Koledzy taki temat, o którym nie pomyślałem, że może być problemem. Może i nie jest ale sobie nie radzę. HA z HAOS na Proxmox. Najnowsze wersje. Dysk sieciowy WD Cloud. Wykorzystuje go do robienia kopii zapasowych, ale z poziomu Proxmox. Teraz trafiła mi się kamera Reolink E1 Pro. Niby pro, ale nie potrafi (?) zapisywać bezpośrednio na dysku sieciowym. Za pomocą wbudowanego narzędzia HA “system/pamięć masowa/pamięć sieciowa” dołączyłem ten dysk do HA, a w zasadzie wskazany zasób. Zrobiłem automatyzacje HA, generalnie działa, nagrywa i jest OK. Ale … dysk jest wyłączany z zasilania jak nie jest używany. Wtedy HA generuje błąd, że zasób nie działa. Czy jakimś kawałkiem skryptu nie można odłączyć a potem zamontować takiego sieciowego dysku, aby HA go nie szukał?
Najlepiej to przez komędy.
W configuration.yaml musisz zrobić sekcję shell_comand i taką komede dać oczywiście zastąp swoimi danymi:
mount -t cifs -o username=TWÓJ_USER,password=TWOJE_HASLO //IP_NAS/FOLDER /media/reolink
I wtedy automatyzacja.
W razie jednak błędów ja bym jeszcze dołożył przynajmniej argument nofail i ew. soft choć ten powinien być włączony domyśnie
>man fstab
nofail
Do not report errors for this device if it does not exist.
>man mount.cifs
soft
(default) The program accessing a file on the cifs mounted file system will not hang when the server crashes and will return errors to the user application.
shell_command:
montuj_nas: >
mount -t cifs //IP_NAS/FOLDER /media/reolink
-o username=USER,password=HASLO,soft,nofail
odmontuj_nas: >
umount /media/reolink
Też mam tą kamerę i “Pro” w jej nazwie to jak zwykle skrót od “Problem” ![]()
Legendy mówią że kiedyś na początku stworzenia miała panel www i coś tam się dało zrobić, teraz już nie, a włączanie rtsp czy onvif tylko z aplikacji windowsowej to jest jakiś wymysł …
Do tego strasznie śmieciowy strumień rtsp, na pewno polecam włączenie stałego bitrate zamiast “auto” albo “stopniowe”
1 polubienie