Witam. Posiadam sprzęt jak powyżej. Chciałbym na nim postawić Home Assistant, PiHole, Serwer Plex i być może jakiś NAS. Wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem będzie użycie Proxmox, ale tutaj nasuwają mi się 2 pytania.
Czy używając proxmoxa będę mógł korzystać z karty wifi?
Czy będę mógł wykorzystać wbudowany bluetooth ?
Ewentualnie, jeśli nie proxmox to jak najlepiej roziwązać instalację powyższych systemów?
WiFi? a po co to komu przy takim zastosowaniu jak planujesz?
nie lepiej byłoby wykorzystać np m.2 A+E do wpięcia przejściówki na coś bardziej potrzebnego?
Nie wiem co to jest dell 7050, pewnie chodzi o optiplexa, to jakiś taki?
Ja chętnie dopytam o tę kartę WiFi. U mnie serwer proxmox z instancją HA będzie stał w miejscu niedostępnym dla kabla RJ, więc WiFi jest koniecznością a nie wyborem.
Jak więc podpiąć tę kartę WiFi (USB) do własnej sieci LAN? Gdzie wpisać nazwę SSID? Gdzie wpisać hasło do sieci? A przede wszystkim czy i jak zainstalować driver do tej karty?
Przepraszam za te lamerskie pytania ale jest windziarzem a nie linuxowcem i dlatego próbuję odnosić się do linuxa jak do windy.
Linux z zasady ma sterowniki kart sieciowych już na pokładzie, a jeśli ich nie ma to albo masz jakiś utra-nowoczesny lub mega-nietypowy sprzęt, albo celowo ich tam nie ma.