Dobór systemu w nowym domu

Cześć,
Jestem w trakcie prac wykończeniowych w nowopowstającym budynku. Chciałbym wprowadzić odrobinę automatyki pod instalację, które indywidualnie przygotowałem w trakcie budowy (obarczone pewnie błędami). Aktualnie posiadam Wolną szynę TH na 18modułów w rozdzielni Głównej oraz planowana jest rozdzielnia multimedialna.

Założenia jakie mam to:

• sterowanie żaluzjami zewnętrznymi (6szt salon - 3 okna podwójne - oraz 1 szt w kuchni)
  • sterowanie oświetleniem garażu
  • sterowanie oświetleniem salonu (dwie strefy z oświetleniem punktowym oraz dwie taśmy led)
  • ekran projektora
  • klimatyzacja ?
  • oświetlenie zewnętrzne

Co mogę jeszcze zrobić

• rozprowadzenie ciepła (DGP na strychu)
  • czujniki dymu oraz zalania
  • brama wjazdowa
  • brama garażowa
  • kamery
  • napełnieni szamba

jeśli chodzi o salon to mam w jednym miejscu dwie puszki potrójne (sterowanie oświetleniem, roletami (min 4szt) oraz oświetleniem zewnętrznym) w drugim miejscu dwie puszki podwójne (sterowanie min 2 roletami oraz oświetleniem pokoju), w miejscu gdzie ma wisieć panel mam dwa rzędy po 3 puszki kieszeniowe (łącznie 6szt). Tutaj panel dotykowy z możliwością sterowania całym domem, podglądu monitoringu, sterowanie 7 żaluzjami.

• kable zasilające do żaluzji schodzą się do rozdzielni elektrycznej
  • jest dodatkowo kabel ethernet (1szt ) z włączników ściennych do panelu
  • panel jest połączony kablem ethernet z rodzielnią multimedialną i rozdzielnia multimedialna jest połączona z rozdzielnią elektryczną też jednym kablem ethernet
  • z panelu do rozdzielni głównej mam kabel sterowniczy 21 żył

Jaki system jest w stanie to wszystko połączyć :grin: ??
Wiem, na start powinien być wybrany system i później instalacja ale wyszło tak a nie inaczej

Skoro przewidziałeś jedynie sterowanie centralne w rozdzielnicy to najwyraźniej chcesz coś na szynę DIN, jako, że brakuje przewodów sterujących sugeruję serię Shelly Pro, zajrzyj w dokumentację i sprawdź na ile to przypasuje do wymagań (pewne braki w instalacji można tu załatwić bezprzewodowo)

Pewnie nie wszystko się da na bazie wyłącznie wypustów Shelly, ale po to są systemy otwarte takie jak HA, Domoticz i parę innych, żeby można było zintegrować różne rozwiązania.

Tylko mam takie wrażenie, że 18 modułów DIN to będzie zdecydowanie za mało (tyle to wystarcza na same bezpieczniki w centralnie sterowanej instalacji ID).

Sama rodzielnia to 7x18 ale po montażu bezpieczników został jedna listwa wolna.

Mam jeszcze możliwość sprowadzić rolety do rozdzielni multimedialnej bo sufity jeszcze nie są gotowe

Patrzyłem jeszcze Na Zamela pod Suple SRW-02M

“Co stryjenka uważa za stosowne” - na bazie HA możesz użyć równocześnie i Supla i Shelly (mimo, że one między sobą raczej bezpośrednio nie będą wymieniać danych) i wiele innych rozwiązań, ale im mniej różnych ekosystemów tym będziesz miał łatwiejsze życie.

Ok :slight_smile:

Przejrzałem internety i faktycznie Shelly Pro Dual Cover/Shutter i np Shelly Wall Display X2 to ciekawe rozwiązanie.
Fakt, do samych rolet potrzebne są 4 kontrolery więc prościej będzie sprowadzić je do rozdzielnicy multimedialnej, gdzie będzie więcej miejsca niż w rozdzielnicy elektrycznej.

Również oświetlenie salonu i zasilanie do ekranu projektora sprowadzę do rozdzielnicy multimedialnej.

Pytanie, które urodziło się na szybko to czy będzie dużym problemem skomunikowania tych modułów z rozdzielnicy multimedialnej z modułami, które musiałbym zamontować mimo wszystko w rozdzielnicy elektrycznej ?
Mam już położone kable zasilające+ethernet do bramy wjazdowej oraz zasilanie bramy garażowej i oświetlenie zewnętrzne (tu jest jeszcze okienko na modułu do puszek) do rozdzielnicy elektrycznej i nie dam rady ich przełożyć ?

Czy wybierzesz Shelly, czy Suplę nie widzę potrzeby zamartwiania się o komunikację między rozdzielnicami. W obu przypadkach, każdy moduł łączy się z serwerem w chmurze i dzięki niemu wszystkie moduły “wiedzą o sobie” bez względu na lokalizację. Np panel Shelly Shelly Wall Display X2 - inteligentny panel sterowania z przekaźnikiem 5A i kolorowym wyświetlaczem WiFi/Bluetooth - biały Sklep Botland zamontowany w centralnym miejscu domu będzie widział wszystkie moduły shelly dodane do konta w chmurze, więc takie urządzenie może być nawet w innym budynku.

To brzmi super :slight_smile:

A czy jest szansa to połączyć z monitoringiem zewnętrznym czy lepiej osobny ekran/tablet do monitoringu. Nie mam jeszcze systemu, chwilowo tylko skrętki do rozdzielni multimedialnej ?

Patrząc na Twoją listę potrzeb, pewnie potrzebna będzie współpraca ekosystemu shelly z Home Assistant , żeby np klimatyzację integrować , więc szansa na dodanie kamer na takim panelu jest duża :slight_smile: