Witam,
Przy wykończeniu domu w pokojach zainstalowałem sterowniki temperatury C-7p z firmy Tech Sterowniki
gdyż miałem w planach użyć ich systemu do sterowania ogrzewaniem.
Czujniki są po kablu.
Po drodze pojawił się HA i sterowanie ogrzewania zrobiłem samemu za pomocą czujników temp Aqara, przełączników Sonoff i siłowników TECHa. W tej chwili czujniki temperatury TECHa są zamontowane na ścianie ale nie są używane.
Pytanie teraz więc takie: do czego mogę je podłączyć (jakie urządzenie użyć) aby wykorzystać je w Home Assistancie?
Emodul to jest do wykorzystania gdy wszystko masz podpięte z techa. Ja nie mam sterownika techa tylko same czujniki temperatury. Zastanawiam się czy mogę to do czegoś podpiąć aby je wykorzystać. Są jakieś sonoff z pomiarem temperatury ale nie wiem czy one współpracują z czujnikami innyminjiz sonoffa. Potrzebuje urządzenia tak aby podpiąć te czujniki temp i abym widział temperaturę w HA
@krzyhoo Firma Tech-sterowniki nie za bardzo dzieli się dokumentacją techniczną, więc nie bardzo wiadomo jak to ogarnąć, ale był tu podobny temat:
a konkretnie mam na myśli to
jednak nie mając sprzętu w ręce nie jestem w stanie nic podpowiedzieć.
Biorąc pod uwagę informacje z instrukcji
podejrzewam, że jest to po prostu termistor NTC 10kohm w ładnej obudowie, jeśli zgadłem, to temat obskoczyłbym tak:
w powiązaniu z
i
i z użyciem ESP32 (ma 8 wejść analogowych, więc wykorzystując 1 moduł w wersji z wyprowadzonymi GPIO32-39 można obskoczyć 8 termistorów równocześnie wykorzystując doprowadzone do nich okablowanie - jak się spodziewam prowadzące do centralnego punktu, gdzie miał być systemowy kontroler od Techa, dla porównania ESP8266 ma tylko jedno wejście analogowe, więc potrzeba 8 modułów)
Jeżeli to tylko zwykły termistor w obudowie. To dokładając cokolwiek trzeba by jakoś to zasilić, jeśli wsadzisz do środka np moduł ESP-01. Osobiście nie widzę większego sensu. Edukacyjnie i dla własnej satysfakcji propozycja @szopen jest dobra. Sensowniej cały układ pomiarowy zrobić na drugim końcu przewodu.
Jeśli miałbyś do tych pudełek z TECHa na ścianie położoną skrętkę (lub podobny przewód) to paleta pomysłów się powiększa.
Do modułów jest pociągnięty tylko przewód 2x0,75mm.
Jakbym tego nie miał to zostawiłbym rozwiązanie Aqary - tak mam teraz. Niestety te moduły już są na ścianie i zastanawiam się nad ich wykorzystaniem. Rozwiązanie od @szopen trochę skomplikowane jak dla mnie ale może spróbuję - jeśli się uda to czegoś nowego się nauczę. Wielkie dzięki za pomoc
ESP01 byłby w tym zastosowaniu nieco nietrafiony, bo nie ma wyprowadzonego w wygodny sposób pinu ADC0 sensowniejszym posunięciem byłby WeMos D1 mini lub jakiś jego klon (tam przynajmniej nie pożałowali tego jednego wyprowadzenia ).
Osobiście mam system Exta Life. Mam taki moduł, który pozwala na podłączenie czterech czujników NTC 10k. Jest w pełni integrowane z HA ale przez kontroler (bramkę) dla tego systemu, króra trochę kosztuje.
Nie wiem ile czujników masz do obsłużenia. Można by taki moduł umieścić na drugim końcu przewodu i spiąć np. 4 pomieszczenia w jednym miejscu.
WeMos D1 był oczywiście przy założeniu, że jeden moduł na jeden termistor.
Sytuację tu zmienia informacja o okablowaniu - przewód 2 żyłowy, czyli lepiej centralnie zamontowany ESP32, który ogarnie prawdopodobnie wszystkie czujniki, przykładowo popularny chińczyk “Doit ESP32 devkit v1” ma wyprowadzonych 6 pinów ADC1, które można wykorzystać w ESPHome do integracji NTC
A jak się podpiąłeś do siłowników Techa?
U mnie są grzejniki, na nich siłowniki, a w pokojach czujniki temperatury, otwarcia okien, itp. wszystko bezprzewodowo. Jestem na etapie modernizacji swojego ogrzewania i chciałbym się uniezależnić od sterowania przez Internet.
Szukam opcji jak się wpiąć w tę instalację tech lub czymś zastąpić głowny moduł sterujący, bo wszystko stopniowo przenosze do HA