Szukając rozwiązania swojego problemu, a mianowicie zastąpienia starego regulatora PT55 sterującego piecem kondensacyjnym CO+CWU, rozwiązaniem dającym możliwość sterowania piecem z poziomu Home Assitanta, trafiłem na ten produkt:
Nie jestem w stanie w necie znaleźć żadnych opinii w jego temacie. Z tego co widze zadebiutował dość niedawno bo na początku września i zaciekawił mnie głównie ze względu na all in one konstrukcje czyli podpinam, łączę z HA i powinno działać pięknie standalone z harmonogrami, regulacją PID itp.
Tylko pytanie jak to rozwiązanie w praktyce jest stabilne i niezawodne. Często wyjeżdżam i nie chciał bym być zaskoczony awarią tego urządzenia w środku zimy.
Bo ja wiem, na repozytorium widzę, że gość się zajmuje termostatami na bazie ESP jakieś 4 lata
No chyba, że mówisz wyłącznie o jego projekcie komercyjnym opartym na zamkniętym oprogramowaniu OpenTherm Thermostat 3 (to i owszem - jest świeży, ale w takim razie jakiekolwiek sensowne informacje zbierzesz za jakieś 2 lata, a wtedy dziś świeżynka będzie starym modelem, a stary model zapewne nie będzie już dostępny, bo to przecież jest to zbudowane z chińskiej elektroniki dla fascynatów DIY).
Popatrz na starsze jego repozytoria założone, właśnie dla kontaktu z użytkownikami - praktycznie nikt z nich nie korzysta
Tak dokładnie o tym projekcie mówię. Z tego co widziałem to firmware sterujący kotłem jest ten sam co w innych projektach. Kilka opinii już tutaj czytałem i nie były najgorsze. Jednak nie ma w necie żadnych funkcjonalnych testów czy choćby zdjęcia real foto jak to się prezentuje w rzeczywistości.
Musieliby wkroczyć do akcji specjaliści od śledztw internetowych - na bazie jakiego (gotowego) sprzętu jest to zbudowane? (bo na małoseryjną konstrukcję projektowaną od zera to raczej małe szanse w tej cenie, biorąc pod uwagę, że projekt jest ściśle komercyjny, ale może komuś z użytkowników forum rzucił się w oko charakterystyczny wygląd wyświetlacza?)
Na recenzje u tzw. znanych jutuberów to chyba nawet nie ma co liczyć, bo patrząc po cenie gość ma zerowy budżet na reklamę, więc raczej liczy na “reklamę szeptaną” z ust użytkowników swoich starszych konstrukcji.
Być może. Ale jestem bardzo ciekaw własnie również ze względu na ciekawy wygląd i interface wyświetlacza. Na rynku niestety nie ma wiele opcji w temacie komunikacji z HA oraz komunikacji z piecem po opentherm nie nazasadzie wyłącz/włącz czyli jako termostat a raczej jako regulator dostosowujący inne parametry pracy pieca.
Komercyjnie są oczywiście dostępne sterowniki firmy Tech ale pułap cenowy o wiele wyższy:
Zastanawiałem się również za opcją opentherm gateway z nodo-shop ale tutaj oczywiście tez sporo pytań np jak się będzie to sprawować na linii regulator piec z tym konkretnym regulatorem i piecem.
Jeśli chodzi o Tech to szczerze mówiąc odradzam z własnego doświadczenia z ich innym sprzętem, szczególnie jeśli masz na myśli współpracę z HA (i wsparcie firmy dla otwarto-żródłowych rozwiązań, które jest na właściwie zerowym poziomie).
To, że istnieje niestandardowy komponent dla ich wypustów i się rozwija, to wyłącznie zasługa zdesperowanych użytkowników.