Posiadam HA już od około roku czasu. Do tej pory jakoś sobie radziłem i pewnie z konfiguracją
domofonu w HA sobie poradzę ale do rzeczy :
Posiadam serwer na Dell Wyse, pod niego podpięty po wifi Tablet lenovo z zainstalowaną aplikacją HA z Wall panel i fully kiosk. Wszystko działa.
Planuję zakup stacji bramowej Wideodomofonu IP z PoE.
I teraz mam pytanie do użytkowników którzy posiadają jakieś wideodomofony IP :
Jak działa powiadomienie aplikacji wideodomofonu gdy ktoś dzwoni do furtki ?
Chodzi mi o to czy jak będę miał aktywną stronę z wallpanel i ktoś zadzwoni to czy wyskakuje dymek z powiadomieniem czy może aplikacja wyskakuje na “pierwszy plan” ? jakiś dzwięk odtwarza ?
oraz jakiej firmy jest wideodomofon, model ?
Przeglądałem filmy na Youtube, ale wszędzie mają telefon odblokowany.
Ja się przymierzam do montażu wideodomofonu HikVision zamiast obecnego starego domofonu Competition. Na razie mam wszystko podłączone testowo w domu na biurku:
wideodomofon HikVision DS-KV8113-WME1, podłączony do aplikacji Hik-Connect (dostęp z chmury)
tablet Lenovo Tab M10 na Androidzie, zainstalowana aplikacja HA i Hik-Connect. Tablet jest w trybie always-on, czyli ekran jest cały czas włączony i wyświetlany jest dashboard HA.
I teraz tak: jak na tablecie mam uruchomiony HA i nacisnę przycisk na wideodomofonie, to na tablecie pojawia się powiadomienie o przychodzącym połączeniu - jak kliknę, to aplikacja Hik-Connect przechodzi na wierzch - mogę rozmawiać przez wideodomofon i otwierać zamek. Po zakończonym połączeniu Hik-Connect pozostaje na wierzchu, trzeba przełączyć na HA ręcznie.
Próbowałem kilku różnych metod przełączania tabletu na HA, ale żadna nie chciała działać. Można oczywiście wysłać powiadomienie, ale ląduje ono na belce - trzeba rozwinąć pasek powiadomień i kliknąć na to konkretne, żeby table się przełączył z powrotem na HA. Natomiast zaobserwowałem, że na iPadzie powiadomienie jest wyświetlane od razu na ekranie i nie trzeba kilkać na pasek - wystarczy kliknąć powiadomienie i iPad od razu się przełącza na HA z powrotem. Jeden ruch mniej.
Dobrze wiedzieć , a tak poważnie bardzo mało osób na świecie oczekuje funkcjonalności domofonu w HA skoro ponad dwa lata mamy tylko 390 głosów za wdrożeniem funkcji two-way audio
Witam, dałbym głowe sobie uciąć że poprawiałem swój post i sam sobie na niego odpowiedziałem, ale nieważne.
Zakupiłem wideodomofon Akuvox R20A, na HA postawiłem serwer SIP (Asterisk) bo stwierdziłem że chcę żeby to też działało lokalnie (w przypadku braku internetu), oczywiście Akuvox równolegle obsługuje też połączenia w chmurze i mogę też odbierać na smartfonach.
Na tablecie mam zainstalowaną aplikację do obsługi wideodomofonu lokalnie oraz Fullykiosk. Fullykiosk w HA ma taką funkcję jak “działanie w tle” oraz “na pierwszy plan”.
Wygląda to tak:
Tablet normalnie wyświetla w Fullkiosk dashboard HA, gdy ktoś dzwoni automatyzacja wykrywa połaczenie z domofonu i włącza działanie w tle, wtedy aplikacja od wideodomofonu normalnie jest widoczna i można odebrać i otworzyć furtkę. Po zakończeniu rozmowy, automatyzacja włącza tryb na pierwszy plan i dashboard jest z powrotem.
Na chwilę obecną działa to już kilka miesięcy. Z dodatkowych funkcji jakie zastosowałem to przyciemnianie ekranu po jakimś czasie oraz wyłączanie ekranu po np. 22 i włączanie o 4:30 .
Walczę w dalszym ciągu z lovelace-wallpanel lub fullykiosk (nie wiem co jest winne) . Pojawia się losowa tapeta, wyświetla pogodę i dane z jednego z sensorów ale nie działa mi opcja swipe navigation (nie przechodzi do następnego dashboard-u)
Bo też chcę zmienić domofon na hik po ip, z tym że 4 lokalowy, gdzie trzy lokale będą na dedykowanych monitorach od hik a ja chce to postawić na wallpanelu , jak nie będzie działać to też monitorek od hik dorzucę:))
O, to bardzo ciekawa koncepcja! Czy mógłbyś napisać coś więcej o tej konfiguracji? Jakiej aplikacji używasz do łączenia z Asteriskiem - to jest ta sama, co do połączeń chmurowych, czy coś innego?
Nie próbowałem, bo ona nie oferuje nic ponad to, co mam obecnie. Na HA mam zainstalowany dodatek “Hikvision Doorbell”, który łączy się bezpośrednio ze stacją po IP i wystawia status dzwonka i zamka do MQTT:
Dodatkowo mam dostęp do kamery wideofonu po IP (jako Generic Camera). Jedyne, czego brakuje, to możliwość komunikacji głosowej pomiędzy tabletem a wideofonem - ale jak rozumiem, tego w HA nie ma i nie zanosi się na to, żeby się pojawiło w niedalekiej przyszłości.
Pewnym rozwiązaniem jest uruchomienie serwera SIP obok HA i łączenie z wykorzystaniem SIP. Ale nie miałem jeszcze czasu, żeby dokładniej zgłębić ten temat i zanalizować, czy jest wykonalny w mojej konfiguracji.
Sprawdź rozwiązanie, które tu wskazałem - go2rtc dla obsługi audio i Frigate Card dla obsługi funkcji wideo rozmowy w HA. SIP wówczas nie jest koniecznością. Wnioskuje z opisu autora, że to rozwiązanie może działać nie tylko z Dahua ale też z innymi sprzętami.
Z tego, co udało mi się do tej pory wyczytać, to go2rtc ma jakieś ograniczenia w połączeniu z HikVision. Popatrzę jeszcze chwilę w miarę dostępnego czasu z czym to się je (bo w tym obszarze jestem noga). Może faktycznie mi wystarczy, a może będzie potrzebny Asterisk do obsługi SIP. No i muszę przemyśleć jeszcze kwestię łączności wideofonem w przypadku, kiedy nikogo nie ma w domu…