Ekran dotykowy w HAOS - Add-On HAOS-kiosk

Nie jest tak dramatycznie jak w 1.2.0, ale nadal widać wyciek pamięci

edit - i niestety właśnie addon po niecałym tygodniu pracy zaliczył wywrotkę typu white screen… ( ten problem jest znany od dawna, a wersja 1.2.0 sypała się w zależności od swojej fantazji co 1-2-3 dni, 1.1.1 była u mnie stabilniejsza ale non-stop zmienia mi się konfiguracja, więc źródło raczej nie do namierzenia, a nie mam czasu by przysiąść nad ograniczonym dashboardem specjalnie tylko do użytku z tym addonem)

Co ciekawe przy teraz wywrotce użyte zasoby spadają do bardzo niskich,

wcześniejsze wersje potrafiły obciążyć procesor w takiej sytuacji niemal w 100%

Widzę że autor dzielnie walczy i pozbył się prawie wszystkich zgłaszanych issue ale mój się trzyma jako nierozwiązany :smile: porzuciłem inne testy ale widzę że kilku użytkowników dodało swoje przemyślenia do wątku i stwierdzili że na qutebrowser działa to lepiej niż na luakit więc może się jeszcze sporo pozmieniać w tym dodatku.

2 polubienia

Czy ktoś aktualizował tę aplikację do najnowszej wersji 1.3.1?

Tak, ja i szlag mi ją trafił…

Odinstalowałem starszą wersję, bo nowsza nie chciała się zainstalować. I teraz nie mogę zainstalować żadnej. Zrobiłem zgłoszenie na Github:

Dopóki nie rozwiążą problemu ze sliderami to nie będę z niego korzystał :grinning_face_with_smiling_eyes:

@angler
Początkowo 1.3.0 przywróciłem z backupu (nauczony doświadczeniem z ubiegłych lat przy każdej aktualizacji robię, w każdym razie staram się robić, cząstkowy backup i nie rozumiem czemu domyślnie ta funkcja backupów jest wyłączona - tzn. rozumiem HA green pewnie był motywacją takich zmian, no ale sobie włączyłem), ale wersja 1.3.1 miała zawierać hotfix na autologowanie niezgodne z HA core >=2026.4.0 (a nie będę już wszystkiego cofał), ale istotnie aktualizacja 1.3.0 → 1.3.1 nie działa jak należy.

Więc odpuściłem temat (klawiatura w laptopie - szajsowatym dellu, mi się definitywnie skończyła i to był pilniejszy temat do ogarnięcia), teraz mnie zmotywowałeś.

Sytuacja trochę przerosła autora (popatrz na ilość zamkniętych issues na dokładnie ten temat), ale wbrew pozorom jest rozwiązanie - trzeba zainstalować wersję wypuszczoną w branchu testing
(dlatego twierdzę, że przerosła, bo zamiast wypuścić wersję beta czy o jakimkolwiek kolejnym numerze)
czyli trzeba dołożyć lub podmienić sobie w Sklepie repozytorium z linkiem do
https://github.com/puterboy/HAOS-kiosk#testing
(uwaga jeśli to druga kopia to będzie miała identyczną wersję z masterem/mainem/czy tam stable, które nie działa)

NOTE: If you encounter issues with the Add-on, please first check the HAOSKiosk github issues page (open and closed), then try the testing branch (add the following url to the repository: GitHub - puterboy/HAOS-kiosk: Display HA dashboards in kiosk mode directly on your HAOS server · GitHub). If still please file an issue on github and **include full details of your setup (including computer hardware and display type details)and what you did along with a complete log.

Ten addon ma inny ID więc miej konfigurację normalnej wersji pod ręką.

Nie zmienia to faktu, że 1.3.1(-testing) działa u mnie równie źle (wywraca się po jakimś czasie pracy i produkuje nieskończoną ilość logów, więc to może być tragiczne dla samego HA) jak wszystkie wersje które wyszły po 1.1.1

@boskikak nie wiem o czym mówisz, ale z tego co widzę prędko raczej nie rozwiążą (więc na twoim miejscu issue był zgłosił do karty która się nie chce wyświetlać jak należy na każdej przeglądarce)

Już jest zgloszony od dawna i śledzę wątek na bieżąco. Myślałem że to mały problem ale okazało się że jednak kaliber jest nieco większy