A możesz jeszcze napisać jaki dołączyłeś do tego zestawu elektrozaczep do furtki? Oraz jak to wszystko podłączyłeś?
Projekt HA na Androida (AIS) upadł jakiś czas temu, więc serwera nie uruchomisz raczej na tablecie.
Więc co najwyżej tam możesz uruchomić aplikację GUI, choćby HA companion (standardowa aplikacja interfejsu dla HA).
Sam podejmowałem kilka prób, obecnie jednak nie używam tabletu (ten który miał największe szanse być sensowny sprzedałem, bo m.in. nie pasował mi do uchwytów które posiadam, a zmiany w instalacji HA robiłem zbyt duże i już czasu mi nie starczało na modyfikowanie interfejsu), mimo wszystko jako aplikację interfejsu proponuję Fully Kiosk Browser w wersji płatnej (doskonale integruje się z HA).
A tak historycznie napiszę czego NIE używać
- Kindle (czytnik e-booków) - za dużo roboty z tworzeniem własnego interfejsu pod czarno-biały wyświetlacz (rozwiązanie miałem na bazie AppDaemon, ale to nie do przyjęcia, gdy się nie ma wystarczająco dużo czasu na zabawę…), za łatwo zamknąć przeglądarkę, nie da się ukryć zbędnych elementów przeglądarki, mała responsywność, jako dodatkowy wyświetlacz może jednak mieć sens, ale nie jako urządzenie do sterowania dotykowego, de facto zaprojektowany do czytania książek i do tego się istotnie nadaje, nowsze modele nie mają przeglądarki w której można otworzyć dowolny adres.
- Kindle Fire (tablet Amazonu) po zdebloatowaniu nieprzewidywalne zachowanie (gdyby nie to nadawałby się świetnie, ale jest problem rozjechanego czasu, gdzie system nie umożliwia ręcznej korekty…), kupiony po zachwytach jednego z użytkowników, który tu już chyba nie zagląda, kasa wyrzucona w błoto, a na fabrycznym sofcie nadaje się w zasadzie tylko do konsumowania treści Amazonu. OSTRZEŻENIE - aktualne wersje mogą być zabezpieczone przed debloatowaniem i zazwyczaj są, a wtedy sprzęt jest centralnie bezużyteczny.
- Stary (używany) tablet na Androidzie - problemy z używaniem starej wersji androida → wsparcie podążające w stronę zerowego, jakkolwiek sprzęt działał, ale padł ze starości.
- Nowy chiński tablet (znanej wśród wielbicieli chińczyków typowo chińskiej marki), problemy z responsywnością, bugi w systemie, brak poprawek i aktualizacji, sprzedany, szkoda czasu na walkę, do zwykłych zastosowań akceptowalny.
Z tego co widze, to jest po prostu tablet. Wszystkie te opisy o HA, Zigbee itp to są “chłyty marketingołe”.
Serwer HA najlepiej działa na maszynkach typu RPi albo PC-tach opartych o architekturę x86-64, gdzie masz możliwości konfigurowania i dopasowywania sprzętu i oprogramowania do swoich potrzeb.
Tak więc HA stawiasz na serwerze (RPi/PC), podpinasz do niego różne dongle WiFi/ZigBee/Z-Wave/CoTamPotrzebujesz, a na telefonach/tabletach instalujesz HA Companion App ze sklepu Google/Apple/apk.
Jeżeli martwisz się o żywotność baterii w tablecie, to instalujesz na tablecie aplikację HA, a przed ładowarkę wpinasz zdalnie sterowane gniazdo, np.
https://allegro.pl/oferta/inteligentne-gniazdko-zigbee2mqtt-home-assistant-nous-a1z-3680w-16a-tuya-12947586907
albo coś w ten deseń:
i w HA definiujesz automatyzację, która wyłącza ładowarkę po osiągnięciu 80% naładowania baterii (aplikacja HA tworzy sensor stanu naładowania) i włącza przy poziomie 20%. W ten sposób bateria w tablecie pracuje 80%->20% i doładowuje się 20%->80%.
Ja swoją obecną konfigurację opieram z jednej strony na tablecie Redmi Pad Pro (czyli chiński Chińczyk) do sterowania domem + furtką, a z drugiej kończę robić dashboard, który ma zastąpić głównie Google Home Hub do wyświetlania zdjęć + podstawowych kontrolek, oparty o stary LenovoTab M10. Na Redmi wszystko działa super płynnie, na Lenovo działa dużo gorzej, ale i jest tak więcej funkcjonalności, niż mam obecnie na Google Home Hub.
Niestety, wszystko mam jeszcze rozkopane i niepokończone, bo czasu ciągle mało. Ale jest już bliżej, niż dalej.
