Cześć,
chciałbym zakupić kilka czujników temperatury (zigbee). Mam już jeden Aqara i o takich myślałem ale wpadły mi jeszcze takie z wyświetlaczem więc chyba lepiej go mieć niż nie mieć. Problem tylko taki, że nie mogę doszukać się informacji czy będą działały pod HA z zigbee2mqtt (SONOFF Zigbee 3.0 USB). Mam też na przedaż 4 sztuki na BT w bardzo dobrym stanie z wgranym softem pod Passive BLE Monitor (oddam za 100 plus KW). Macie jakieś doświadczenia z tymi poniżej:
Tak, oryginalne. Poważnie można wgrać zigbee? Nigdy bym nie pomyślał! Muszę pogooglać.
Chcę się ich pozbyć bo mam problem z zasięgiem przez stropy i ściany i nie chcę się już bawić w jakieś rozszerzanie BT.
Po zmianie oprogramowania działają bardzo dobrze. Niestety jak masz dużo przeszkód po drodze i słabą jakość połączenia to po zmianie softu na ZigBee będą szybko “zżerać” baterie.
Używam tych czujników (BLE) od kilkunastu miesięcy i żadnych problemów, trzeba tylko umiejętnie, podobnie jak w przypadku Zigbee, zapewnić zasięg Bluetooth.
Jasne, jak były w bezpiecznej odległości to nie było problemu ale jak już jest kawałek stropu to słabo. Używałem ich ponad rok i było ok ale nastały zmiany w chacie i po przeniesieniu już słabo. Na szczęście zigbee rozwiązało temat:)