Szanowni,
napisałem sobie małą bzdurkę w nodeRED która generuje powiadomienie w chwili gdy jakieś urządzenie w domu wymaga interwencji, np. trzeba wymienić filtr w centrali wentylacyjnej, albo noże w kosiarce, … Kiedyś napisałem sobie taką aplikacyjkę w JS ale nie chce mi się zaglądać w dwa miejsca. Dane do tego są zapisane w dwóch tablicach MySQL-owych (rejestr urządzeń i kalendarz obsługi) i to działa tak że gdy zbliża się termin akcji to informuje o tym komunikatem a gdy zareaguję i zrobię co każe to można kliknąć w przycisk “Zrobione”. Wtedy aplikacyjka wylicza nowy termin alarmu i zapisuje to w kalendarzu obsługi. Banalik.
Ale chciałem to przerzucić (w oparciu o te dwie tablice) do HA i w nodeRED wygenerowałem sobie proces (działa tak jak aplikacyjka) który sprawdza i jak termin akcji się zbliża to generuje powiadomienie HA - działa, super.
Oczywiście chciałem też żeby można było obsłużyć drugą część procesu czyli, przycisk “Zrobione” i insercik do MySQL-a. Jak wyliczyć nowy termin alarmu i zapisać to w tablicy wiem ale jak w powiadomieniu dodać przycisk albo dodać funkncję do standardowego przycisku nie wiem, za cholerę nie mogę znaleźć jak i gdzieś przeczytałem że, chyba, się nie da.
Z kolei dashboard nodeRED-a (gdybym chciał zrobić kopię mojej aplikacjki) tak się zakręcił (miałem stary, dodałem dashboard 2) że nie potrafię, choć wszystko jest ustawione “po bożemu” wyjść poza błąd 404.
Jeśli ktoś ma pomysł to poproszę o sugestię.