Econet300 i Kostrzewa

Ja mam jeszcze PV więc grzeję ten sam zbiornik elektrycznie a tryb lato nie zalatwia sprawy

Włączenie kotła na lato to wcale nie jest dobre rozwiązanie. Czemu? bo jak wyłączysz całkiem kocioł to nie pracują też pompy i na początku następnego sezonu może okazać się że któraś jest zablokowana. Uruchomisz kocioł i spalisz pompę. Do tego służy tryb lato. Nie mierzyłem ale sądzę że zużycie prądu elektroniki kotła jest małe, pomijalne w budżecie domowym.

obraz

A co konkretnie chcesz osiągnąć?

@Jarek_S Już osiągam swoją “rzeźbą”. Tryb lato uruchamia piec lub pompe po osiągnięciu minimalnej temperatury wody. W godzinach 10-16 mam wyłączony piec i grzeję wodę nadwyżka z produkcji PV. Bez wyłączenia pieca może się jednocześnie włączyć ogrzewanie CWU i grzałka elektryczna, czyli trochę bez sensu… Ale przychodzi mi jeszcze na myśl zastąpienie wyłączenia pieca trybem (chyba) nie zamarzania który pilnuje tylko minimalnej temperatury CO. Jest w integracji taki sensor?

Panowe @Doniek @Jarek_S - nie mnożymy postów jeden pod drugim. Jeśli chcesz się do kogoś zwrócić użyj małpy i wybierz konkretnego użytkownika.

1 polubienie

W samym piecu nie, ale mi wykryło dwa urządzenia - piec i termostat - w tym drugim jest taka encja.

Dobra przecizamarzanie załatwi sprawę :wink: aczkolwiek było by fajnie gdyby była opcja wyłączenia kotła

Przy pomocy translatora stworzyłem issue dotyczący braku wyłączenia pieca i całkiem szybko otrzymałem odpowiedź:

@Doniek - umieść linka oprócz grafiki, to inni zainteresowani łatwo będą mogli śledzić ten temat.

@Doniek

Poproś autora żeby zmenił w polskim tłumaczeniu opis na “Włącznik kotła” Będzie jaśniej.

@Doniek @Jarek_S Przestawialiście coś w ustawieniach kontrolera USR? Mój jest widoczny w sieci ale nie rozpoznaje kotła
plum

Trzeba go skonfigurować. Zrobiłeś to? Econet300 i Kostrzewa - #16 przez Jarek_S

Tak mam takie same ustawienia
rs1
rs

A zmieniałeś D+ z D-?

Modbus Type: None i zadziałało. Czeka mnie teraz bardzo dużo przeklikiwania :wink:

Masz rację. Też mam Modbus none. Udanej zabawy. :rofl:

Proponuje poprawić post i wkleić poprawny rysunek konfiguracji aby nie wprowadzać innych w błąd.

@Doniek @Jarek_S @Mateusz_K Pozwole sobie odejść trochę od smart tematu i zapytać was przy okazji: jak często rozpala się wam piec przy aktualnych warunkach? Od kilku lat nie zwracałem na to uwagi ale odnoszę wrażenie że coś się jednak zmieniło.
P.S póki co chce porównać tylko charakter pracy, potem możemy przejść do ustawień itp.

@boskikak U mnie to wygląda jak poniżej. Ale miej na uwadze że mój kocioł grzeje biuro więc 6-16 mam ustawioną temperaturę komfortową a 16-6 obniżoną.