Czy da się wysłać dane przez Mqtt to domoticza ?
Chciałbym wysłać dane z sensora w HA do domoticza ?
Proszę o info
Wszystko ok ale nie widzę gdzie można wpisać inne ip.
My też nie widzimy, o jakie IP ci chodzi?
ip inne w sieci lokalnej na której postawiony jest domoticz np 10.0.102.2 a home assistant ma 10.0.102.50
A gdzie jest docelowy broker MQTT? Bo to on jest adresatem wiadomości mqtt i przekazuje ją dalej.
@angler nie zadawaj głupich pytań - to twój obowiązek wiedzieć …i naucz się jeszcze jak domotycz działa przez MQTT
Ostatnio na tak sformułowane problemy przestałem odpowiadać, zmęczony już trochę jestem wyciąganiem informacji od kogoś bez podstawowego przygotowania.
Bo gdyby tak było, to nie byłoby problemu.
Mnie też już zaczyna to męczyć. Tym bardziej, że właśnie sobie uświadamiam - na większość tych pytań cierpliwie i w ojczystym języku odpowiada chat GTP. Właśnie z nim ćwiczę obecnie naukę Podman i obsługę sieci wewnętrznych kontenerów. Proponuję najpierw przedstawić AI dobry prompt z opisem co do czego, on wyjaśni co z czym się je i po wstępnym zrozumieniu mechanizmów dopytać na forum. To też wymaga wkładu własnego, więc może właśnie o to chodzi. Chyba Chat GTP jest bardziej wymagający od nas. Widać zabawa w 100 pytań do na tym forum trwa, bo zawsze nasza chęć pomagania zwycięża. Natomiast chwalipostów brak…
Sorry panowie ale broker jest na domoticzu czyli ip 10.0.102.2
i chciałbym aby wysłać z home assistanta do domoticza przez broker na tym 10.0.102.2 a home ma 10.0.102.50
A Home-Assistant z niego korzysta? Czy masz drugi broker jako np. AdOnn w HA?
Broker to jedno, a drugim jest konfiguracja integracji MQTT, to w niej podajesz adres brokera, z którym ma się komunikować HA (core). I nie musi to być koniecznie broker w postaci dodatku, server ten może stać nawet w chmurze.
A potem to już leci wykonanie akcji wg standardu topic
, payload
itd
Pytam o użycie dwóch brokerów jednocześnie, bo jest możliwość ich łączenia poprzez stworzenie MQTT bridge.