Ekran dotykowy w HAOS - Add-On HAOS-kiosk

Wiele osób ma nieodpartą chęć podłączenia pod swój komputer z HAOS ekranu dotykowego. Inni zaczynają swoje pierwsze kroki z HAOS na leżakowych laptopach i intuicyjnie chcą wykorzystywać ich matryce do wyświetlania swojego dashboard z HA. Słyszę w wyobraźni jęk zawodu i wspominam swoje rozczarowanie. Gdy dowiadujemy się, że to nie takie proste na serwerze zaplanowanym do bycia “bezgłowym”, a po podłączeniu monitora widzimy dobrze nam znany czarny ekran konsoli CLI.

Lecz niedawno odkryłem, że pojawiło się w tym roku (jakże eleganckie) rozwiązanie w postaci dodatku HAOS-kiosk

Prosta konfiguracja z UI i mamy obsługę pulpitów nawigacyjnych i sterowanie HA za pomocą wyświetlacza podłączonego bezpośrednio do serwera HAOS.

Od teraz jest też API umożliwiające budowanie automatyzacji wykorzystujące akcje.

Przykłady:

actions:
  - action: rest_command.haoskiosk_launch_url
    data:
      url: "https://homeassistant.local/my_dashboard"

- action: rest_command.haoskiosk_refresh_browser

- action: rest_command.haoskiosk_is_display_on

- action: rest_command.haoskiosk_display_on
  - action: rest_command.haoskiosk_display_on
    data:
      timeout: 300

- action: rest_command.haoskiosk_display_off

- action: rest_command.haoskiosk_current_processes

- action: rest_command.haoskiosk_xset
    data:
      args: "<arg-string>"

- action: rest_command.haoskiosk_run_command
    data:
      cmd: "command"
      cmd_timeout: <seconds>

- action: rest_command.haoskiosk_run_commands
    data:
      cmds:
        - "<command1>"
        - "<command2>"
        ...
      cmd_timeout: <seconds>

Zasoby dla tego kontenera z X-Windows, menedżerem okien OpenBox i przeglądarką Luakit.- utylizacja CPU dochodzi do 30%, w większości czasu waha się w okolicach 20%. Zajętość RAM znikoma, zużycie prądu wzrosło ok. 6-8W (dla samego hosta) + to co zjada monitor. W moim przypadku to mini PC z Intel N95.

4 polubienia

Też to widziałem kilka dni temu i mnie mega zainteresowało, niestety jeszcze tego nie sprawdzałem ale jeśli to już zrobiłeś to piwo dla ciebie za test :beers:

Lepiej postaw kawę twórcy :wink:

Jeśli z tego będę docelowo korzystać to będzie i kawa :wink:
Wiąże się to z przeprowadzką serwera w inne miejsce czyli już na starcie same komplikacje :smile:

Czy ja wiem?
Po pierwsze to trzeba mieć monitor z digitajzerem (dotykiem), bo dopiero to realizuje w pełni sens kiosku.

Po drugie są rozwiązania umożliwiające umieszczenie komputera daleko od monitora - wystarczy dostatecznie długi kabel HDMI (nie testowałem tego jeszcze, ale mam 10 metrowy światłowodowy, który mi został z innego projektu) + przedłużacz USB dla digitajzera (do ~3 metrów problemu z pasywnym kablem nie widzę, więcej wymaga nieco bardziej specjalistycznego przedłużacza z reclokerem).
Oczywiście w zależności od warunków przeniesienie hosta HAOS może mieć większy sens niż ciągnięcie długich kabli.

Gdybym jutro nie wyjeżdżał na zlecenie prawie na miesiąc, to byłoby to już testowane (mam gdzieś monitor z digitajzerem, wprawdzie zaledwie 7 cali, ale na taki rozmiar można przygotować oddzielny dashboard), a już widzę, że to rozwiązanie jest OK.

