Cześć.
Posiadam w/w czujnik i chciałbym odczytywać stan na Raspberry Pi Zero W.
Ma być wykrywany stan zwarcia, zliczany i zapisywany do pliku.
Czyli jeżeli czujnik wyśle stan zwarcia, skrypt sprawdzi wartość z pliku doda 1 i zapiszę.
Niestety moja znajomość linuxa jest kiepska, znalazłem jakieś integracje czujnika ale pod HA - z którego nie korzystam.
Ktoś będzie mi wstanie pomóc?
Chcę za pomocą tego zrobić odczyt licznika do gazu - jakby co.
Zanim dalej coś zrobisz w tym temacie poczytaj na forum jakie są obostrzenia aby cokolwiek zrobić z odczytem z licznika gazu.
Zamiast podać tylko szczątkowe informacje o swoim rozwiązaniu lepiej przedstawić całość, może się okazać, że ktoś znajdzie błędy w rozwiązaniu, znajdzie lepsze rozwiązanie itd. Pamiętaj: punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
Dla mnie dziwne jest bezprzewodowe połączenie RPi W z “urzadzeniem”, które będzie wykrywało impulsy. Chodzi o odległość, brak możliwości zasilania?
Tak jest brak możliwości zasilania z kabla.
Z pliku dane będą pobierane do Supla.
Więc rozwiązanie prezentacji ilości impulsów już mam, braknie połączenia które wiem że jest możliwe do wykonania.
Odległość to 4m od płotu (gdzie jest licznik - podaje sam odczyty) i jakieś 4m w górę mam okno, gdzie będzie umieszczone Raspberry, ono również odczytuje dane z czujników temperatury Xiaomi ze zmienionym firmware.
Supla pozwala na integrację poprzez MQTT i w tym kierunku bym szedł na Twoim miejscu. Może zamiast wymyślać koło na nowo wystarczy przeszukać istniejące rozwiązania, które potrafią odczytywać dane z takich czujników. Na przykład:
Podobnie możesz używać oprogramowania Zigbee2MQTT jako np. kontener Dockera. Nie jesteśmy skazani na AddOn w HA. Wówczas możesz korzystać z całej palety urządzeń bateryjnych. Jest też możliwość użycia dedykowanych modułów impulsowych w technologii wM-BUS jak moduł Unismart Apator i np. czytnik radiowy pod ESPHome od @Mariusz_Woszczyński czy @_Szczepan, które zdaje się, że też mogą komunikować się z innymi systemami poprzez MQTT. Wiadomość MQTT łatwo prze-konwertować na dowolny format.