Już nie. Abonamenty zniknęły, doliczają 8.8gr/kWh, Tauron 11.
Wciąż najlepsza oferta na rynku
W PGE abonament ciągle zaporowy.
A w pstryk to chyba zbyt piękne, żeby było prawdziwe. Ceny dynamiczne, jeszcze z limitem do 50gr/kWh i bez opłaty handlowej?
Gdzie jest haczyk?
Edyta.
Czytam i czytam i wygląda jeszcze piękniej…
W szablonie umowy:
“Sprzedawca nie ustala ceny minimalnej W przypadku wystąpienia cen ujemnych, zużycie w danej godzinie obniża należność Odbiorcy”
A co do małego haczyka, to do czasu zainstalowania LZO przez dystrybutora (ja akurat już mam) rozliczenia są na podstawie miernika dostarczonego przez pstryk wg ceny stałej z jego cennika (664,20 zł/MWh brutto) + opłata za obsługę (98,40 zł/MWh brutto) minus rabat o wielkości liczonej tak, jak cena dynamiczna. I to do liczenia tego rabatu jest potrzebnych ich miernik (nie mylić z licznikiem).
I drugi haczyk - limit ceny 50gr dotyczy średniej ceny kWh energii czynnej w miesiącu - a nie że żadna kWh nie może być droższa (jak przy tarczy rządowej).
Chyba się skuszę.
Chyba czegoś nie rozumiem…
Ten szablon sprawdza, czy godzina systemowa w momencie liczenia jest w szczycie czy poza szczytem niezależnie od tego, czy liczy cenę dla godziny 23:00 czy dla 11:00?
Innymi słowy, jak o godzinie 14:00 popatrzę sobie na cenę w godzinie 17:00 to będzie ona inna, niż gdy sobie na cenę tejże 17:00 popatrzę o 17:00?
To samo widzę we wszystkich szablonach na githubie…
Czy ja źle rozumiem działanie tego?
Edyta. Jednak źle rozumiałem i problem był gdzie indziej.
Moje ustawienia:
- jednostki - zł/MWh
- zdefiniowani pomocnicy również w zł/MWh
energy_dist_peak
energy_dist_offpeak
energy_pstryk_mgmt
energy_excise
Szablon:
{% set s = {
"VAT": 1.23,
"peak_distribution_rate": states('input_number.energy_dist_peak')|float(0),
"offpeak_distribution_rate": states('input_number.energy_dist_offpeak')|float(0),
"market_access_fee": states('input_number.energy_pstryk_mgmt')|float(0),
"excise": states('input_number.energy_excise')|float(0)
} %}
{# Define peak periods for G12 tariff as a list of tuples (start_hour, stop_hour) #}
{% set peaks = [(6, 13), (15, 22)] %}
{# Check if the current time falls within any peak period #}
{% set ns = namespace(is_peak=False) %}
{% for peak in peaks %}
{% if now().hour >= peak[0] and now().hour < peak[1] %}
{% set ns.is_peak = True %}
{% endif %}
{% endfor %}
{# Set distribution rate based on peak or offpeak time #}
{% set distribution_rate = s.peak_distribution_rate if ns.is_peak else s.offpeak_distribution_rate %}
{# Ensure fixing1_rate is defined, otherwise set a default value #}
{% set fixing1_rate = fixing1_rate if fixing1_rate is defined else 0 %}
{# Final price calculation #}
{{ ((fixing1_rate + distribution_rate + s.market_access_fee) * s.VAT) + s.excise |float}}
I wreszcie liczy mi prawidłowo - wcześniej dodawał zawsze dystrybucję pozaszczytową.
Od kilku dni wykrzaczył mi się dodatek, na stronie Ceny energii elektrycznej godzinowe (RDN) - energy.instrat też brak danych.
To TGE coś namieszało, czy to problem po stronie mojej i instrat? Działa wam?
A dzisiaj taką informacje przeczytałem: