Duży wyświetlacz do HA na ścianę lub biurko

1. Sprzęt Waveshare ESP32-S3-Touch-LCD-7
    Aliexpress oficjalny sklep ~220zł, jakiś mi nie znany ~200zł, AMZ DE (tu można czasem wyrwać za ~40€, ale standardowo 54€, oczywiście + porto), AMZ PL ~240zł, no nie jest to najtańsza z podobnych konstrukcji, a wręcz chyba jedna z droższych (wciąż to jednak taniej niż konwersja tabletu w wall-panel), ale ma kilka rozwiązań onboard (RS485 i CAN) które robią tą konstrukcję dość unikalną.
    Celowo nie wrzuciłem grafiki marketingowej, bo prezentuje coś raczej mało realnego do wykonania jako DIY (podejrzewam, że po prostu wyświetlono gotową grafikę udającą coś niemożliwego do wykonania, podobnie jest z fabrycznym demo LVGL, które osiąga od 10fps do 18fps, ale jest w sumie bez żadnej realnej funkcjonalności, za to realnie na wskazanym niżej projekcie osiągnąłem kilka fps - płynności to raczej nie będzie).
    Jeszcze taka uwaga - ten wyświetlacz występuje też w wersji bez digitajzera (dotyku), więc przy trafieniu na jakąś wyraźnie tańszą ofertę warto sprawdzić co się faktycznie kupuje.

2. Dokumentacja
    https://www.waveshare.com/wiki/ESP32-S3-Touch-LCD-7

na pokładzie

• ESP32-S3
    • 8MB PSRAM octal SPI qio_opi
    • 8MB flash quad SPI (bootloader dio)
    • wyświetlacz Sitronix ST7262 LCD z 7-calową matrycą 800x480pix RGB opięty na 16-bitowy kolor RGB565 (ten kontroler i matryca obsługiwałyby sprzętowo i 32bitowy kolor, ale w ESP są na to za cienkie zasoby i za mało GPIO)
    • ekspander GPIO I2C WCH CH422 użyty wewnętrznie przez wyświetlacz (to akurat dość dziwna konstrukcja zasadniczo dedykowana… do sterowania wyświetlaczem LED, ale możliwa do wykorzystania jako dość specyficzny ekspander i zabiera mnóstwo adresów I2C ze względu na dostęp do każdego rejestru na konkretnym adresie)
    • digitajzer (dotyk) I2C Goodix GT211
    • gniazdo micro-SD (TF)
    • wyprowadzone złącza
      • ADC (z zasilaniem 3.3V)
      • I2C z zasilaniem
      • UART2
      • USB-C → UART0 wyprowadzony przez mostek USB (złącze USB-C “do flashowania”), można zasilać wyświetlacz tym portem
      • drugie USB-C → USB-debug (port USB MCU jest współdzielony z CAN za pomocą przełącznika OnSemi FSUSB42UMX i nie bardzo ogarniam umysłowo to rozwiązanie), można zasilać wyświetlacz tym portem
      • magistrala RS485 z transceiverem MaxLinear SP3485 i zworką terminatora
      • magistrala CAN (na bazie natywnej obsługi w ESP32-S3) z transceiverem NXP (dawny Philips) TJA1051 i zworką terminatora
      • złącze akumulatora (oczywiście jest też układ ładowania, ale akumulator jest niewymagany, a przy czasie bootowania rzędu sekund przy wykorzystaniu jako domowy wyświetlacz dotykowy w ogóle akumulator nie ma sensu)
    • tabela zajętych adresów I2C przez sprzęt onboard
          0  1  2  3  4  5  6  7  8  9  a  b  c  d  e  f
      20: 20 21 22 23 24 25 26 27 -  -  -  -  -  -  -  -
      30: 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 3a 3b 3c 3d 3e 3f
      50: -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  5d -  -  

• może istotne ostrzeżenie gdyby ktoś miał na myśli wykorzystanie GPIO - zasadniczo nie ma już żadnych wolnych (można odzyskać to użyte na ADC, które w zasadzie może się przydać do sterowania jasnością podświetlenia…), więc ewentualne peryferia zasadniczo mają sens podłączenia tylko poprzez I2C (bo tej szyny i tak nie można wyłączyć, bo jest wykorzystana przez istotne komponenty wyświetlacza - po to wkleiłem tabelkę z zajętymi adresami powyżej)
    • Jeszcze jedna, chyba ważna, kwestia - znajomy zobaczył u mnie to w stadium takim jak na jednym ze zdjęć i spytał, czy bym mu pomógł zrobić taki ekranik z przełączanym podglądem z kamer, no i to jest ta kwestia, która jest niewykonalna na sprzęcie zbudowanym na wciąż jednak prostym mikro-kontrolerze, więc oczywiście taki ekranik nie zastąpi mniej lub bardziej normalnego komputera z dużym ekranem czy tabletu. Espressif powoli wprowadza nowsze konstrukcje o jeszcze większej wydajności, więc może to się stanie kiedyś możliwe, ale nie na tym sprzęcie - S3 to jeszcze o wiele za mało.
  3. Oprogramowanie - proponuję zacząć od takiego projektu ESPHome
    GitHub - iamfaraz/Waveshare_ST7262_ESPHome_LVGL
    kilka słów komentarza - obecnie w ESPHome 2025.5.1 nie są wymagane już żadne zewnętrzne komponenty (wszystkie bardziej lub mniej typowe podzespoły są już obsługiwane), więc po ich wywaleniu projekt będzie nadal OK jako bazowy do własnej konstrukcji. Jeśli kiedyś dokończę swój na bazie tego właśnie, to wrzucę YAMLa (nie wszystkie rozwiązania mi się podobają choć może akurat wygaszanie, które mi średnio pasuje ma sens).

Do przejrzenia ewentualnie ten wątek, czy taki projekt - to jest w sumie tylko demo

Jeśli ktoś woli openHASP to jest takie wideo - przy okazji jest opisany hack sprzętowy umożliwiający sterowanie jasnością podświetlenia (bo tu niestety producent przewidział standardowo tylko on/off…)

4. Obudowa

5. Inne kwestie - jest też mniejsza podobna konstrukcja z wyświetlaczem 4.3 cala

Z ciekawostek od czapy - Ghost ESP można na tym uruchomić

Fotki (z prostowaną perspektywą, dlatego wyglądają mało naturalnie) w obudowie j/w, nie jest zerwana folia ochronna (do czasu ukończenia konstrukcji i montażu)

Obudowy do rozdania, jak widać defekty są minimalne (kolega, który mi to drukował wiedział, że można lepiej, gdyby nie to użyłbym pierwszą wydrukowaną…)

W Ali choice wyświetlił mi się teraz za ~180zł ale tego sklepu też nie znam

7 polubień