Czy w przyszłości liczniki energii elektrycznej mają nadawać sygnał wM-Bus?

Masz racje, ale w odróżnieniu od USA, prawo zależy od interpretacji sędziego. A w Polsce bywa z tym różnie. Dwóch różnych sędziów może wydać sprzeczne wyroki w takiej samej sprawie. A OSD uważa się w tej kwestii za wyrocznie. Także witamy na dzikim zachodzie tu w Polsce.

Interpretacja OSD: do końca roku 2031 mają czas na wymianę liczników na LZO
Więc w praktyce od 2032 roku będzie dostęp do tych danych - dla wszystkich.

Tak jak napisałeś ten system to fikcja - Istnieje, ale na obecną chwile działa jak działa. Dane nie są przekazywane w czasie rzeczywistym, a zaczytywane z opóźnieniem nawet 24h, potem musi upłynąć czas synchronizacji między serwerami, a potem mogą być udostępnione użytkownikowi.

Dla ciekawostki trochę off-topic:

Dam Ci przykład z życia.
Prawo daje mi możliwość korzystania z taryfy URE z jednomiesięcznym okresem rozliczeniowym. Dla mnie interpretacja jest prosta. Raz w miesiącu dostaję rachunek za prąd. Ale to moja interpretacja konsumencka.

A jak jest w rzeczywistości:
Raz w miesiącu jest dokonywany odczyt licznika między 1 a 30 dniem danego miesiąca. Po odczycie OSD wprowadza odczyt do systemu. SPRZEDAWCA ma 7 dni na wystawienie faktury po wprowadzeniu odczytu przez OSD. Nawet jeśli ja przekaże odczyt OSD, to tylko dobra wola pracownika BOK sprawi że ten odczyt zostanie wprowadzony do systemu. Zgłoszenie odczytu to w rzeczywistości ZGŁOSZENIE, na rozpatrzenie którego OSD ma 30 dni.
Jako że jestem “trudnym” klientem jestem traktowany po złośliwości przez pracowników BOK i wystawiają mi fakture w danym miesiącu zgodnie z taryfą, ale jednego miesiąca 30 dnia, a w kolejnym 5 dnia - co w rzeczywistości przekłada się na rachunki w odstępach co dwa miesiące.
Witamy na dzikim zachodzie w Polsce

1 Like

Dawno nie pisałem ale jeżeli operator Enea nie spełni wymagań Poz. 788 Rozporządzenie ministra klimatu z dnia 22 marca 2022 r. w sprawie systemów pomiarowych, Które jednoznacznie mówi że każdy licznik w taryfie C powinien posiadać M-BUS. Proszę też nie mylić liczników “LZO” (Licznik Zdalnego Odczytu) z komunikacją M-Bus. To są dwa różna kierunki komunikacji. O tym co czytałem i jest mowa w powyższych postach to komunikacja licznik - operator (dwukierunkowa) i to że dane spływają po 24h i wiele innych …. też podpięcie do naszego domowego systemu. Natomiast M-Bus to komunikacja licznik - gospodarstwo domowe jednokierunkowe o którym rozporządzenie mówi wprost.

Wiele osób myli te pojęcia i dlatego taki zamęt. Jeżeli pytacie operatora o odczyt to prozę powołać się na to rozporządzenie.

I think that you are mixing up things. The text says Kategoria C1 and not Tariff C!

Edit4: If you look left of that Kategoria C1, then you will see the requirements for Kategoria B1 and B3, B2, B1, C2 and A. So definitely not Tariff C!

If you read further down below 7.3.2 then you will also find a section which says something like “unless the DSO has a good excuse”.

Edit: My bad, it is actually on your picture:

W uzasadnionych przypadkach operator systemu dys- trybucyjnego elektroenergetycznego może zastosować inny równoważny rodzaj interfejsu komunikacyjnego

Edit2: This section makes the P1 port, the USB port and any other solution valid, if the DSO spent a lot of money on it and developed a similar solution (Energa’s USB port…)

Also, you need to read the whole regularion:

art. 11x ust. 4 Ustawy; That defines time limitations…

Edit3: the regulation in conjunction with the Energy Law, and further the regulation.

§ 21.

1. Przepisy rozporządzenia stosuje się do układów pomiarowo-rozliczeniowych instalowanych lub modernizowanych po dniu wejścia w życie rozporządzenia.

