Domofon - jaki by był "smart" oraz jak podłączyć pod niego kamerę

Jestem w trakcie przekopywania trawnika i pomyślałem, że to świetna okazja by zmodyfikować/ulepszyć domofon.

Wszystkie urządzenia do tej pory mam podłączone po Zigbee (oprócz Sonoff TH16) natomiast co idzie do domofonu przy furtce to nie mam pojęcia. Zastanawiam się, czy jest sens ciągnąć tam skrętkę czy może coś innego polecicie godnego uwagi?

Ogólnie od domofonu oczekiwał bym czegoś takiego, że w momencie gdy gość naciska przycisk na furtce to w domu na panelu odpala się/wyświetla się obraz z kamery umieszczonej na domu skierowanej na furtkę.

Jak Wy macie to rozwiązane, jakie podzespoły tutaj zastosować i jak ogólnie taki system ma być zbudowany?

Jeśli nie wiesz jaki sprzęt będziesz używał, to sugeruję pociągnąć skrętkę oraz dodatkowy kilkużyłowy przewód zasilający (zasadniczo współczesne wideodomofony i tak mają zasilanie PoE, ale tańsze wersje mogą np. nie mieć wbudowanego sterowania elektrozamkiem, a jeśli nie masz switcha PoE to niektóre modele mają możliwość zasilania zewnętrznego, więc kabelek zaoszczędzi konieczności używania injectora PoE); ewentualnie po prostu 2 skrętki (wtedy drugą można wykorzystać jako dodatkowy przewód do realizowania innych zadań takich jak zasilanie czy sterowanie zamkiem lub po prostu backup dla przewodu głównego).

To tak z doświadczenia sprzed lat (gdy jeszcze nie było wideodomofonów, w dawno sprzedanym domu - tam się przydał dodatkowy przewód, choć nikt nie planował wstępnie domofonu), obecnie nie mam takiego rozwiązania, ale się zastanawiałem.

To jest do zrealizowania metodami DIY bez kupowania wideodomofonu - potrzebujesz mieć tylko zintegrowaną z HA dowolną kamerę i mieć możliwość wykrycia wciśnięcia przycisku dzwonka - do zrealizowania na bazie modułu ESP

Tu masz przykład integracji kamery z najzwyklejszym dzwonkiem, w przypadku istniejącego domofonu trzeba go oczywiście odpowiednio zmodyfikować