Hej szukam pomysłu na zasilanie dla esp32 do mppt easun 4880
Brał ktoś zasilanie z płytki komunikacyjnej?
Pozdrawiam
Hej szukam pomysłu na zasilanie dla esp32 do mppt easun 4880
Brał ktoś zasilanie z płytki komunikacyjnej?
Pozdrawiam
A nie ma tam wyjscia na 12v?
Nie mam takiego falownika, ale wiem że m.in. w deye jest takie wyjście.
@AnnoSp Sztuczna inteligencja twierdzi, że zasilanie jest dostępne na pinach 4 i 5 RJ45.
Z zamieszczonych zdjęć nie da się tego wywróżyć, ale moim zdaniem jest to punkt zaczepienia. Czyli w rękę multimetr i mierzysz napięcia, jeśli będzie sensowne to drugim krokiem może być najprostszy oscyloskop.
Po zgrubnej analizie płytki (tj. tylko tego co widać) wstępnie odrzucam możliwość aby zasilanie mogło być na 1,2, natomiast masę być może stanowi 3. (najbardziej wartościowa dla analizy część płytki jest zaklejona naklejkami a na reszcie są same odbicia światła, a makro w zbliżeniu jest zdecydowanie za bardzo obcięte, a to, co jest czytelne na drugim zdjęciu daje za mało kontekstu) warto by było widzieć też drugą stronę płytki.
Jeśli dostępne jest tam 12V, to warto się zastanowić nad przetwornicą step-down tzn. regulator liniowy też może być, ale przy tak dużej różnicy napięć będzie generował spore straty - a konkretnie przekraczające moc pobieraną przez dołączany układ, a nie znamy obciążalności wyjścia.
Hej. Sprawdzałem na multimetrze nie ma napięcia między pinem 6 i 3 oraz 7 i 8 w gnieździe rj45 (lewa strona, z prawej jest gniazdo rj12 tam jest podłączony zewnętrzny termometr) . Piny 1 i 2 to komunikacja z rs485. Masa nie jest wspólna z baterią.
Zmierz między 3 (zakładam, że to może być masa) i dowolnym z innych (ale nie 1,2) to samo między 4 a pozostałymi (ale nie 1,2) oraz 5 i pozostałymi (ale nie 1,2) .
Swoją drogą nie rozumiem czemu mierzyłeś na innych pinach niż sugerowane.
Zdjęcia górnej części PCB pokazują zasilacz (stabilizator), więc gdzieś się da podkraść na pewno, ale jeśli przemierzysz wszystkie piny i nie będzie, to nie na tym złączu (czyli zostanie lutowanie gdzieś na płytce, bo z zasady USB-B nie daje zasilania, natomiast złącze termistora nie ma w ogóle zasilania - tam widać tylko przyłącze termistora i nic innego).
Później obejrzę te nowe zdjęcia.
Haha no oczywiście, ale na płytce jest stabilizator, który warto wykorzystać.
Myślałem aby podpiąć się za transformatorem za D1 i C2
Tak, tylko ja chce być po stronie izolowanej
Na pierwszy rzut oka na EC1 jest napięcie za stabilizatorem, musisz ustalić czy ono dociera do RJ45
konkretnie masz sprawdzić dokąd dociera masa 2
oraz przelotka 1
Prawdopodobnie ścieżka na drugiej stronie łączy się z C1 widocznym na dole (ale przelotek jest więcej niż ta oznaczona i zasilanie biegnie częściowo jedną stroną, a częściowo drugą, PCB jest na moje oko tylko 2-warstwowa, więc mając ją w ręce będziesz w stanie prześledzić przebieg każdej ścieżki).
Tak w ogóle nie wiem czy opłaca się kombinować z płytką komunikacyjna bo według mnie lepszym sposobem było by użycie wyjścia BAT(dla baterii) i przetwornicy Step-Down. Ale nasuwa się pytanie czy masz podpiąta baterię pod ten falownik. Nawet prosty UPS wystarczy. A jeśli nie masz to też powinno zadziałać, ale z baterią by było łatwiej i lepiej.
A tak pozatym użyłem Groka bo według mnie ma bardzo dobre narzędzia wyszukiwania prawie tak dobre jak perplexity i oto jego odpowiedż:
Sprawdziłem to głębiej (w tym manuale i dyskusje online o Easun iCharger MPPT-4880/8048), bo inne AI mogło się pomylić lub odnieść do innego modelu/producenta (np. EPEVER czy Renogy, gdzie czasem jest zasilanie na RJ45).