2. Układy pomiarowo-rozliczeniowe:

1. zainstalowane lub zmodernizowane w okresie od dnia 4 lipca 2019 r. do dnia wejścia w życie rozporządzenia oraz

2. instalowane po dniu wejścia w życie rozporządzenia, które zostały zakupione lub były objęte postępowaniem przetargowym wszczętym przed tym dniem

- dostosowuje się do wymagań określonych w rozporządzeniu w terminie do dnia 4 lipca 2031 r.

14. Operatorzy systemów elektroenergetycznych są obowiązani dostosować użytkowane przed dniem 4 lipca 2019 r. systemy zdalnego odczytu oraz liczniki zdalnego odczytu do wymagań określonych w ustawie oraz w przepisach wydanych na podstawie art. 11x ust. 2, w terminie do dnia 4 lipca 2031 r.

Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:

LEX)

Grupa przyłączeniowa: Rozporządzenie przypisuje kategorię C1 do układów pomiarowo-rozliczeniowych podmiotów zaliczonych do IV i V grupy przyłączeniowej. Gospodarstwa domowe w Polsce należą standardowo do V grupy przyłączeniowej (odbiorcy zasilani z sieci o napięciu znamionowym nie wyższym niż 1 kV i mocy przyłączeniowej nie większej niż 40 kW)

But it is still not Tariff C. We are talking about a measurement system regualtion, and not Tariff groups.

It is a technical requirement and many other requirements together.

3. dla kategorii C1:
a) przekładniki prądowe mają klasę dokładności nie gorszą niż 0,2 i są instalowane w każdej z faz, o ile występują w układzie pomiarowo-rozliczeniowym,
b) liczniki konwencjonalne i liczniki zdalnego odczytu mają klasę dokładności nie gorszą niż B dla pomiaru energii czynnej oraz nie gorszą niż 1 dla pomiaru energii biernej;

Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:

And you need to read and understand the whole Energy Law and the referenced Ministry of Climate regulation. They go hand in hand, and they basically define the LZO requirements. By the 4th of July, 2031, everybody in Poland must have an LZO and has to be connected to the central market. You just need to wait a few more years. And yes, it will be an LZO, because the rest of the regulation defines that outside of 7.3.2. And the operator might going to say, hey we have GSM and a website, you can read from there, because we spent a zillion money on reinventing a wheel and making a shiny website for it, and fell yourself welcome. :rofl:

The last sentence of 7.3.2 is basically the get out of jail free card of the DSOs.

W uzasadnionych przypadkach

I o tym też już pisałem do 2031 mają czas. Pisałem do operatora w temacie M-Bus i komunikacji w tym standardzie. Odpowiedzieli że dopiero po 2031. A jeżeli chodzi o cześć

to cała europa w to wchodzi a jeżeli Enea chce od nowa tworzyć inny podobny standard komunikacji w czasie rzeczywistym to życzę im powodzenie, bo musze być skończonymi kretynami, Interpretacja tych słów przez prawnika jest taka. W uzasadnionych przyjątkach - nie mówimy o sytuacji globalnej bo jest tu użyta liczba mnoga tylko jak indywidualnych przypadkach takie jak przeszkody terenowe i odległość to może zastosować alternatywę. Jeżeli uda się operatorowi stworzyć i przyrównać do standardu M-Bus to sam im pogratuluje, a jak nie to do dupe dobierze die komisja europejska.

There is still hope. Just received the following after 1.5 months waiting and another nudge last week.

w odpowiedzi na otrzymane 02.04.2026 roku zgłoszenie informujemy, że liczniki LZO, które będą instalowane w ramach dostaw wynikających z realizacji umów na partnerstwo innowacyjne, spełnią wymagania Rozporządzenia Pomiarowego, w tym zostaną wyposażone w interfejs Wireless M-Bus.

Udostępnianie tego interfejsu Klientom będzie możliwe po uruchomieniu dedykowanej usługi, obejmującej m.in. procedurę złożenia wniosku, aktywację interfejsu oraz przekazanie klucza deszyfrującego. Samo zainstalowanie licznika nie jest wystarczające.

Planowany termin uruchomienia usługi to najpóźniej II kwartał 2026 r. Chcemy tą procedurę obsługiwać przez Portal Odbiorcy, co wymaga jego rozbudowy.

Obecnie Klient może korzystać z Portalu Odbiorcy, który zapewnia dostęp do danych 15-minutowych energii pobranej i wprowadzonej do sieci.

2 Likes