Dzięki. Będę próbował
Wg. lektury jest możliwość, ale wiąże się to z utratą dostępu do klimy z pozycji aplikacji…
Taki model karty wi-fi siedzi w AUX J-SMART.
Dzięki. Będę próbował
Wg. lektury jest możliwość, ale wiąże się to z utratą dostępu do klimy z pozycji aplikacji…
Taki model karty wi-fi siedzi w AUX J-SMART.
Cześć. Może nie do końca w temacie HA, ale może się komuś przyda.
Klimatyzator AUX (Q-Smart).
Na podstawie tego artykułu udało się zrobić:
Powodzenia.
Czy ktoś z Was umiałby w prostych punktach krok po kroku napisać co trzeba zrobić dodać sterowanie klimatyzatorem AUX 12F2H/I ,który posiada moduł WIFI.
Edit:
Zainstalowałem dodatek AC MQTT proxy for home assistant , wpisałem użytkownika i hasło z MQTT Broker, oraz wpisałem IP oraz mac klimatyzatora który pojawił mi się na routerze po sparowaniu klimatyzatora z aplikacją AC Freedom.
Jednak po wpisaniu nadal nie łączy się z klimatyzatorem:
Ale co dziwne MQTT Broker w logu ma próby logowania z innego IP:
Jakiś link? repo?
To na pewno nie jest klimatyzator tylko ten tajemniczy Dodatek, który zainstalowałeś (ale zapewne nie skonfigurowałeś go poprawnie) świadczy o tym adres zapewne z puli dla kontenerów.
Zainstalowałem to :
“To na pewno nie jest klimatyzator tylko ten tajemniczy Dodatek, który zainstalowałeś (ale zapewne nie skonfigurowałeś go poprawnie) świadczy o tym adres zapewne z puli dla kontenerów.”
To co sugerujesz ?
Jeśli to typowa instalacja HAOS to zapewne Mosquitto masz w formie Dodatku.
Więc w HA załóż sobie użytkowników (bez praw administratora) których będziesz używał w integracjach używających MQTT (Mosquitto w formie Dodatku będzie z nich potrafiło korzystać, ten user homeassistant
z tym długaśnym hasłem jest zarezerwowany dla integrowania MQTT z HA) i po restarcie maszyny (lub duetu HA i Mosquitto) użyj takiego użytkownika i jego hasła w konfiguracji tego Dodatku.
(w Integracji MQTT nie grzeb, tam ma być właśnie ten automatycznie dodany z długaśnym hasłem)
A co do reszty kwestii to w tym wątku
jest “na moje oko” dobry manual (nie pociągnę dalej za rękę z braku takiego sprzętu)
PS jak zamalowujesz MAC-adres to zostaw chociaż pierwsze 6 znaków (liczone bez separatorów)