Posiadam siłownik do otwierania bramy Nice POP. Chciałbym nim sterować używając protokołu Zigbee, ale również odczytywać stan otwarcia bramy.
Zgodnie z załączonymi schematami z instrukcji po zwarciu styków 11 i 15 (“Wspólny” i “Krok po kroku(NA)” jestem wstanie bramę otworzyć, zatrzymać i zamknąć. Tutaj nie ma problemu i jestem w stanie sterować bramą używając sterownika beznapięciowego Moes (Tuya Zigbee - przełącznik beznapięciowy Moes - HejDom).
Zgodnie z instrukcją (oraz weryfikacji multimetrem) na stykach 6 i 7 pojawia się napięcie 24V, gdy brama jest otwarta. Przy zamkniętej bramie, brak napięcia na stykach. I tutaj jest kłopot. Chciałbym odczytywać stan napięcia między tymi stykami i wykorzystać go jak informację o stanie bramy. Pytanie jak to sensownie osiągnać. Istnieje wersja 2 kanałowa powyższego przełącznika (MOES Tuya ZigBee Smart Module|RF Remote Light Switch Relay|ZRM 104 MS) ale ze względu na różnicę wyjść (w wersji 1CH jest L1/Lout w wersji 2CH jest L1/L2) wydaje mi się że wersja 2 kanałowa nie jest beznapięciowa.
Jeśli wersja 2CH nie jest beznapięciowa to nie mogę jej wykorzystać do zwarcia styków 11 i 15, bo usmażę sterownik bramy.
Drugie pytanie czy da się podpiąć styki w jakiś sposób styki 6 i 7 w miejsce przełącznika S2, tak aby pojawienie się napięcia 24v było traktowane jak fizyczne wciśnięcie przełącznika i czy taki stan da się przeczytać z modułu Moes?
A może istnieją jakieś inne urządzenia, które się tutaj sprawdzą?
Załóż mały przekaźnik 24V na dedykowanym wyjściu sygnalizacji otwarcia “6” i bedziesz miał to co potrzebujesz, czyli styk bezpotencjałowy do wysterowania czego tylko będziesz chciał.
W tym przypadku lepszym byłby czujnik otwarcia drzwi/okien. Przyklejasz je wewnątrz obudowy napędu a na bramie magnes neodymowy. Te 24V volty na wejściach kontaktów bramy jest na tyle mało wydajne, że trudno będzie coś z tego zasilić prócz transoptora.
Podobny temat był tu niedawno wałkowany.
Plan jest taki nie żeby traktować wyjścia 24V jako zasilanie modułu, ale jako sygnał sterujący. W momencie kiedy brama jest otwarta/zamknięta/w ruchu to na tym wyjścia zmienia się napięcie.
@isom1266 Idealnie byłoby użyć modułu który posiada więcej wyjść sterujących (sterownik bramy ma więcej wejść, które potencjalnie można wykorzystać), ale wstępnie do sterowania brama powinno się nadać.