Czujnik wody gruntowej + termohigrometr na bazie ESP

AIS z tego co wiem obsługuje integrację ESPHome

tylko kompilować sobie będziesz musiał gdzieś indziej (przynajmniej póki co - może to być instalacja HA i tam sobie dorzucisz Dodatek?)
no chyba, że masz już samodzielną instalację poza HA

Najpierw musisz przetrawić czy ESPHome jest czymś co chcesz ruszyć (no chyba, że już kiedyś używałeś)
kluczowe jest jaki czujnik TH zastosujesz, jeśli opiszesz mniej więcej założenia to prosty YAML można nawet wyskrobać niemal od ręki, oczywiście później sobie go będziesz musiał “dopieścić”

OFF TOPIC

Możesz spróbować takiego eksperymentu - instalacja na jakimś innym sprzęcie np. prościutkim pececie HAOS-generic albo na malinie (nie wiem czym dysponujesz), po uruchomieniu przyda się garść Dodatków do wygodnych działań, Samba, File editor lub VSC, Terminal&SSH, może w wersji adv., może File browser, no nie wiem co komu potrzebne, ale da się stworzyć paroma Dodatkami środowisko dość wygodne

następnie downgrade HA core do 2023.6.3
ha core -upgrade --version 2023.6.3

na tym etapie zobaczysz czy się uda od ręki cofnąć tak głęboko…

no i chwilowo zapominasz o aktualizacjach, ale YAMLe będą w miarę kompatybilne (tj. na tyle na ile mało używałeś komponentów charakterystycznych tylko dla AIS)
gdy już się przeniesiesz w większości (pewnie nie wszystko się da tzn. trudność z upływem czasu rośnie, bo rozwój wszystkich projektów wokół HA nie stoi w miejscu… im dłużej czekasz z migracją tym będzie trudniej)
Niestety w tej chwili już np. Zigbee2MQTT poszło o “głaz (bo to już nie kamień…) milowy” do przodu…
Jeszcze miesiąc temu byłoby łatwiej (wprawdzie są obejścia na instalację starych wersji, chyba, że już nie działają).

W każdym razie po przeniesieniu większości konfiguracji musisz doprowadzić instalację do rozsądnego działania i zrobić pełny backup (i tak za każdym razem po pokonaniu kolejnego miesiąca)…

Możesz podnosić wersję “oczko po oczku” w górę (mam nadzieję, że mechanizmy które działały kiedyś działają nadal, no ale jeśli nie spróbujesz to nie zobaczysz…)
czyli do kolejnej wersji z najwyższymi patchami z każdego miesiąca
kolejna po 2023.6.3 będzie 2023.7.3
ha core -upgrade --version 2023.7.3

ewentualne dodatkowe zmiany (no niestety czytania to masz chyba na parę tygodni) - cześć konfiguracji przy aktualizacjach była konwertowana automatycznie (i tu się trzeba pomodlić aby to nadał działało, mam nadzieję że to po prostu ogarniało core a nie np. supervisor (nie wiem, bo nigdy nie kopałem po kodzie tak głęboko by się dowiedzieć, ale może ktoś z użytkowników wie i się podzieli?)

backup
i 2023.8.4
itd. tak w kółko aż dojdziesz w miarę do współczesności

tu masz ściągawkę

sam jestem “w grudniu zeszłego roku” i tym razem wyjątkowo czekam na rozwój wydarzeń (bo jakoś mi się nie chce kolejny raz robić downgrade), ale jak wykonam testy i się powiodą, to może przejdę na aktualną… bo stać w miejscu za długo się nie da, myślę, że ponad pół roku jest już mocno ryzykowne (ale na razie grudzień i zobaczymy czy jestem po stronie większości, bo chyba jedyny sposób by pokazać deweloperom, że w styczniu trochę przesadzili to nie aktualizować z grudniowej na styczniową mając włączone raportowanie danych statystycznych…)
No ale widzę już za późno na takie głosowanie - większość zagłosowała by nie stać w miejscu

w sumie do bani te mało gęste wykresy (ukrywają za dużo istotnych danych) ale i tak widać, że comiesięczne trendy się wcale nie zmieniły

2 polubienia