tak na szybko,przegląd, oglądam i dalej nie wiem.
Potrzebuje dzwonek do furtki który połącze z HA, nie musi być wideofon wystarczy mi aby zrobił zdjęcie w chwili dzwonienia. Resztę myślę że sobie ogarnę, czy to wyświetle na TV czy wyślę powiadowmienie na tel. Czy ktoś coś może polecić sprawdzonego ? Najpiej na Zigbee, ale nie upieram się, może być wifi. zasilanie przy furce mam 12v oraz 5v. nie mam 230v. Coś musze kupić ale chciałbym być zadowolonym
Szczerze? Nie słyszałem o czymkolwiek zawierającym kamerę i dysponującym wyłącznie stosunkowo wolniutką technologią Zigbee (nawet gdyby urządzenie miało robić tylko zdjęcie).
Trochę temat poboczny, ale daje do myślenia
A w ogóle skoro szukałeś, to rzuć linkami, tylko najlepiej do producentów, a nie do ofert sklepów…
Tak na szybko - okiem laika - to jest “Annke M136” z WiFi, zasilanie 5V, ale… Trza by się do tego jakoś podłączyć. Ze specyfikacji na stronie (sklepu/producenta - zwał jak zwał) nie wynika czy to to ma np. OnVif, żeby się do tego jakoś podpiąć (w google wyskakują 2 linki do tego dzwonka, z czego w jednym jest do pobrania specyfikacja w pdf - wrzuciłbym, ale nie wiem, czy to nie naruszy regulaminu).
szopen w którejś dyskusji wspominał o stronie internetowej, gdzie się sprawdza “rtsp kamer?” - coś takiego - ja z niej raz w życiu korzystałem, ale za nic nie umiem sobie przypomnieć, jak się nazywała… Trzeba by ewentualnie sprawdzić tam jak ta kamerka strumieniu je obraz i potem się do tego jakoś podpinać.
@bartik22 zrobił tak
Ciekawe ja to działa po tych paru latach.
Widzę, że obecnie jest dużo ofert z tymi wideodzwonkami na Allegro w kategorii “po zwrocie”. To dlatego, że to bardzo popularna marka i produkt na Amazonie.
Kupiłem na allegro, Arlo essential doorbell za 50zł. jako uszkodzony. W opisie było że nie czyta kodów QR. I faktycznie tak było, 2 dni się meczyłem, kody QR nawet drukowałem i wyswietlałem na 75 calach. Nic to nie dało. rozebrałem i okazało się że ma reset cienkim bolcem. Przeczytałem wszystko i żadna instrukcja ani żaden tutorial nie wspomina że jest reset ! a był w takim miejscu że nikt nie wpadł na to
Ogólnie działa dobrze, bardzo dobra jakość połączenia jak dzwoni przy furtce na dołączonej aplikacji. udało mi się także zrobić integracje z HA. Pozostało mi jeszcze zrobienie powiadomienia z zdjecięm na TV. Nie mam pojęcia jak to zrobić. coś tam próbuje w node-red ale jest to dla mnie zbyt skomplikowne. Przydało by się wsparcie…
Eeee, pierwszy wynik wyszukiwania i oficjalna dokumentacja producenta.
How do I reset my Arlo Essential Video Doorbell?
Na szybko z telefonu z powiadomieniem na telegram
alias: Test zdjęcia furtka
description: ""
triggers:
- entity_id:
- binary_sensor.aarlo_motion_furtka
to: "on"
for:
hours: 0
minutes: 0
seconds: 0
trigger: state
conditions: []
actions:
- action: camera.snapshot
metadata: {}
data:
filename: " /media/snapshot/camera.aarlo_furtka.jpg"
target:
entity_id: camera.aarlo_furtka
- delay:
seconds: 4
- action: telegram_bot.send_photo
data:
authentication: digest
caption: "Kors przed bramą "
file: /media/snapshot/camera.aarlo_furtka.jpg
mode: single
Serio ?teraz mi głupio bo jakoś to przeoczyłem. Nieważne… Działa. Powiadomienie tez jakoś zrobiłem także działa ale musiałem trochę zwłok zrobić
Ok zrobiłem zanim przeczytałem, to jest twoje powiadomienie działające ? czy zrobiłeś to dla mnie ?bo przyznam że musiałem pokombinować z tymi czasami trochę i wywołać dodatkowo - action: camera.enable_motion_detection
ale nie wiem czy jest potrzebne i widzę że masz tylo 4s delay. Ale dzięki pokombinuje, niestety jest terez strasznie zimno i pada śnieg i mało przyjemnie się to robi
alias: Furtka powiadomienie
description: ""
triggers:
- trigger: state
entity_id:
- binary_sensor.aarlo_ding_furtka
to: "on"
conditions: []
actions:
- delay:
seconds: 2
milliseconds: 0
- action: camera.enable_motion_detection
data: {}
target:
device_id: 50a27d48a1f268b0c05e4ed797918f6c
enabled: true
- delay:
seconds: 5
- action: camera.snapshot
data:
filename: /media/furtka/snapshot.jpg
target:
device_id: 50a27d48a1f268b0c05e4ed797918f6c
- delay:
seconds: 1
- action: notify.android_tv_salon
data:
title: Ktoś przy furtce
data:
image: /media/furtka/snapshot.jpg
duration: 12
mode: single
Coś się stało z integracją Arlo po aktualizacji do 2025.2.4 wiecie coś ?
Pierwszym krokiem jest sprawdzenie czy nie zostało coś zmienione dla danej integracji.
https://www.home-assistant.io/blog/categories/release-notes/
To nie był problem HA . Release version 0.8.1.17 · twrecked/hass-aarlo · GitHub .
Edit: te dzwonki Arlo chodzą po 100 zł, nie zdołałem się oprzeć
Jak pisałem w poprzedniej wersji posta, zależało mi aby aktywacja gongu w domu była 100% lokalna (niezależna od chmury Arlo) - chciałem zachować istniejący wewnętrzny domofon, który obsługuje też elektrozaczep furtki.
Udało mi się to rozwiązać następująco: zasilanie dzwonka Arlo (przy furtce) idzie ze skrzynki od centralki bramy, ale nie z transformatora bramy, tylko z 220V - następnie jest Shelly PM Mini
, potem transformator z zestawu dzwonka (220V → 18V) no i sam dzwonek Arlo. Dodatkowego modułu zasilającego od Arlo, który coś tam filtruje/blokuje, nie używam.
W domu w domofonie (Commax DP-2HPR), w miejscu gdzie była podłączona stacja bramowa, mam teraz switch ESP-01S
. Prądu na switchu nie musi być, wystarczy zamknięcie obwodu i gong dzwoni. Switch razem z zasilaczem 5V zmieścił się do środka obudowy.
Gdy ktoś naciska na przycisk Arlo, prąd pobierany przez jego transformator wzrasta na pewien czas (który można zdefiniować w aplikacji od Arlo) z ~0,03A do ~0,2A. Shelly PM Mini
to wykrywa i uruchamia akcję switcha ESP-01S
za pomocą jego adresu http://192.168.X.Y/switch/esp01s_1_channel/turn_on
i odzywa się gong. Nawet nie musi działać Home Assistant, wystarczy wifi. Jako bonus, w Shelly można ustawić czas przez jaki kolejne zdarzenia będą ignorowane, czyli odwiedzający nie mogą już nawalać dzwonkiem (ustawiłem 30 sekund).