Cześć, ponieważ mam zbudowany system HA, urządzenia wykonawcze shelly z apka a przełączniki Aquara fajnie byłoby widzieć w apce shelly czy okna dachowe w których są kontaktrony są otwarte czy nie.
Reasumując: Czy jeśli podłącze każdy kontaktron do 4 wejść z Shelly PLUS i4 DC to czy jest opcja aby widzieć to w apce w jakim stanie jest kontaktron i dodatkowo odczytać to w HA wtedy zrobiłbym sobie jakąś automatyzację?
Sprawdzałeś MQTT, pewnie te stany są wystawiane.
chciałem dopytać przed zakupem. Widziałem, że sporo osób o to pyta czy jest prosty sposób odczytu stanu kontaktronu (bez kinkonów, asp, pi czy inncyh) - myślę, że taki shelly plus i4 byłby świetnym rozwiązaniem. Jeśli nie dostanę info to zakupię jeden i podzieleęsię informacją.
Na pewno na pokładzie jest MQTT więc na 99% można odczytać stany wejść, ale najlepiej przetestować to na żywym organizmie
W moim przypadku do urządzeń Shelly wgrywam ESPHome , do sterowania i konfigurowana używam tylko apki HA .
W przypadku wgrania ESPHome bez problemu wszystko będzie widoczne.
pytanie czy jest taka konieczność wgrywać ESP Home?
i z ciekawości co da wgranie ESP Home, jaka jest przewaga nad oprogramowaniem jakie jest w shelly?
Przy budowaniu smart domu przyjąłem prostą zasadę: wszystko ma być konfigurowane i działać lokalnie, bez żadnych chmur, bez instalowania i używania kilku aplikacji. ESPHome dało mi takie możliwości dlatego jest wgrane wszędzie: w sterownikach Kincony, w modułach Shelly, w gniazdkach SP111. Dodatkowo prosta logika sterowania w ESPHome może działać niezależnie od HA - wyłączam HA i wszystko działa, nawet przycisk z modułu Shelly nr1 zapala światło podłączone do modułu Shelly nr2. Dodatkowo nie jest uzależniony od producenta sprzętu, zamiast Shelly mogę wgrac ESPHome do moduł Sonoff. Czego chcieć więcej
Rozumiem, dziękuję za odpowiedź. Potrafisz programować ESP i to jest twoja przewaga. Ja mam bufor bezpieczeństwa troche inny, jeśli dzieje się coś z HA ( a czasem się zawiesza szczególnie po wyłączeniu prądu) domownicy mogą włączyć światło z aplikacji. HA nie jest za bardzo stabilne.
Nie zgodzę sie z tym, używam od lat, nie pamiętam żeby się zawiesiło albo przestalo działać.
Jak zaczynałem bylem zielony jak pietruszka ale dokumentacja projektu jest bardzo dobra a w internetach wiedzy od groma.
Shelly ma bardzo dobrą dokumentację swoich produktów, masz na stronie rozpiskę konfiguracji każdej funkcjonalności dla każdego produktu: