Edycja pomocnika licznik mediów

Panowie i Panie, jak wyedytować pomocnika licznik mediów aby zmienic cykl liczenia. Po wejsciu w encje nie ma mozliwości edycji cyklu. Może gdzies w yamal jest, tylko nie mogę go znależć.

Jeśli pomocnika tworzyłeś w YAML, to edytujesz go w YAML, jeśli w supernowoczesnym GUI to istotnie d…a blada, bo opcje edycji są raczej ubogie.

A jest 8 stron issues, ale wszystkie pozamykane i nie chce mi się szukać czy już kiedyś ktoś zgłosił taki problem, ale raczej nie, więc możesz zgłosić

Zapomniałem dodać, pomocnik dodany w GUI. Szukałem plików, coś w rodzaju template.yamal aby znaleźć wpis i edytować cokres ale nie znalazłem.

Niestety to co dodane w GUI nie jest edytowalne, Jak się czujesz na siłach i robisz kopie zapasowe to odpowiednie wpisy znajdują się w
\config.storage\core.config_entries podczas edycji HA core musi być zatrzymany.

Nie jestem pewny ale wydaje mi się że usunięcie go i ponowne dodanie w GUI pod tą samą nazwą powinno zadziałać. Jeśli naliczał już jakieś stany to będzie po nim ślad w bazie danych, przy takim zabiegu powinno do tego samego rekordu przypisywać nowe dane.

1 polubienie

Jeżeli koledze @Adam_Witek nie zależy na statystykach to może tak zrobić, na 100% nie jestem pewny ale statystyki zostaną wyzerowane.

1 polubienie

Chciałem zachować statystyki, dlatego walcze.

Możesz zduplikować tamten pomocnik i zmienić tylko cykl liczenia i go ukryć.

Świetny pomysł, ale jak to zrobić mając pomocnika tworzonego w GUI?

Mea culpa @szopen użyłem skrótu myślowego. Oczywiście nie ma magicznego przycisku „duplikuj” w GUi.

Dobra, słuchaj bo to proste ale mozna sie machnąc. Najpierw sprawdż jakie masz entity_id na tym starym sensorze co go chcesz wywalic z widoku. Potem wchodzisz w pomocniki i robisz nowy licznik mediow - ustawiasz tam source ten sam co wczesniej i cykl na rok.

Tylko pamiętaj że on bedzie mial 0 na liczniku wiec musisz go “podpompować” w narzedziach deweloperskich. Szukasz tam utility_meter.calibrate i wpisujesz wartość ręcznie… jak sie rypniesz w liczbach to d…a blada wszystko bedzie przeklamane w statach. Starej encji pod zadnym pozorem nie kasuj bo ci wywali błąd w bazie i stracisz historie - po prostu ją gdzieś tam w opcjach ukryj w GUI żeby nie przeszkadzała na pulpicie.

W panelu energia po prostu podmieniasz jeden na drugi. Podobno nic nie ginie ale u mnie kiedys cos tam sie rozjechało wiec robisz to na wlasna odpowiedzialnośc. Jak cos nie pyknie to pisz, moze cos wymyślimy

Dzieki za popdowiedzi. Udalo mi się zrobić duplikat encji z ta sama nazwa, i statystyki zachowane a i resetowanie w moim wypoadku miesięczne działa.

Pozostal mi jeszcze jeden problem. Niestety jestem poczatkujacy. jak zmienić wartość jednej encji w statystykach. Czyli w konkretnym dniu mam wartość 4956 a chce miec 2492. Zainstalowałem SQLite Web. znalazłem ze moja encja ma id 487 za pomoca przeszukiwania

SELECT id, statistic_id
FROM statistics_meta
WHERE statistic_id = ‘sensor.nazwa_encji’;

nie umiem znależć wartosci do zmiany :frowning:

Nie musisz tego robić przez baze danych. Jeśli masz tam jedna wartość to prościej ci będzie w narzędziach deweloperskich w zakładce statystyki znaleźć i dopasować nową wartość

potrzebuje zmienic wartość z 1.12.2025
Nie wiem jak to zrobić. w narzędziach develowperskich znalazlem jedynie możliwość zmiany w chwili obecnej czyli poprzez calibrate.

Jest to encja odpowiedzialna za licznie miesięcznego zużycia (przepływu) wody przez licznik. Miedzy listopadem a grudniem nie zrobiło mi resetu do 0 przez mój błąd. teraz chciałem poprawic tą statystyke.

Proszę podpowiedz jak to zrobić. Dziękuje.

HA ma wbudowany edytor statystyk. Można przez niego skorygować konkretny wpis bez pisania zapytań SQL.

1. Wejdź w Narzędzia deweloperskie → zakładka Statystyki.
  2. Znajdź na liście swoją encję.
  3. Po prawej stronie kliknij Napraw.
  4. Wybierz datę i konkretną godzinę w której występuje ten skok.
  5. System pokaże Ci wartość z tego momentu możesz ją tam ręcznie nadpisać.

Zainstaluj sobie HeidiSQL Łatwiej tam się poruszać.