Czujniki otwarcia drzwi/okna z zasilaniem (zigbee)

Witam, trafiłem na ten artykuł w Googlach, bo sam szukam kontaktronów otwierania/zamykania Zigbee z zasilaniem 12 V, do swojej skrzynki na listy, gdzie mam doprowadzone takie zasilanie i niedaleko tej skrzynki będę miał bramkę Zigbee Supla (projekt z forum Supla). Są w ogóle dostępne takie czujniki otwarcia drzwi/okna Zigbee na zasilanie 12 V?

Jak żyję nie widziałem, ale nie jest to technologia kosmiczna - mając stosunkowo wysokie napięcie możesz je bardzo łatwo zredukować do takiego o potrzebnej wartości (by zastąpić zasilanie bateryjne).

PS
Tak do mnie dotarło - skoro będziesz miał w okolicy samoróbkę WiFi na ESP to właściwie nie wiadomo po co Ci to Zigbee - wykorzystaj ten ESP i użyj najzwyklejszego kontaktronu NO podłączonego do tego ESP.

Możesz użyć:

Jest Zigbee i zasilanie 12 VDC.

Właśnie znalazłem taki na zasilanie USB 5V CZUJNIK OTWARCIA DRZWI / OKNA ZIGBEE ANDROID iOS marki NEO, nie bardzo jednak wiem, jak mógłbym to wykorzystać i zredukować napięcie. Ta skrzynka na listy jest przy drzwiach wejściowych domu, więc przy srogiej zimie może być tam poniżej -10 st. C, dlatego bateryjne wydają mi się mniej wytrzymałe.

To nie będzie samoróbka WiFi, tylko samoróbka bramki Zigbee na zestawie uruchomieniowym ESP32-C6-DevKitC-1U-N8. Bramka ta będzie w odległości ok. 3 m od skrzynki, umieszczona bezpośrednio przy routerze (IP Cliencie - Fritzbox w Mesh). Nie uśmiecha mi się mocować w skrzynce zwykłych kontaktronów i podłączać je pod kolejny sterownik SBW-02 Zamela (Supla). Mam już sterowanie bramy garażowej i wjazdowej za pomocą dwóch SBW-02 i konto Supli w chmurze.

przykład

Z całą resztą nie chce mi się polemizować (szczególnie, że chyba w ogóle nie rozumiesz tego co napisałem), zrobisz jak uważasz. Ogniwa w chemii litowo-manganowej pracują bezproblemowo w takim zakresie temperatur jaki wspomniałeś (no i nie mamy zimy cały rok).

1 polubienie

Całkiem możliwe, że nie pojmuję co napisałeś, nie jestem elektronikiem. Jednakże bardzo mnie zainteresowało, co piszesz. Chciałbym pozostać przy projekcie z bramką Zigbee Supli i sterować/śledzić swoje urządzenia z jednej apki Supla. Mam teraz do wyboru, albo zastosować te kontaktrony na MCCGQ11LM, o których dwa lata temu wspominałeś, albo przy pomocy tego Moduł zasilający ze stabilizatorem liniowym 5V / 800mA AMS1117 podłączyć się jakoś z USB do tego Czujnik otwarcia drzwi okna ZIGBEE TUYA SMART HOME LIFE iOS i Android NEO. Taniej by wyszło za pomocą czujek Aquara, tym bardziej, że potrzebuję dwa zestawy do swojej skrzynki na listy. W mojej skrzynce jest obsługiwana kamerka i moduł Auserwald a/b TFS-Universal plus oraz elektrozaczep przy drzwiach jednym zasilaczem na szynie w skrzynce elektrycznej 12V 4,5A, ten 1A może brakować. Być może mógłbym to wspomóc drugim zasilaczem 1A na szynę po tej samej linii?

Przetwornica step-down.