Taki temat… Rozbudowuję (szumnie powiedziane ) mój mikroserwer. Aplikacje (np. HA) są w Dockerze.
Orientuje się może ktoś, czy kontenerom dockera można przypisać oddzielne karty sieciowe - tak aby np. HA korzystał z karty 1, a inny kontener z karty 2??? Jak to ewentualnie zrobić???
Przeszukałem cały internet i cóż - niby się da, ale nigdzie łopatologicznie tego nie opisują i jestem nieco w kropce…
Dzięki za wszelkie sugestie.
Męczę się z tym od jakiegoś czasu i nie hu hu…
A zależy mi na tym, żeby akurat w moim przypadku, na jedną kartę sieciową przekierować kontener z kontrolerem Omada (muszę go przypisać do sieci, w której są urządzenia Tp Link) a na drugą kartę przekierować HA i inne…
Faktycznie tworzy się to gdzie pokazałeś, ale nie jest to takie do końca proste, jak mogłoby się wydawać… 4 godziny poświęciłem z mnóstwem różnych kombinacji i zadziałało. Ale…
Żeby zadziałało, to trzeba faktycznie stworzyć jakby dwie sieci macvlan - pierwsza zawiera tylko konfigurację, druga jest faktycznie działająca siecią zbudowaną na tej konfiguracji. I to tę drugą trzeba zaimplementować do kontenera.
Cóż trening czyni mistrza i zistawisz wskazówki dla innych jak to ogarnąć . Kiedyś sam spędziłem kilkadziesiąt godzin żeby uruchomić SLZB-06M (docker) na samym początku jego istnienia gdy nie było jeszcze dobrej obsługi Z2M.
Wskazówki zostawię. Proszę o kilka dni na sprawdzenie, jak to finalnie działa (i odsprzątanie się po ocieplaniu domu…).
Jeśli będzie jak do tej pory, to… Nie zapeszam.
Mikroserwer rządzi
Witajcie, troche zeszło, ale robota, robota, robota… Postanowiłem rozwiązać temat wykorzystania multiadresów w nieco inny sposób, niż na początku planowałem - wykorzystując możliwości Portainera.
Jako, że obiecałem opisać procedurę/stworzyć skrypt, proszę o podpowiedź forumowiczów, czy wkleić to w tym wątku (z jednoczesną zmianą tytułu), czy stworzyć nowy wątek?