Docker i 2 karty sieciowe

Witajcie Forumowicze.

Taki temat… Rozbudowuję (szumnie powiedziane :crazy_face:) mój mikroserwer. Aplikacje (np. HA) są w Dockerze.
Orientuje się może ktoś, czy kontenerom dockera można przypisać oddzielne karty sieciowe - tak aby np. HA korzystał z karty 1, a inny kontener z karty 2??? Jak to ewentualnie zrobić???
Przeszukałem cały internet i cóż - niby się da, ale nigdzie łopatologicznie tego nie opisują i jestem nieco w kropce…
Dzięki za wszelkie sugestie.

odpowiem szumnie i na temat: można

1 polubienie

Super.
A nie wiesz gdzie to jest jakoś prosto opisane?

Męczę się z tym od jakiegoś czasu i nie hu hu… :disappointed:
A zależy mi na tym, żeby akurat w moim przypadku, na jedną kartę sieciową przekierować kontener z kontrolerem Omada (muszę go przypisać do sieci, w której są urządzenia Tp Link) a na drugą kartę przekierować HA i inne…

wbij w jakies gpt czy gemini

docker network create -d macvlan --subnet=192.168.1.0/24 --gateway=192.168.1.1 -o parent=eth1 my-macvlan-network

to ci zrobi dokladna instrukcje w skrocie tworzysz siec w kotrej wskazujesz interfgejs sieciowy (tu w przykladzie to eth1)

i potem poczas uruchomienia lub w compose pdoajesz te siec na zasadzie docker run -it --network my-macvlan-network

Zainstalowany Portainer.IO

Tworzysz sobie sieć.

W ustawieniach kontenera przypisujesz utworzoną sieć.

1 polubienie

Dzięki Artur.

Faktycznie tworzy się to gdzie pokazałeś, ale nie jest to takie do końca proste, jak mogłoby się wydawać… 4 godziny poświęciłem z mnóstwem różnych kombinacji i zadziałało. Ale…

Żeby zadziałało, to trzeba faktycznie stworzyć jakby dwie sieci macvlan - pierwsza zawiera tylko konfigurację, druga jest faktycznie działająca siecią zbudowaną na tej konfiguracji. I to tę drugą trzeba zaimplementować do kontenera.

Czas na testy stabilności.

1 polubienie

Cóż trening czyni mistrza i zistawisz wskazówki dla innych jak to ogarnąć . Kiedyś sam spędziłem kilkadziesiąt godzin żeby uruchomić SLZB-06M (docker) na samym początku jego istnienia gdy nie było jeszcze dobrej obsługi Z2M.

Wskazówki zostawię. Proszę o kilka dni na sprawdzenie, jak to finalnie działa (i odsprzątanie się po ocieplaniu domu…).
Jeśli będzie jak do tej pory, to… Nie zapeszam.
Mikroserwer rządzi :grin:

1 polubienie

Witajcie, troche zeszło, ale robota, robota, robota… Postanowiłem rozwiązać temat wykorzystania multiadresów w nieco inny sposób, niż na początku planowałem - wykorzystując możliwości Portainera.
Jako, że obiecałem opisać procedurę/stworzyć skrypt, proszę o podpowiedź forumowiczów, czy wkleić to w tym wątku (z jednoczesną zmianą tytułu), czy stworzyć nowy wątek?

Wpisz tutaj jako rozwiązanie.