parametrów, a na wykresie poziom słupa wody? Tablet z otwartą stroną HA chyba nie przeżyje.
Możesz to zrobić oczywiście, ale ja bym nie zaufał elektronice w takim pomieszczeniu. Oczywiście możesz sobie zrobić monitoring poziomu na tym ESP, ale daj normalny, porządny włącznik pływakowy. Nic nie zastąpi sprawdzonych rozwiązań w wilgotnym środowisku.
Z wyświetlacza jednak nie chcę zrezygnować, zamknę w akrylowej obudowie IP67 nie powinno się nic dziać. Jak to zrobić? Czy da się podłączyć LCD 4x16 do wemosa? z Tasmotą?
A jeśli chodzi o elektronikę i środowisko wilgotne to nie żałować lakieru podczas impregnacji (mam miejsce gdzie idealnie szlag trafia elektronikę… i niestety ostatnio przy impregnacji stacji pogodowej za bardzo się bałem użyć dostatecznej ilości lakieru), ten czujnik jest wprawdzie narażony na warunki atmosferyczne i na bis pająki zbudowały sobie w jego klatce Stevensona gniazdo… ale żadna obudowa nie jest w stanie zabezpieczyć przed stale mocno podwyższoną wilgotnością… tylko lakier. Osobiście polecam “Plastik 70” ale są też inne lakiery polistyrenowe, w tym jakiś krajowej produkcji ale nazwa mi wyleciała z głowy (“AG chemia” go robi).
Tu go (lakieru) zabrakło, bo się bałem uszkodzić czujnik termohigrometru (to była gotowa konstrukcja, więc wlot nie był już zabezpieczony przez wytwórcę IC)
druga część płytki, gdzie są też połączenia lutowane do taśmy (magistrala I2C+zasilanie) nic oczywiście nie zgniło i niestety nie zrobiłem zdjęcia tamtej strony bo się “czuła dobrze”.
Dobierz taki który da się skutecznie zaimpregnować, osobiście bym poszedł w rozwiązanie LED np. na bazie
Hmm w sumie słupek na wyświetlaczu z poziomem słupa wody też jest możliwy
do zrealizowania na wiele sposobów - np. wykorzystując adresowane piksele LED
ale wtedy poszedłbym w taką platformę
być może montując 4 moduły 8x8pix w kwadrat, albo gotową płytkę zawierającą 4 wyświetlacze tylko ustawioną pionowo (wizual jest w sumie do przemyślenia), o ile wydaje się, ze te parę pikseli to nie za wiele, to jednak… się da.
Tylko… jeśli chcesz realizować zaawansowany wyświetlacz i czujniki to już raczej ESP32 (dodatkowym plusem jest multipleksowany pzretwornik ADC dający na typowych gotowych płytkach aż 6 wejść), a nie 8266, no i w sumie chyba łatwiej będzie to zbudować na bazie ESPHome niż Tasmoty
PS pozwoliłem sobie totalnie zmienić tytuł z tego nic nie mówiącego o niczym…
I tu taka uwaga - ten wyświetlacz znakowy LCD nie jest hermetyczny, oraz nie da się go w pełni skutecznie zaimpregnować (ze względu na sposób łączenia “wyświetlacza właściwego” z jego kontrolerem), oczywiście nie twierdzę że od razu go wilgoć zniszczy (jest to tanie rozwiązanie więc w razie czego można wymieniać raz na parę lat).
De facto na takim wieloliniowym wyświetlaczu też można fajnie narysować słupek, tyle że w poziomie, a dla wyświetlacza 4x20 od biedy można też wykombinować słupki pionowe z semigrafiki.
(ale takie rozwiązania to już “kilometry” warunków chyba, że się wymyśli jakiś sprytny algorytmik)
Dziękuję za zainteresowanie tematem.
W podobnej tubie, grubsze ścianki, szkło laboratoryjne, po wydrukowaniu zaślepek na drukarce i dobraniu uszczelek udało się zamontować bargraf z taśmy Led zanurzony w basenie jako termometr. Działa kilka lat. Brak kondensacji pary dwie saszetki na wilgoć na wszelki wypadek.
.
Myślę, że kwestie wilgotności ogarnę, ale dziękuję za wszelkie wskazówki.