Do samych testów mogę coś zorganizować ale żeby to miało ręce i nogi to musiał bym dobrze przemyśleć miejsce panelu jeszcze przed potencjalnym remontem salonu który i tak kiedyś mnie czeka (więc problem faktycznie rośnie do rangi: poważnych :sweat_smile:)

A musiałem to wytestować na własnej skórze :smile: bawiłem się dosłownie 5 minut i przez ten okres mogę powiedzieć tak:
na prawdę jest to rewolucja dla instalacji HAOS i sama idea na prawdę mi się podoba, zakup monitora >14 cali jest na pewno bardziej opłacalne niż kupowanie tak dużego tabletu na androidzie. Najlepiej by było połączyć się pojedynczym kablem USB c żeby jakoś się to prezentowało (a zakup mini pc N100/N150 z takim gniazdem i jest już nieco bardziej ograniczone). Sprawdziłem też reakcję rest_command na wybudzanie ekranu i tutaj też reakcja nie jest natychmiastowa co może być uciążliwe to wybudzania np. czujnikiem ruchu (tak mam zrobiona automatyzację z tabletem i reakcja jest natychmiastowa). Kolejna niedogodnością dla mnie jest możliwość wyświetlania tylko w 2 trybach motywu (light/dark) a ja akurat korzystam z motywu niestandardowego.
Pomimo kilku niedogodności i tak oceniam Addon bardzo pozytywnie :+1:

2 polubienia

Jakbyś jeszcze napisał na jakim sprzęcie masz obecną instalację to byłby jakiś punkt odniesienia (moje testy najwcześniej za miesiąc o ile nie będę miał nic ważniejszego do roboty, moją dużą instalację z celeronka 6 gen przeniosłem w końcu - po około 2 latach od kupna sprzętu - na i3 10gen).

Firebat AK2 Plus. Łączyłem się po HDMI z ekranem

Dla mnie to właśnie ekran dotykowy w HA to pełne wykorzystanie tego systemu.Do tej pory 10 calowy panel dotykowy działał z terminalem Hp wyse połączony przez parę kabli HDMI + USB ok 10 m .Działało to na debianie 12 z supervisorem,jak wiadomo instalacja core i supervisor po 2025 ta metoda nie będzie już wspierana więc ten dodatek jest idealną odpowiedzią dla użytkowników ,którzy tak jak ja, nie muszą już instalować(dokupić) dodatkowego urządzenia na którym odpalą przeglądarkę w trybie kiosk z ha.I co jest mega dodatek szybko się loguje na ekranie .

1 polubienie

@angler miałeś jakieś problemy z dotykiem? Teraz podłączyłem 14" wyświetlacz z dotykiem i póki co martwy. Zero reakcji na dotyk :upside_down_face:

Nie miałem żadnych. U mnie testowane na WINCOR NIXDORF BA91W 10,1” oraz na chińskim monitorze przenośnym PM1600XTS występującym pod różnymi brandami (u mnie Electrons). W obu przypadkach obraz po HDMI a dotyk po USB.
Proponuję zastosować się do wskazówek autora:

Spróbować wersji testowej z tego repozytorium, a jeśli nie pomaga zrobić zgłoszenie na gihub:

Dobra tym razem ja zamuliłem… Kupiłem monitor Anmite i podłączałem go przez HDMI bo nie mam USB C w moim teminalu. Zasilanie było z zewnętrznego źródła a nie pomyślałem że HDMI nie odsłuży dotyku :sweat_smile:
Kolejne szybkie wnioski:
:green_circle: obsługuje audio out więc można korzystać z wbudowanych głośników za pomocą VLC
:green_circle: wykrywa też mikrofon więc jest szansa na działanie asystenta głosowego z pomocą Assist microphone
:red_circle: napotkałem problemy z obrazem z kamery za pomocą WebRTC. 3 kamery tej samej firmy, ta tama integracja a tylko na jednej migotanie ekranu.

Ale wystarcza zwykłe gniazdo USB.

W sensie że nie mam USB C DP alt żeby wszystko poszło po jednym kablu