W momencie kiedy próbuję wrzucić soft do ESP za pomocą ESPhome dostaje komunikat :
“ERROR Running command failed: Failed to connect to ESP8266: No serial data received.
For troubleshooting steps visit: Troubleshooting - ESP32 - — esptool.py latest documentation
ERROR Please try running esptool.py --before default_reset --after hard_reset --baud 460800 --port /dev/ttyUSB0 --chip esp8266 write_flash -z --flash_size detect 0x0 /data/falowniksofar/.pioenvs/falowniksofar/firmware.bin locally.”
Nie wiem czy coś źle robię czy któreś z moich urządzeń jest niesprawne. Jest to moja pierwsza instalacja przy pomocy łączności RX TX. proszę o wyrozumiałość i jasne odpowiedzi. Wcześniej pracowałem na nodeMCU
Nie znam tej płytki, ale podstawa to GPIO0 do masy przed włączeniem zasilania, jeśli chcesz przeflashować pierwszy raz.
Najlepiej sprawdź w dokumentacji do czego są przyciski i przełączniki.
Definicja płytki na jakąś zgodną, ta chyba podpasuje
A bo ja wiem? w jednej z 2 możliwych gdybym miał to w ręce doszedłbym po ścieżkach co autor miał na myśli (można podejrzewać, że Program jest do flashowania, a UART do pracy, bo to jakaś dedykowana konstrukcja a’la “modem WiFi”).
Nie masz linka do dokumentacji?
Należy wybrać definicję płytki zgodną ze sprzętem; użyj tej, co zaproponowałem (oglądałem zdjęcie i na tej podstawie sądzę, że może być najwłaściwsza) wiele rzeczy dzieje się automagicznie (no nie do końca, bo parametry flashowania mogą być właśnie pobierane na podsiewie definicji), od dawna “walczę” o to by użytkownicy używali definicji zgodnych ze sprzętem (po to one są).
Ten moduł wymaga 5V i ma wbudowany stabilizator. Te dwa tranzystorki to konwerter poziomów TTL.
Praktycznie jest to moduł 5V every.
Jest tam już “wgrany” serwer RS więc jeśli skorzystałby z integracji HA Modbus nic nie musiałby wgrywać (teoretycznie).
jeśli wierzyć to ma konwerter poziomów (tranzystory widać) więc w tym wypadku faktycznie obojętne i będzie działać przy 5V jak skała
ale też z powodu tych tranzystorów może być konieczne flashowanie ze znacznie mniejszym bitrate.
W oficjalnym sklepie mają wylane na jakąkolwiek dokumentację…