Odnośnie wideofonu nie mam jeszcze dobranego dedykowanego elektrozaczepu, ale wydaje mi się, że wystarczy taki zupełnie standardowy. Jeżeli chodzi o połączenia, to zapewne w jedną puszkę załaduję zasilacz do wideofonu na furtkę, przełącznik oraz ładowarkę do tabletu. Na ścianie mam doprowadzone 230V i kabel 10-żyłowy do furtki - 230V posłuży do napędzenia zasilaczy i przełącznika; 10-żyłowym puszczę zasilanie do bramofonu i dodatkowo wyprowadzę kabel USB do zasilania tabletu. Sam tablet powieszę na ścianie tak, żeby zakrył puszkę i powinno być OK. Stacja bramowa na kartę WiFi, do routera jest słupek + 6m przestrzeni + ściana zewnętrzna domu, nie spodziewam się problemów z zasięgiem. Ale najpierw potrzebuję wykonać (najchętniej zlecić) maskownicę, żeby zamontować stację bramową przy furtce pod kątem i z tym mi się długo schodzi. Pewnie wezmę się za to w przyszłym miesiącu - tak, żeby móc zacząć instalację akurat jak zacznie robić się ciepiej.
Posiadam tablet Lenovo P11 gen2 (model TB-350FU) i potwierdzam że posiada tryb ochrony baterii. Miałem wcześniej też Lenovo ale 9" i 10" i każdy z nich posiadał tą funkcję. Bateria jest ładowana max do 60%, ale przeważnie utrzymuje się na poziomie około 45%. Dołączam jak to u mnie wygląda.
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.
Ja zastanawiam się na zakupem
Tablet Lenovo Tab M11 TB330FU 10,95" 8/128GB Wi-Fi Luna Grey + Rysik koszt ok 800zł
lub Tablet XIAOMI Redmi Pad Pro 12.1" 8/256 GB Wi-Fi Szary ok 1300zł
lub Tablet Lenovo Tab P12 TB370FU 12,7" 8/128GB Wi-Fi Storm Grey + Tab Pen Plus ok 1500zł
Próbuję znaleźć do nich ramki aby można było je ładnie zawiesić. Jeśli chodzi o wideodomofon to myślałem o tym WIDEODOMOFON DS-KV8113-WME1 Natynkowa PoE Hikvision a elektrozaczep to nawet nie wiem jaki będzie odpowiedni. Ja swojego HA mam postawionego na RPi 3 i wszystko nawet ładnie śmiga.
Czekam na twoje kolejne ciekawe przemyślenia i rozwiązania. Dzięki za wskazówki co do podłączenia.
Ładnie to wygląda. Możesz jeszcze podzielić się swoim sprzętem jeśli chodzi o wideodomofon oraz elektrozaczep?
Tablet XIAOMI Redmi Pad Pro 12.1" 8/256 GB Wi-Fi ostatnio widziałem na aliexpress za około 895zł , wersja globalna, wysyłka z Polski albo Hiszpanii.
Ja ramkę zrobiłem z etui , takiego pancernego składanego z 3 części. Gumowa osłona z tyłem jest przykręcona do ściany a przednia ramka jest zatrzaskiwana. Zasilanie doprowadzone przejściówką kątową też z aliexpress. Ja posiadam stacje bramową Akuvox . Mam do furtki skrętkę. Podłączyłem to pod switch-a Poe. Przed stacją dałem taki konwerter z Ali z Poe na 12V. Stacje zasilam 12V. Stacja ma wyjście przekaźnikowe do furtki i z tego napięcia 12V zasilam zaczep. Zaczep miałem najzwyklejszy i wszystko działało, ale ostatnio mechanicznie się uszkodził i kupiłem teraz niskoprądowy z allegro.
Jeśli chodzi o stacje DS-KV8113-WME1 to nie wiem czy ma serwer SIP, trzeba dopytać na wszelki wypadek. Jeśli nie ma to trzeba skorzystać z porad podanych w tym wątku. Wszystko zależy co chce się uzyskać. Ja mogłem pójść na łatwiznę i korzystać z chmury producenta, ale wolałem zrobić to lokalnie, żeby to działało w przypadku braku internetu. Dodatkowo switch jest zasilany z UPSa i nawet gdy nie ma prądu to wszystko działa.
Ok chyba wybrałem sprzęt, możecie tylko dać znać czy to wszystko będzie ze sobą działało tak jak powinno?
Tablet: https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/tablety-i-e-booki/tablety/tablet-xiaomi-redmi-pad-pro-12-1-8-256-gb-wi-fi-szary
Wideodomofon: https://allegro.pl/oferta/wideodomofon-akuvox-e12w-ip-sip-voip-nfc-poe-wifi-stacja-bramowa-17282457087
Czy do tego potrzebuję jeszcze serwer SIP? Czy te wideorozmowy będę mógł prowadzić też z telefonu przez jakąś aplikację - czy tylko z tabletu?