W Twoim przypadku: Port RS485 w Easun 4880
Typ złącza: Według oficjalnego manuala (dla modeli 4860/8048/48100, co obejmuje 4880), to zaciski śrubowe (screw terminals), a nie RJ45. Są tylko dwa piny: lewy = A+ (czerwony przewód) i prawy = B- (czarny przewód). Żadnego dodatkowego zasilania (5V/12V) na porcie – to czysta komunikacja Modbus RTU (9600 baud, 8N1, no parity).
Brak zasilania: Port nie dostarcza żadnego napięcia na zewnątrz. Nie ma pinów z +V czy GND do zasilania urządzeń zewnętrznych jak ESP32. Jeśli podłączysz konwerter RS485, musisz go zasilać osobno.
Jeśli masz RJ45? Niektóre starsze/warianty Easun (np. inwertery ISolar MLV) mają RS485 na RJ45, ale pinout to zazwyczaj: Pin 7 = RS485A, Pin 8 = RS485B, Pin 2 = GND (czasem), a reszta pusta (piny 1,3,4,5,6 = -). Piny 4 i 5 są nieużywane – zero zasilania tam (to nie PoE).Jeśli Twój model ma RJ45, potwierdź w obudowie lub manualu, ale nadal nie ma tam +5V.
Wiem że kiepsko zrozumieć te wypociny, ale mam nadzieję że zrozumienie bo piszę na szybko z telefonu![]()
No i jak widać to super-AI (które szydzi z innych AI) się myli, bo jest jak byk RJ45.
W drugiej kwestii porad o RJ45 też szału nie ma, bo widać ze ścieżek, że jest inaczej (potencjalnie wykorzystane więcej pinów, choć mogą być opcjonalne i po prostu flaków nie wlutowano).
Ale jedynie organoleptycznie można stwierdzić czy na RJ-tkę wyciągnięto zasilanie czy nie.
Zdjęcia są niestety z nieczytelnymi napisami na scalaczkach, bo można kombinować jeszcze inaczej (tj. podebrać zasilanie z PCB niekoniecznie bezpośrednio za stabilizatorem, bo przecież ta elektronika to nie jest perpetuum mobile).
Grok tak jest wytrenowany, ale mimo to jest dobry, a czasem nawet zapewny siebie.
Może pod każdym wpisem z użyciem AI muszę dawać:
Sztuczna inteligencja może popełniać blędy.
I tak głównym przekazem tego wpisu miała być propozycja zasilania z baterii lub wyjścia bateryjnego.
Kupię chyba izolowany rs485 będzie to najmniejszy poziom bólu. Zasilanie wezmę jakimś klonem LX8015 z baterii.
A chociaż zmierzyłeś napięcie na pozostałych pinach tak jak sugerowałem.
Zdalnie przebiegu ścieżek nie jestem w stanie analizować, bo zakrywa je choćby żółta nalepka, ale Ty masz to w ręce, to samodzielną analizę ścieżek możesz zrobić.
(dałem przykład z C1 gdzie dochodzi zasilanie z przelotki, ale rozgałęzień zasilania jest więcej, tylko ze zdjęć nie da się tego analizować dalej - nalepki).
To co oznaczyłem czerwoną linią jest ścieżką zasilania, ale dokąd prowadzi trzecia przelotka przy literze B nie wiem, nie widać też dalszego przebiegu ścieżki (nalepka)
Dopiero wieczorem mam szanse go podłączyć do zasilania. Zobaczę co uzyskam.
Napięcie na kondensatorze to 5V, przygotuję płytkę esp32 i zobaczę czy działa.
Mppt przy braku napięcia z PV przechodzi w hibernacje i obcina zasilanie na komunikacje.
Masz kolejne 3 przelotki do sprawdzenia dokąd prowadzą
nie musiałeś zdzierać nalepek - tego rodzaju laminat jest na tyle przezroczysty, że ścieżki się ujawniają przy odpowiednim podświetleniu od spodu (no chyba, że jest wszytko pokryte połacią masy z odwrotnej strony a nie wydaje mi się…)
Nie wiem gdzie będziesz miał to zamontowane, ale być może warto poprawić impregnację.