Witam. Mam zainstalowane kilka czujników DSB18b pod ESP d1. Domyślnie jest wysyłana temperatura co 60 s. Chcialbym to zmienić na np. 5 s. Prosze o pomoc w kodzie. Dodawałem upade_interval: 5s ale pojawia się błąd przy instalacji.
Pewnie przeróbka klimy na pompę ciepła i wszyscy chcą nawet co 1 sek . Oczywiście nie ma to sensu, oprócz rurek gazowych w czasie defrostu, wtedy szybka reakcja jest potrzebna. Reszta to podobnie do tradycyjnego układu CO, co minutę świat i ludzie
Z całą pewnością tak jest źle, bo jeśli już, to ma być update_interval: 5s
pokaż yamla, w którym masz to dodane
i pokaż loga z tym błędem (wklej jako tekst)
The dallas component allows you to use your DS18b20 (datasheet) and similar 1-Wire temperature sensors.
To use your dallas sensor, first define a dallas “hub” with a pin and id, which you will later use to create the sensors.
[ …]
pin (Required, number): The pin the sensor bus is connected to. Please note that 1-wire is a bi-directional bus so it requires both input and output from the pin.
update_interval (Optional, Time): The interval that the sensors should be checked. Defaults to 60 seconds.
id (Optional, ID): Manually specify the ID used for code generation.
Parametr pin jest wymagany, pozostałe parametry update_interval i id są opcjonalne do komponentu dallas.
Warto też zwrócić uwagę, że w dokumentacji komponentu sensor - Sensor Component — ESPHome, nie ma parametru typu update_interval, można go użyc tylko w Template Sensor — ESPHome.
@lukasx160
Jeśli masz takiego YAMLA jak wstawiłeś, to masz w nim nieprawidłowe wcięcia - to prędzej czy później powoduje problemy (dlatego zdjąłem marker rozwiązania, ma być tylko przy takich postach, które zawierają prawidłowe treści).
Wcięcia przy kopiowaniu - przynajmniej u mnie - prawie zawsze się zmieniają. Chciałem tylko wskazać rozwiązanie gdzie umieścić wpis dla innych zainteresowanych.
Gdybyś użył formatowania odpowiedniego dla kodu (te 3 odwrotne apostrofy przez i za blokiem kodu) to mógłbyś to zrobić porządnie.
Wiem, że bywają problemy z kopiowaniem (po prostu zawsze używaj w YAMLu spacji nigdy tabulatorów), ale jakoś wszyscy ogranięci dają radę wstawić kod, który jest do użycia “od ręki”.