Witam.
Może głupie pytanie ale do tej pory nie za dużo siedziałem nad home assistant. Czy dodatek frigate z hacs to kompletny serwer frigate czy tylko interfejs API do połączenie z zewnętrznym serwerem frigate.
Potrzebuje mieć tylko wiadomości pushup i dostęp do klipów po eventach i nie bardzo wiem czy można to jakoś prosto zrobić.
Czy można zintegrować w jakiś sposób pushup homeassistant do zewnętrznego frigate? Może jakiś inny sposob
Wszystko jest opisane w dokumentacji:
Frigate używa do integracji MQTT.
Jest też dla notyfikacji dodatkowo przygotowane API.
Ok dzieki. Jeszcze pytanko z innej beczki.
Dodałem repozytorium GitHub - blakeblackshear/frigate-hass-addons: Frigate hass.io addons i instaluję frigata. Niestety widzę że HA instaluje najpierw dockera a potem wrzuca frigate.
Czy jest to normalne że frigate działa na dockerze mimo tego że mam wrzucony cały obraz systemu na dysk.
Do tej pory wydawało mi się że frigate powinien być dogrywany jako dodatek do haos a nie poprzez docker do już działającego haos.
Nigdzie nie napisałeś jak masz HA zainstalowane
Jak podzielić się informacjami o swojej instalacji Home Assistant na forum lub githubie
więc nikt nie odpali szklanej kuli by odpowiedzieć…
Czy wiesz czym jest Dodatek w HA?
Czy wiesz czym jest Komponent niestandardowy w HA?
Wydaje mi sie ze wiem.
Dodatek jest oficjalnym repo
Komponent niestandardowy to zbiór z githuba gdzie ludzie niekoniecznie znajacy sie jak ja na HAos wrzucaja swoje wypociny.
Upraszczając. Czy frigate powinien działać jako kontener na HAos z Home assistanem czy jako jako program korzystający z bibliotek systemu HAos.
Jednak nie wiesz…
Dodatek, to jest kontener Dockera przystosowany do instalacji w Dockerze w HA (pracuje w oddzielnym środowisku/jako osobny serwer).
A Komponent niestandardowy jest kodem uruchamianym wewnątrz HA . (Komponent standardowy jest po prostu już dostarczany razem z HA core)
We wszystkich powyższych wypadkach istnieją ich repozytoria.
Wydaje mi się że mylisz HA z HAos.
Chyba że ja czegoś nie rozumie.
HA to program, prawdopodobnie C++/Java. HAos to system.
Docker nie jest przypisany do HA lecz do HAos (działa na jądrze i modułach).
Z powyższego co napisałeś wynikało by że komponent niestandardowy miałby “niższą warstwę” niż oryginalny “Dodatek” który działa na dockerze.
Tak, gadamy jak ślepy z głuchym.
Po to chciałem żebyś pokazał raport ze swojej instalacji HA.
Oczywiście HA jest programem (w sumie też kontenerem), a HAOS systemem, który zawiera Dockera i między innymi kontener z HA.
Tak właśnie jest. Dlatego Komponenty niestandardowe są tym elementem który może stosunkowo łatwo zakłócić działanie HA, a Dodatki dzięki swoim izolowanym środowiskom raczej nie (no zależy, bo niektóre wymagają uruchamiania z podwyższonymi uprawnieniami).
Dzięki. Ostatnim postem dużo mi wyjaśniłeś.
Nie rozumie tyko dlaczego ktoś ma tak pokrętną logikę i robi system tylko po to by potem wrzucić kontener i zblokować system CLI.
Moje czasy sięgają bardziej gentoo i stage1-3 gdzie się uczyłem wielokrotnie stawiając ten sam system, a potem była dziura… Teraz widzę że poszło w All-in-one ;D kontenery i te sprawy.
Co do HA z image to wywaliłem już go. Stawiam już dockera na debianie.
Idea systemu HAOS jest mniej więcej taka, że to ma być rozwiązanie dla prostych ludzi.
Typowego użytkownika nie interesuje jak działa “czarna skrzynka”, a ma ona działać tak by było możliwie łatwo.
Po to jest też “sklep” z Dodatkami - “klikasz i masz”.
De facto wszystko można zrobić tak albo zupełnie inaczej - HAOS nie jest elementem obowiązkowym, ale konteneryzacja jest i tak nie do uniknięcia (po to sprzęt musi wspierać wirtualizację), ale “gołego” HA core używa obecnie jakieś 2.5% użytkowników i ich odsetek bezustannie maleje.