Do furtki gdzie założę wideodomofon oraz elektrozaczep chcę doprowadzić skrętkę oraz przewód pod zasilanie 12v - rozumiem że to wystarczy?
Przepraszam ale jestem laikiem w tych konfiguracjach ale jeśli dobrze dobiorę sprzęt to z waszą pomocą uda mi się to wszystko spiąć.
Z góry dziękuję za pomoc.
Tablet czy się wybierze ten czy inny to nie ma większego znaczenia ( mi zależało na w miarę dużym ekranie żeby dashboard był czytelny).
Skrętka z dodatkowym przewodem na 12V wystarczy , oczywiście przewody ziemne, żeby w przyszłości nie było problemów do tego fajnie jakby w jakimś arocie (rurce) były.
Z wideodomofonami jest tak: jak stacja ma w sobie serwer SIP to sprawa jest prosta. Wystarczy założyć konto u producenta w chmurze, na telefonach i na tablecie instaluje się aplikację i to wszystko. Jak ktoś zadzwoni to na wszystkich będzie dzwoniło (niektóre mają możliwość ustawienia priorytetu który pierwszy ma dzwonić, ale nie pamiętam u którego producenta).
Gdy stacja bramowa nie ma serwera SIP to najczęściej monitory wtedy mają , ale robi się wtedy problem z zainstalowaniem Home Assistant. Widziałem takie monitory z SIP które umożliwiały instalowanie innych aplikacji ale ceny dla mnie były nie do przyjęcia.
W przypadku Akuvox stacja nie ma serwera SIP, trzeba taki postawić na czymś, albo skorzystać z alternatywy jaką przedstawił jeden z użytkowników w tym wątku.
Ja postawiłem SIP w Home Assistant jako dodatek Asterisk, ale jest to dość skomplikowane. Nie próbowałem tego drugiego sposobu bo brak mi czasu na to, a że mój “twór” działa to tak zostawiłem.
W Akuvox jest możliwość działania lokalnie oraz poprzez chmurę, trzeba jednak wykupić taką opcję, najlepiej brać u tego samego sprzedajacego, nie raz jest w gratisie. Z wideodomofonow które mają serwer SIP z tego co pamiętam to niektóre modele Dahua i Hikvision go mają, (vto2202f-p). Można na YouTube popatrzeć jak to się ustawia. Ja ich nie wybrałem bo mi na słupek się nie mieściły, w innym przypadku pewnie takie coś bym wybrał, bo z tym serwerem SIP roboty jest trochę.
Nie do końca wiem, jak to jest w Akuvox. Ale w moim Hikvision (DS-KV8113) jest tak, że mogę skonfigurować stację na kilka sposobów:
- spiąć z ekranem
- podłączyć do serwera SIP
- sparować z kontem chmurowym
Opcja 1) mnie nie interesuje, bo nie chcę mieć ekranu tylko do domofonu, ale także do obsługi HA. Co prawda HikVision robi też ekrany na Androidzie i można tam zainstalować HA Companion App, ale bebechy są bardzo słabe i sam tablet działa wolno, a do tego kosztuje 2kPLN.
Opcja 2) u mnie nie zadziałała - jak zainstalowałem i skonfigurowałem dodatek Asterisk w HA, to stacja nie była w stanie się do niego podłączyć. Walczyłem z tym parę dni, ale nic nie udało mi się osiągnąć i temat zarzuciłem. Natomiast zadziałało podłączenie po Go2RTC, opisane powyżej.
Opcja 3) jest teoretycznie najlepsza i najprostsza - tworzę konto w chmurze, paruję stację z kontem, instaluję aplikację na telefon i tablet, loguję się na konto i voila - jak ktoś zadzwoni do furtki, to na telefonie/tablecie aplikacja dzwoni i mogę odebrać. W samej stacji mogę nawet ustawić opóźnienie (że najpierw dzwoni na ekran, a po X sekundach dzwoni na aplikację), ale z niej nie skorzystałem (bo nie mam ekranu). I przez pewien czas to miał być mój model docelowy, że korzystam tylko z aplikacji na telefonach i tablecie.
Ale po kilku testach okazało się, że
a) aplikacja jest strasznie mułowata, na tablecie jej aktywacja trwała dosyć długo i mocno obciążała system
b) powiadomienie o połączeniu pojawia się tylko jako powiadomienie na górze ekranu i czasami ciężko trafić w odpowiedni przycisk, szczególnie na szybko
c) po zakończeniu połączenia aplikacja pozostawała jako aktywna i trzeba było albo ręcznie wracać do HA, albo pisać jakieś skomplikowane skrypty, żeby poprawnie przełączać tablet z powrotem na HA. No i do tego dochodzi problem zasobożerności aplikacji, przez co aplikacja HA działała z opóźnieniami.
Dlatego na koniec zdecydowałem się na rozwiązanie hybrydowe: na telefonach mam aplikację, a tablet działa tylko pod kontrolą HA z Go2RTC.