Chciałem już pisać że masz prawdopodobnie moc grzewczą zbyt niską w stosunku do potrzeb, ale komentarz o remoncie chyba to wyjaśnia.
Z moich doświadczeń z kotłem na pellet innego producenta przy temperaturach w okolicach kilku stopni powyżej zera - rozpalanie się co około 2 godziny (czasem schodzi do 1.5h czy nawet 1 godziny) i się zastanawiałem czy nie za często.
A wykresu nie pokażę, bo to co wyprawiają serwisanci jest warte oddzielnej opowieści (i ostatecznie któryś z nich odłączył moduł komunikacyjny… a że to jest zdalna lokalizacja…)
No u ciebie to faktycznie zupełnie inna sytuacja. Na szczęście mamy te same sterowniki więc w razie czego możemy się wymienić ustawieniami i doświadczeniami
I dlatego piec pracuje cały czas, za duże straty ciepła. Bylem w podobnej sytuacji, po ociepleniu stropy drewnianego poddasza nieużytkowego zaczął sie wyłączać.
Cześć, posiłkowałem się informacjami tu zebranymi i udało mi się wszystko podłączyć i skonfigurować, ale napotkałem mały problem.
Połączenie odbywa się za pomocą USR-TCP232-304.
W moim domu mam dwa termostaty, HA wykrył wszystkie podłączone urządzenia do magistrali, czyli dwa termostaty (ecoSTER_TOUCH_K30) i moduł A i dwa mieszacze. Pierwszy termostat działa doskonale, ale drugi termostat nie reaguje na zmiany nastawy temperatury z poziomu HA, ale wyświetla aktualna temperaturę i tryb pracy.
Czy to pewne ograniczenia integracji ? Czy problem leży w ustawieniach pieca ?
Postanowiłem się podłączyć do mojego pieca - na pelet - Kostrzewa.
Piec posiada sterownik ecoMAX860P6-O TOUCH.
Czy możesz mi wytłumaczyć jak skonfigurować USR-TCP232-304?
Jeżeli głowne jego IP ustawiłem na adres: 192.168.100.41 to jaki adres powinien być ustawiony w pozycji: Remote Server address? Czy z powinien być z puli 192.168.100.xx - czyli np. 192.168.100.42 czy też może być byle jaki? Work mode ma być ustawione na: TCP Server? I ostatnie pytanie, jak łącze się z integracją to jaki adres mam podać? Adres urządzenia IP: …41 czy serwera IP: …42?
Work Mode mam ustawione “TCP Server” więc wtedy remote server jest wyszarzone czyli nie jest brane pod uwagę. W integracji ustawiasz adres urządzenia USR.