Cześć.
Zrobiłem w NodeRed odczyt danych z regulatora grzałek, m.in. ilość wyprodukowanych kWh. Dodałem encje do HA i wszystko to super działa, ale chciałbym to jeszcze dodać do dashboard Energia i nie umiem tego zobić.
Wyskakuje mi:
Jak by typ danych był nieprawidłowy.
Próbowałem już na rożne sposoby i nie potrafie tego ogarnac.
Nie wiem gdzie to zmienić.
Jakieś sugestie?
Jak widać z obrazka Twoja encja to nie liczba tylko string czyli ciąg znaków bo jak łatwo zauważyć jest tam przecinek zamiast kropki:
stąd problem z dodaniem do dashboardu Energia. Zacznij od weryfikacja jak powstała ta encja w HA, pokaż definicję tej encji, sprawdź w Narzędzia deweloperskich jak faktycznie wygląda ta encja, tam powinna wyswietlać się kropka, mimo, że w dashbardzie jest przecinek.
@MariuszAK prośba o sprawdzenie u siebie: wyświetlany jest przecinek w dashboardach, w Narzędziach deweloperskich jest kropka, tak mam u siebie i dotyczy to wszystkich encji (energia, temperatura, itd) typy liczba.
Uzupełniłem:
device_class: energy
state_class: total_increasing
unit_of_measurement: kWh
Nic to nie dało.
Sprawdziłem i jest przecinek. Czyli wychodzi na to że winny jest właśnie ten przecinek.
Po za tym zauważyłem teraz, że jak regulator zwraca wartość to zwraca z przecinkiem:
Krzaki nie wiem po co są (takie regulator zwraca), ale po “AA” są dane które mnie interesują, kolejno:
Aktualna moc regulatora
Aktualna temperatura CWU (trzeba podzielić przez 10)
Uzysk energii
Status pracy regulatora
Itp…
Wartości oddzielone średnikiem.