Czy można sprawdzić co działa w tle

Cześć
Mam zainstalowany HA na Intel nuc HAOS, od wczoraj mam dziwne problemy z wykorzystaniem procesora. Zawsze wykorzystanie było w okolicy 5-7%, natomiast teraz ponad 26%, czy mogę gdzieś podejrzeć jakie procesy działają w tle…?

Mam zainstalowana ostatnia wersję HA 2025.3.1

Doinstaluj Dodatek Glances, tak będzie najłatwiej.
Warto jeszcze generalnie monitorować kluczowe zasoby w sposób ciągły systemmonitor oraz możesz dla każdego Dodatku włączyć sensory w Integracji HA Supervisor.

Jeśli wrzucisz takie informacje o swojej instalacji
Jak podzielić się informacjami o swojej instalacji Home Assistant na forum lub githubie
to może podpowiemy gdzie szukać najpierw.

Wczoraj doświadczyłem podobnego problemu

Po analizie wszystkich dodatków okazało się , że to nie one są winne tylko kiosk-mode z HACS . To oczywiście dotyczy mojego HA , więc u Ciebie wcale nie musi być to, chyba że też używasz i aktualizowałeś do wersji 6.7.0 , to cofnij do 6.6.0.
Swoją drogą rady @szopen wziąłbym sobie do serca , pomijając OFF TOPIC , który nie dotyczy tego problemu i powinien zmienić miejsce :slight_smile:

1 polubienie

Po zainstalowaniu glance zakładka CPU - user - zabierał 26% zasobów procesora. Zauważyłem że pojawiła się nowa aktualizacja 2025.3.2, zrobiłem od razu update - teraz wszystko w porządku.

Załączam wykresy, mam podobnie jak u CIebie @isom1266

W Glances możesz sobie wcisnąć klawisz z w GUI i wtedy zobaczysz jaki konkretnie proces obciąża proca (niestety core HA, komponenty standardowe i niestandardowe zobaczysz tylko jako… python3, ale i tak daje to kierunek dalszych działań), każde 100% to jest pełne obciążenie jednego rdzenia
Na obrazku widać, że krytycznie obciążającym procesem mam zajęte 2 rdzenie.

Wyświetlenie samego interfejsu Glances zajmuje sporo zasobów, ale tylko przez chwilę (więc ostatecznie też można sobie stworzyć jakieś jakiego sensory i nie zaglądać w GUI).