Panowie i Panie, jak wyedytować pomocnika licznik mediów aby zmienic cykl liczenia. Po wejsciu w encje nie ma mozliwości edycji cyklu. Może gdzies w yamal jest, tylko nie mogę go znależć.
Jeśli pomocnika tworzyłeś w YAML, to edytujesz go w YAML, jeśli w supernowoczesnym GUI to istotnie d…a blada, bo opcje edycji są raczej ubogie.
A jest 8 stron issues, ale wszystkie pozamykane i nie chce mi się szukać czy już kiedyś ktoś zgłosił taki problem, ale raczej nie, więc możesz zgłosić
Zapomniałem dodać, pomocnik dodany w GUI. Szukałem plików, coś w rodzaju template.yamal aby znaleźć wpis i edytować cokres ale nie znalazłem.
Niestety to co dodane w GUI nie jest edytowalne, Jak się czujesz na siłach i robisz kopie zapasowe to odpowiednie wpisy znajdują się w
\config.storage\core.config_entries podczas edycji HA core musi być zatrzymany.
Nie jestem pewny ale wydaje mi się że usunięcie go i ponowne dodanie w GUI pod tą samą nazwą powinno zadziałać. Jeśli naliczał już jakieś stany to będzie po nim ślad w bazie danych, przy takim zabiegu powinno do tego samego rekordu przypisywać nowe dane.
Jeżeli koledze @Adam_Witek nie zależy na statystykach to może tak zrobić, na 100% nie jestem pewny ale statystyki zostaną wyzerowane.
Chciałem zachować statystyki, dlatego walcze.
Możesz zduplikować tamten pomocnik i zmienić tylko cykl liczenia i go ukryć.
Świetny pomysł, ale jak to zrobić mając pomocnika tworzonego w GUI?
Mea culpa @szopen użyłem skrótu myślowego. Oczywiście nie ma magicznego przycisku „duplikuj” w GUi.
Dobra, słuchaj bo to proste ale mozna sie machnąc. Najpierw sprawdż jakie masz entity_id na tym starym sensorze co go chcesz wywalic z widoku. Potem wchodzisz w pomocniki i robisz nowy licznik mediow - ustawiasz tam source ten sam co wczesniej i cykl na rok.
Tylko pamiętaj że on bedzie mial 0 na liczniku wiec musisz go “podpompować” w narzedziach deweloperskich. Szukasz tam utility_meter.calibrate i wpisujesz wartość ręcznie… jak sie rypniesz w liczbach to d…a blada wszystko bedzie przeklamane w statach. Starej encji pod zadnym pozorem nie kasuj bo ci wywali błąd w bazie i stracisz historie - po prostu ją gdzieś tam w opcjach ukryj w GUI żeby nie przeszkadzała na pulpicie.
W panelu energia po prostu podmieniasz jeden na drugi. Podobno nic nie ginie ale u mnie kiedys cos tam sie rozjechało wiec robisz to na wlasna odpowiedzialnośc. Jak cos nie pyknie to pisz, moze cos wymyślimy