Piwniczka posiada wentylację i wilgotność powinna osiągnąć dosyć stabilny poziom - takie są założenia tych rozwiązań. Inaczej przechowywanie czegokolwiek nie będzie miała sensu.
Szopen, czy na [MAX7219 7-Segment Display] sekwencyjnie wyświetlę dane które mnie interesują? Poziom wody może być wartością numeryczną - ważne by wyzwolić alarm, pompę i jakieś powiadomienie.
Proponowałbym czujnik ciśnienia umiejscowiony w najniższym miejscu - wtedy masz możliwość kontrolować dokładnie wodę - ale jak zawiedzie elektronika/internet itp. to możesz mieć mokro - jeśli nie będziesz miał alternatywy - albo pływaka, albo sond.
Również możesz zrobić sondy - np. z nakrętek, śrubek nierdzewnych i przewodami spiąć je pod piny w ESP, który będzie miał obwód zamknięty z masą to Ci się “zapali/wyświetli” odpowiedni poziom - oprogramowanie najprostsze na zasadzie przycisk włączony/wyłaczony
Oczywiście - na każdym wyświetlaczu można wyświetlać co się chce sekwencyjnie (nawet jeśli sterownik wyświetlacza nie obsługuje podstron to są na to obejścia a MAX7219 oczywiście nie obsługuje co wynika bezpośrednio z zasady działania tych kontrolerów - jeden kontroler obsługuje 8 anod i 8 katod dzięki czemu można go wykorzystać zarówno do matryc 8x8 pix. jak i 8 cyfrowych wyświetlaczy 7-segmentowych “z wędrującym przecinkiem” do czego w sumie ten kontroler był pierwotnie projektowany, ba układy można łączyć szeregowo - polecam zajrzeć w notę katalogową).
Tylko ja cały czas mówię o ESPHome (nie sprecyzowałeś na początku z jakiego projektu chcesz korzystać, a do stosunkowo skomplikowanych lub wielofunkcyjnych urządzeń uważam ESPHome za najbardziej elastyczne wśród prostych narzędzi).
Zobacz sobie na ten projekt zegarka powyżej (tam akurat są pikselowe LEDy na tych samych sterownikach więc jest nieco inaczej, ale część rozwiązań można podkraść, a wyświetlanie lokalnych sensorów jest nawet łatwiejsze).
tu taka nieco wyrwana z kontekstu lambda która wyświetla temperaturę, wilgotność i sekundy "<pusto><pusto>:SS" naprzemiennie z czasem "HH:MM"
na wyświetlaczu LED “od mikrofalówki” tj. na platformie TM1637 (ale on ma tylko 4 cyfry i dwukropek więc to był wybór bez sensu, znaczy na sam zegarek OK, ale skoro go kiedyś zbudowałem to taka trochę kombinacja by cokolwiek sensownie wyświetlać oprócz czasu - jakkolwiek założenie jest takie by niemal zawsze było widać czas, a na jakieś konkretne wskazanie nie trzeba było czekać zbyt długo, można to rozwiązać mniej pokrętnie, tu musiałem jeszcze kombinować z brakiem możliwości wyświetlania przecinka (a jest też migający dwukropek), a MAX7219 jest o wiele elastyczniejszy, a przede wszystkim mieści się dużo więcej.
display:
platform: […] # to było tm1637 ale po modyfikacjach nadaje się na inne LED 7seg
[…] # tu opcje platformy sprzętowej
update_interval: 500ms
lambda: |-
static int i = 0;
i++;
if ((i % 15) == 0)
it.strftime(" .%S", id(sntp_time).now());
else
if ((i % 15) == 5)
if (id(balkon_temperatura).state <= -10 )
it.printf(0, "%.0f~", id(balkon_temperatura).state);
else
if (id(balkon_temperatura).state < 0 )
it.printf(0, "%.1f~", id(balkon_temperatura).state);
else
if (id(balkon_temperatura).state < 10 )
it.printf(0, "%.1f~C", id(balkon_temperatura).state);
else
it.printf(0, "%.0f~C", id(balkon_temperatura).state);
else
if ((i % 15) == 10)
it.printf(0, "%.0frH", id(balkon_wilgotnosc).state);
else
if ((i % 2) == 0)
it.strftime("%H.%M", id(sntp_time).now());
else
it.strftime("%H%M", id(sntp_time).now());
sztuczka polega na wywoływaniu lambdy co pół sekundy (=odświeżanie wyświetlacza), podobnie można zrobić na MAX7219 a wręcz znacznie prościej zależy jakie założenia sobie przyjmiesz, dla 3-4 wartości do wyświetlenia można zmieniać np. treść co sekundę
Jeśli chodzi o Tasmotę, to nawet nie analizowałem sytuacji (no nie ukrywam ESPHome swoją prostotą a’la klocki lego mnie urzekło kilka lat temu, w sumie wtedy, gdy HA jeszcze konfigurowało się w 100% w YAMLu).
