Dodanie historycznych wartości do nowej encji

Hej.

Zmodyfikowałem instalacje elektryczną i nie mam historii pomiaru zużycia energii elektrycznej i energii PV z kilku ostatnich dni. Mam te informacje w eliczniku i w fusionsolar.
Teraz mam nowy licznik i dane z niego przez integrację Huawei solar.
Czy istnieje możliwość ręcznego dodania wartości z poprzednich dni, do tych nowych encji z obecnego licznika?

Spróbuj użyc akcji z narzędzi deweloperskich - kalibracja licznika.

Próbowałem, ale to jest kalibracja w danej chwili. Nie da się przypisać wartości do konkretnej daty czy godziny

To raczej nie da się, chyba że potrafisz modyfikować bazy danych.

a jakby spróbować wpisać w narzędzia deweloperskie/statystyki ?

Musisz modyfikować bazę danych, HA tego bezpośrednio nie umożliwia.

Tak podejrzewałem, że bez grzebania w bazie się nie obejdzie. Znacie jakieś dostępne “ludzkie” narzędzie do modyfikacji baz danych w HA?

Nie ma “ludzkich” narzędzi jeśli nie znasz dogłębnie baz danych, do standardowej bazy nadaje się to

Właśnie już gmeram w sqlite web. Zlokalizowałem konkretną encja, ale daty (last_reported_ts, itp) mam w jakimś dziwnym formacie… Np. 1738120320.5716994

Jak to rozkminić ?

to co po przecinku (kropce) to ułamek sekundy

A można ustawić w sqlite web. żeby normalnie daty i czas pokazywał?

Jeśli rekordy są w formacie DATETIME to widać je “normalnie”.
Ja się nie znam na bazach - raz spędziłem 3 dni na naprawie uszkodzonej bazy i od tego czasu stwierdziłem, że szkoda mi czasu na naukę czegoś, czego nie wykorzystam praktycznie (za stary jestem i już nie przyswajam wystarczająco).

Dobra, olewam tą edycję bazy danych w ten sposób. Udało się edytować dane za pomocą statystyk bezpośrednio w HA (narzędzia deweloperskie)

1 polubienie

W narzędziach deweloperskich można naprawić tylko specyficzne błędy w wybranych statystykach i nic więcej, ale skoro akurat trafiłeś na coś co się da naprawić stamtąd, to ręczna rzeźba w samej bazie nie ma sensu.

Może dopowiem, że wtedy udało mi się naprawić to co potrzebowałem, ale biorąc pod uwagę nakład pracy dziś widziałbym sens ręcznego grzebania gdyby utrata danych przekraczała 2 tygodnie (na mniejsze straty przymykałbym oko, choć tfu, tfu od paru lat mam z tym spokój).

Udało ci się dodać nowe wartości w narzędziach deweloperskich do nowej encji? Nie wiem jak jest to możliwe skoro pierwszy wpis do bazy danych jest z data pierwszego rejestru do tej bazy i wg mnie nie da się tego zrobić z tego poziomu (jeśli faktycznie da się to znaczy że coś przeoczyłem :wink: ). Dokładnie rok temu też walczyłem z uszkodzoną bazą i zależało mi na przywróceniu 3 miesięcy tylko jednej encji i była to droga przez mękę… Dziesiątki komend SQL i w rezultacie przewróciłem tylko miesiąc bo było to strasznie czasochłonne.

Miałem kilkudniową przerwę pomiędzy demontażem licznika Zamel, a montażem magazynu energii z licznikiem Huawei.
Cały czas mam do panelu energii mam podłączone encje z odłączonego już licznika Zamel (które wskazują 0), więc dopisałem do nich po prostu wartości na podstawie danych z e-licznika i Fusion solar. Co prawda nie bawiłem się w rozbijanie na godziny, tylko jedna wartość z danego dnia. To już porządkuje statystyki od tygodniowych w górę :slight_smile: