Oczywiście możesz sobie samodzielnie skonfigurować wszystko od zera korzystając z aktualnie dostępnych metod konfiguracji poszczególnych komponentów.
Natomiast jeśli chcesz przenieść w możliwie najbardziej automatyczny sposób tyle ile się da ze starego YAMLa, to powinieneś się cofnąć do tej samej wersji core, na niej doprowadzić wszystko do pełnego działania (na tyle ile to możliwe, bo w niektórych kwestiach AIS był dość mocno zmodyfikowany w porównaniu do standardowego HA) i dopiero aktualizować miesiąc po miesiącu.
Świeża instalacja to w normalnej sytuacji jest zawsze najnowsza wersja.
W przypadku HAOS (w każdej postaci) i Supervised wręcz skrypty instalacyjne uruchamiane przy pierwszym uruchomieniu bezwarunkowo pobierają najnowszą wersję stabilną Supervisora i core, jedynie system operacyjny nie jest aktualizowany automatycznie (dlatego pisałem o konieczności downgrade core, bo supervisor nawet nie daje możliwości swojego downgrade, a OS nie ma wiele do rzeczy), a gdyby stara konfiguracja dawała się przenieść 1:1 do znacznie nowszych wersji, to nawet o tym bym nie wspominał.
Ale przez ponad 2 lata na 100% będzie mnóstwo takich konfiguracji, które mają zmienioną składnię lub wręcz zostały zlikwidowane z YAML i są obecnie tylko w GUI (i w większości wypadków migracja YAML->GUI jest/była automatyczna, ale moim zdaniem trzeba zachować kolejność aktualizacji).
Nie mogę jednak nikomu niczego obiecywać - nie jestem programistą i nie wiem jak rozwiązano te kwestie migracji konfiguracji programowo (i czy ktokolwiek utrzymuje skrypty dłużej niż pół roku od zmian, a wiem że zachowanie wstecznej kompatybilności bez ograniczeń zawsze się negatywnie odbija na wydajności, więc rozsądnym posunięciem jest usuwanie zbędnych elementów, gdy przestają być masowo wykorzystywane).
Jest też druga kwestia - składnia YAML w wielu integracjach, które były konfigurowane w YAML i nadal są w YAML też się zmieniała i w normalnej sytuacji aktualizowania na bieżąco miałbyś też świeże wątki, w których byś miał aktualną pomoc i bieżące rozwiązania, teraz będziesz musiał tego szukać w starych wątkach i zwracać uwagę na daty, kiedy co się odbywało.