No cóż, bazując na projekcie AIS dom gdzie HA skończyło się stabilnie na 2023.6.3 dalej większość w YAML. Stąd moje obawy jak to ogarnąć. Przesiadka na nowszy HA to praktycznie przepisanie wszystkiego od nowa. Pewnie powoli dam radę ogarnąć. Ale piwniczkę chyba ogarnę niezależnie, bo boję się, że mnie to przerasta. Tylko jakoś najprościej dodać do istniejącego projektu.
Fajnie będzie monitorować w istniejącym dashbordzie.
Angler, przekonałeś mnie co do pompowania wody najprościej i niezawodniej jak się da. Kwestię monitorowania potraktuję jako dodatek. Niestety pływak pompy jest dość zawodny w wąskiej studni, więc osobny, mechaniczny czujnik poziomu jest chyba najlepszym rozwiązaniem.
Szopen, kwestie monitorowania poziomu wody nawet mogę darować. Uproszczając - temperatura i wilgotność jest kluczowa. Proszę o dalsze sugestię monitorowania tych parametrów zdalnie.
PS. Szopen, Poziom Twojej wiedzy i wskazówek powyżej wyłączy mnie pewnie na trochę by przeanalizować Twoje wskazówki na tych przykładach. Dzięki.
tylko kompilować sobie będziesz musiał gdzieś indziej (przynajmniej póki co - może to być instalacja HA i tam sobie dorzucisz Dodatek?)
no chyba, że masz już samodzielną instalację poza HA
Najpierw musisz przetrawić czy ESPHome jest czymś co chcesz ruszyć (no chyba, że już kiedyś używałeś)
kluczowe jest jaki czujnik TH zastosujesz, jeśli opiszesz mniej więcej założenia to prosty YAML można nawet wyskrobać niemal od ręki, oczywiście później sobie go będziesz musiał “dopieścić”
OFF TOPIC
Możesz spróbować takiego eksperymentu - instalacja na jakimś innym sprzęcie np. prościutkim pececie HAOS-generic albo na malinie (nie wiem czym dysponujesz), po uruchomieniu przyda się garść Dodatków do wygodnych działań, Samba, File editor lub VSC, Terminal&SSH, może w wersji adv., może File browser, no nie wiem co komu potrzebne, ale da się stworzyć paroma Dodatkami środowisko dość wygodne
następnie downgrade HA core do 2023.6.3 ha core -upgrade --version 2023.6.3
na tym etapie zobaczysz czy się uda od ręki cofnąć tak głęboko…
no i chwilowo zapominasz o aktualizacjach, ale YAMLe będą w miarę kompatybilne (tj. na tyle na ile mało używałeś komponentów charakterystycznych tylko dla AIS)
gdy już się przeniesiesz w większości (pewnie nie wszystko się da tzn. trudność z upływem czasu rośnie, bo rozwój wszystkich projektów wokół HA nie stoi w miejscu… im dłużej czekasz z migracją tym będzie trudniej)
Niestety w tej chwili już np. Zigbee2MQTT poszło o “głaz (bo to już nie kamień…) milowy” do przodu…
Jeszcze miesiąc temu byłoby łatwiej (wprawdzie są obejścia na instalację starych wersji, chyba, że już nie działają).
