Przy wejściu łącznik A-B, po obu stronach łóżka łączniki AB-C i AB-D. Chcę osiągnąć żeby po włączeniu A przy drzwiach, zapalała się żarówka A, po włączeniu B żarówka B. Przy łóżku po wciśnięciu AB (obojętnie w którym łączniku) chcę żeby po pierwszym kliknięciu zgasły obie żarówki, po drugim kliknięciu żeby zapaliła się B, a po trzecim zgasła B i zapaliła A i żeby to działało w pętli czyli po 4 kliknięciu znów zgasły wszystkie czyli A i B jeżeli była zapalona przy drzwiach. Generalnie AB ma gasić światło sufitowe do spania. Klawisz C i D są do kinkietów przy łóżkach więc to nie ma filozofii.
Tak jak to narysowałeś, to na 100% jest niewykonalne, ale jeśli dołożysz moduły wejść Shelly (lub jakieś inne i zintegrujesz sobie to na poziomie HA) to i owszem pomysł przejdzie do stadium wykonalności.
Chociaż w sumie jeśli masz to zasilane niskim napięciem stałym (dopatrzyłem się na rysunku 24V=), to może szansa wykonalności rośnie przy użyciu diod impulsowych.
Jakkolwiek nie znam nikogo, kto by używał żarówek 24V…
Jeszcze coś zauważyłem - nie wiem czemu oznaczyłeś wątek zigbee skoro Shelly nie ma w ofercie sprzętu Zigbee.
Na razie zrobiłem na kablach tak, że jeden łącznik gasi jedną żarówkę, a drugi drugą. Jak przyjdą shelly i będzie czas to się pobawię żeby z obu stron dało się sterować dwiema żarówkami