DuckDNS zakładanie konta

Czy korzystając z Duck DNS trzeba założyć u nich konto? Zakładam że tak jednak za nic na stronie nie widzę opcji nowego konta, jedynie logowanie do istniejącego

Jest tam opcja zalogowania się np. przez Google…

a dzięki, już widzę,

Jak zalogujesz się przez Googola, z automatu utworzy Ci konto.

OK problemów ciąg dalszy.
Założyłem konto na DuckDNS, zainstalowałem DuckDNS na HA, zgodnie z instrukcją zainstalowałem Let’s Encrypt .
Przekierowałem na routerze porty 8123 i 80. Jednak coś nie zadziałało. Internet mam od UPC i ich modem (nie ma w opcjach przekierowywania portów) potem mam mój modem Wifi (tu przekierowałem porty) - może tu jest problem. Jak to sprawdzić?

log z Let’s

[s6-init] making user provided files available at /var/run/s6/etc…exited 0.
[s6-init] ensuring user provided files have correct perms…exited 0.
[fix-attrs.d] applying ownership & permissions fixes…
[fix-attrs.d] done.
[cont-init.d] executing container initialization scripts…
[cont-init.d] file-structure.sh: executing…
[cont-init.d] file-structure.sh: exited 0.
[cont-init.d] done.
[services.d] starting services
[services.d] done.
[11:27:01] INFO: Selected http verification
Saving debug log to /var/log/letsencrypt/letsencrypt.log
Plugins selected: Authenticator standalone, Installer None
Obtaining a new certificate
Performing the following challenges:
http-01 challenge for …duckdns.org
Waiting for verification…
Challenge failed for domain …duckdns.org
http-01 challenge for …duckdns.org
Cleaning up challenges
Some challenges have failed.
IMPORTANT NOTES:

  • The following errors were reported by the server:
    Domain: …duckdns.org
    Type: connection
    Detail: Fetching
    http://…duckdns.org/.well-known/acme-challenge…:
    Connection refused
    To fix these errors, please make sure that your domain name was
    entered correctly and the DNS A/AAAA record(s) for that domain
    contain(s) the right IP address. Additionally, please check that
    your computer has a publicly routable IP address and that no
    firewalls are preventing the server from communicating with the
    client. If you’re using the webroot plugin, you should also verify
    that you are serving files from the webroot path you provided.
    [cont-finish.d] executing container finish scripts…
    [cont-finish.d] done.
    [s6-finish] waiting for services.
    [s6-finish] sending all processes the TERM signal.
    [s6-finish] sending all processes the KILL signal and exiting.

To tak nie zadziała, jeśli masz swoj router podłączony do UPC. W routerze UPC musisz mieć zewnętrzne IP i tam przekierować port 8123 na IP HA. Wydaje mi sie ze w każdym routerze można przekierować porty, tyle ze inaczej sie to nazywa, u mnie jest np. port maping, ale tez bez zewnetrznego IP mi nie zadziałało.

Jedyne co znalazłem na routerze UPSa to filtrowanie portów. Tak ustawiłem ale nie działa. Zewnętrzy adres modemu UPSa mam. DuckDNS go też odczytał

Jak masz WAN ip na swoim routerze wpisz go w przeglądarce. Powinien Ci się wyświetlić panel logowania - jeśli to modem z routerem od UPC.
Odczytaj z obudowy (naklejki) domyślny login i hasło.
Przekieruj porty na twój router.
Sprawdź swój zewnętrzny IP (np. https://twojeip.wp.pl/), sprawdź czy po jego wpisaniu otworzy Ci się panel logowania HA - jeśli nie to jesteś za NATem UPC i musisz do nich wystąpić o zmienny/stały zewnętrzny adres IP - usługa dodatkowo płatna u mnie w Inei

@jumpi555 masz zewnętrzny adres IP?

Stałego zewnętrznego nie mam. Odczytałem z modemu obecny zewnętrzny, DuckDNS też go wykrył

@jumpi555 czy adresacja wewnętrzna na routerze UPC jest identyczna jak na Twoim czy masz podwójny NAT? Jeśli masz podwójny NAT to musisz ustawić forwardowanie portów z routera UPC na swój a ze swojego na serwer HA
Jeżeli masz identyczną adresację na obu routerach to musisz ustawić forwardowanie portów na routerze UPC bezpośrednio na HA

a więc tak, mam:

  • na UPC wyjście LAN mam 192.168.0.1 mój router podpięty na 192.168.0.15. jako WAN
  • na moim routerze na LANie mam sieć 192.168.1.1 i przekierowane porty 8123 i 80
    na routerze UPC nie mam pewności czy dobrze przekierowałem bo jest tylko opcja filtrowania. Zrzut z ustawień wklejałem wyżej.

niestety po wpisaniu adresu zewnętrznego router nie odpowiada. Chyba muszę porozmawiać z UPC

a dostałeś się na router UPC i tam przekierowałeś porty?? - póki nie masz https musi to być też port nr 80

Twoja konfiguracja to podwójne natowanie więc ruch musisz ogarnąć tak jak napisałem wcześniej. Forwardowanie portów w następujący sposób UPC -> Twój router -> HA

Artur, dzięki za podpowiedź. Mój router mam ogarnięty, problemem jest UPC. Ustawili mi IPv6 i ograniczyli funkcje routera.
Temat już załatwiłem, poleciłem powrót na IPv4 i router ożył. Przełączyłem go na modem (nie router) i teraz na moim routerze mam adres zewnętrzny. Let’s Encrypt przeszedł bez zająknięcia.

1 Like