W każdym razie po przeniesieniu większości konfiguracji musisz doprowadzić instalację do rozsądnego działania i zrobić pełny backup (i tak za każdym razem po pokonaniu kolejnego miesiąca)…
Możesz podnosić wersję “oczko po oczku” w górę (mam nadzieję, że mechanizmy które działały kiedyś działają nadal, no ale jeśli nie spróbujesz to nie zobaczysz…)
czyli do kolejnej wersji z najwyższymi patchami z każdego miesiąca
kolejna po 2023.6.3 będzie 2023.7.3 ha core -upgrade --version 2023.7.3
ewentualne dodatkowe zmiany (no niestety czytania to masz chyba na parę tygodni) - cześć konfiguracji przy aktualizacjach była konwertowana automatycznie (i tu się trzeba pomodlić aby to nadał działało, mam nadzieję że to po prostu ogarniało core a nie np. supervisor (nie wiem, bo nigdy nie kopałem po kodzie tak głęboko by się dowiedzieć, ale może ktoś z użytkowników wie i się podzieli?)
backup
i 2023.8.4
itd. tak w kółko aż dojdziesz w miarę do współczesności
tu masz ściągawkę
sam jestem “w grudniu zeszłego roku” i tym razem wyjątkowo czekam na rozwój wydarzeń (bo jakoś mi się nie chce kolejny raz robić downgrade), ale jak wykonam testy i się powiodą, to może przejdę na aktualną… bo stać w miejscu za długo się nie da, myślę, że ponad pół roku jest już mocno ryzykowne (ale na razie grudzień i zobaczymy czy jestem po stronie większości, bo chyba jedyny sposób by pokazać deweloperom, że w styczniu trochę przesadzili to nie aktualizować z grudniowej na styczniową mając włączone raportowanie danych statystycznych…)
No ale widzę już za późno na takie głosowanie - większość zagłosowała by nie stać w miejscu
w sumie do bani te mało gęste wykresy (ukrywają za dużo istotnych danych) ale i tak widać, że comiesięczne trendy się wcale nie zmieniły
Dziękuję za wyczerpujące i pomocne porady. Z aktualizacji się nie wykręcę, ale raczej na równoległej maszynie będę kolejno uruchamiał integracje i automatyzację. Jeśli i tak zaczynam od nowa to instalować już najnowszy HA?
Oczywiście możesz sobie samodzielnie skonfigurować wszystko od zera korzystając z aktualnie dostępnych metod konfiguracji poszczególnych komponentów.
Natomiast jeśli chcesz przenieść w możliwie najbardziej automatyczny sposób tyle ile się da ze starego YAMLa, to powinieneś się cofnąć do tej samej wersji core, na niej doprowadzić wszystko do pełnego działania (na tyle ile to możliwe, bo w niektórych kwestiach AIS był dość mocno zmodyfikowany w porównaniu do standardowego HA) i dopiero aktualizować miesiąc po miesiącu.
Świeża instalacja to w normalnej sytuacji jest zawsze najnowsza wersja.
W przypadku HAOS (w każdej postaci) i Supervised wręcz skrypty instalacyjne uruchamiane przy pierwszym uruchomieniu bezwarunkowo pobierają najnowszą wersję stabilną Supervisora i core, jedynie system operacyjny nie jest aktualizowany automatycznie (dlatego pisałem o konieczności downgrade core, bo supervisor nawet nie daje możliwości swojego downgrade, a OS nie ma wiele do rzeczy), a gdyby stara konfiguracja dawała się przenieść 1:1 do znacznie nowszych wersji, to nawet o tym bym nie wspominał.
Ale przez ponad 2 lata na 100% będzie mnóstwo takich konfiguracji, które mają zmienioną składnię lub wręcz zostały zlikwidowane z YAML i są obecnie tylko w GUI (i w większości wypadków migracja YAML->GUI jest/była automatyczna, ale moim zdaniem trzeba zachować kolejność aktualizacji).
Nie mogę jednak nikomu niczego obiecywać - nie jestem programistą i nie wiem jak rozwiązano te kwestie migracji konfiguracji programowo (i czy ktokolwiek utrzymuje skrypty dłużej niż pół roku od zmian, a wiem że zachowanie wstecznej kompatybilności bez ograniczeń zawsze się negatywnie odbija na wydajności, więc rozsądnym posunięciem jest usuwanie zbędnych elementów, gdy przestają być masowo wykorzystywane).
Jest też druga kwestia - składnia YAML w wielu integracjach, które były konfigurowane w YAML i nadal są w YAML też się zmieniała i w normalnej sytuacji aktualizowania na bieżąco miałbyś też świeże wątki, w których byś miał aktualną pomoc i bieżące rozwiązania, teraz będziesz musiał tego szukać w starych wątkach i zwracać uwagę na daty, kiedy co się odbywało.