Cześć,
Jestem w trakcie prac wykończeniowych w nowopowstającym budynku. Chciałbym wprowadzić odrobinę automatyki pod instalację, które indywidualnie przygotowałem w trakcie budowy (obarczone pewnie błędami). Aktualnie posiadam Wolną szynę TH na 18modułów w rozdzielni Głównej oraz planowana jest rozdzielnia multimedialna.
Założenia jakie mam to:
sterowanie żaluzjami zewnętrznymi (6szt salon - 3 okna podwójne - oraz 1 szt w kuchni)
sterowanie oświetleniem garażu
sterowanie oświetleniem salonu (dwie strefy z oświetleniem punktowym oraz dwie taśmy led)
ekran projektora
klimatyzacja ?
oświetlenie zewnętrzne
Co mogę jeszcze zrobić
rozprowadzenie ciepła (DGP na strychu)
czujniki dymu oraz zalania
brama wjazdowa
brama garażowa
kamery
napełnieni szamba
jeśli chodzi o salon to mam w jednym miejscu dwie puszki potrójne (sterowanie oświetleniem, roletami (min 4szt) oraz oświetleniem zewnętrznym) w drugim miejscu dwie puszki podwójne (sterowanie min 2 roletami oraz oświetleniem pokoju), w miejscu gdzie ma wisieć panel mam dwa rzędy po 3 puszki kieszeniowe (łącznie 6szt). Tutaj panel dotykowy z możliwością sterowania całym domem, podglądu monitoringu, sterowanie 7 żaluzjami.
kable zasilające do żaluzji schodzą się do rozdzielni elektrycznej
jest dodatkowo kabel ethernet (1szt ) z włączników ściennych do panelu
panel jest połączony kablem ethernet z rodzielnią multimedialną i rozdzielnia multimedialna jest połączona z rozdzielnią elektryczną też jednym kablem ethernet
z panelu do rozdzielni głównej mam kabel sterowniczy 21 żył
Jaki system jest w stanie to wszystko połączyć ??
Wiem, na start powinien być wybrany system i później instalacja ale wyszło tak a nie inaczej
Skoro przewidziałeś jedynie sterowanie centralne w rozdzielnicy to najwyraźniej chcesz coś na szynę DIN, jako, że brakuje przewodów sterujących sugeruję serię Shelly Pro, zajrzyj w dokumentację i sprawdź na ile to przypasuje do wymagań (pewne braki w instalacji można tu załatwić bezprzewodowo)
Pewnie nie wszystko się da na bazie wyłącznie wypustów Shelly, ale po to są systemy otwarte takie jak HA, Domoticz i parę innych, żeby można było zintegrować różne rozwiązania.
Tylko mam takie wrażenie, że 18 modułów DIN to będzie zdecydowanie za mało (tyle to wystarcza na same bezpieczniki w centralnie sterowanej instalacji ID).
“Co stryjenka uważa za stosowne” - na bazie HA możesz użyć równocześnie i Supla i Shelly (mimo, że one między sobą raczej bezpośrednio nie będą wymieniać danych) i wiele innych rozwiązań, ale im mniej różnych ekosystemów tym będziesz miał łatwiejsze życie.
Przejrzałem internety i faktycznie Shelly Pro Dual Cover/Shutter i np Shelly Wall Display X2 to ciekawe rozwiązanie.
Fakt, do samych rolet potrzebne są 4 kontrolery więc prościej będzie sprowadzić je do rozdzielnicy multimedialnej, gdzie będzie więcej miejsca niż w rozdzielnicy elektrycznej.
Również oświetlenie salonu i zasilanie do ekranu projektora sprowadzę do rozdzielnicy multimedialnej.
Pytanie, które urodziło się na szybko to czy będzie dużym problemem skomunikowania tych modułów z rozdzielnicy multimedialnej z modułami, które musiałbym zamontować mimo wszystko w rozdzielnicy elektrycznej ?
Mam już położone kable zasilające+ethernet do bramy wjazdowej oraz zasilanie bramy garażowej i oświetlenie zewnętrzne (tu jest jeszcze okienko na modułu do puszek) do rozdzielnicy elektrycznej i nie dam rady ich przełożyć ?
Czy wybierzesz Shelly, czy Suplę nie widzę potrzeby zamartwiania się o komunikację między rozdzielnicami. W obu przypadkach, każdy moduł łączy się z serwerem w chmurze i dzięki niemu wszystkie moduły “wiedzą o sobie” bez względu na lokalizację. Np panel Shelly Shelly Wall Display X2 - inteligentny panel sterowania z przekaźnikiem 5A i kolorowym wyświetlaczem WiFi/Bluetooth - biały Sklep Botland zamontowany w centralnym miejscu domu będzie widział wszystkie moduły shelly dodane do konta w chmurze, więc takie urządzenie może być nawet w innym budynku.
A czy jest szansa to połączyć z monitoringiem zewnętrznym czy lepiej osobny ekran/tablet do monitoringu. Nie mam jeszcze systemu, chwilowo tylko skrętki do rozdzielni multimedialnej ?
Patrząc na Twoją listę potrzeb, pewnie potrzebna będzie współpraca ekosystemu shelly z Home Assistant , żeby np klimatyzację integrować , więc szansa na dodanie kamer na takim panelu jest duża