To moje początki z MQTT i po serii prób postanowiłem poprosić was o pomoc.
Mój kocioł Buderus utrzymuje minimalną temperaturę zasilania na 30 stopni co jest dla mnie za dużo. Wyczytałem że mogę zbijać tą temperaturę wysyłając po MQTT co około 60 sekund message “setflowtemp” o niższej wartości. Problem w tym że nie potrafię wysłać i nadpisać tej informacji. Bardzo proszę o pomoc.
Drugi temat czy może ktoś bawił się juz w przygotowanie krzywej grzewczej w Node red ?
Ale dla kotła nie… jeśli chcesz sobie niszczyć kocioł to zamieść “źródła”.
Z obrazka nikt nie będzie przepisywał.
Link do informacji jak sterować tym kołem przez mqtt i boiler_data jako tekst.
kocioł działający na pogodówce schodzi temperaturą zadaną dużo poniżej 30 stopni, potraktujmy tą wiedzę jako “źródło”. Problem z pogodówką jest taki że kocioł się nigdy nie wyłącza co w przypadku okresów przejściowych powoduje to przegrzewanie domu.
Tyle o kotle ponieważ nie jest to główny wątek.
Potrzebuję aby ktoś wytłumaczył mi jak wysłać message po MQTT aby zmieniać wyłącznie jedną wartość setflowtemp (selected flow temperature)
Dorzucam flow w którym nie mam się za bardzo czym pochwalić
Wstępnie zaglądałem do dokumentacji . Zadawanie wartości odbywa się inaczej.
Zrób jakąś nastawę z HA.
W mqtt explorer rozwiń temat EMS-ESP, powinien być temat boiler (lub podobne)
z treścią wyglądającą na coś podobnego do {“cmd”:“cośtam”, “data”:" …}
Na razie tyle, bo tematu nie znam w ogóle
Wartości które mogę edytować z poziomu sterownika EMS-ESP to głównie te które znajdują się w core-mosquitto/boiler_data (tak jak na screenie jest tam dużo pozycji ale na ten moment interesuje mnie ta jedna którą zaznaczyłem. Niestety moja próba wyłącznie dopisuje “=15” zamiast edytować wartości
Trochę się już tym bawiłem zerknij proszę na kilka zdjęcie w załączniku. Panel ESP-EMS również komunikuje się po MQTT. W HA również mam utworzone encje które dają możliwość edycji tej wartości. Problem w tym że wartość z powodu sterownika kotła wraca po 60 sekundach na 30 stopni.
Zrób to samo jeszcze raz ale zrób to co napisałem i pokaż zawartość tematu EMS-ESP. Inaczej nie ma o czym dalej gadać.
Masz świadomość o skutkach obniżania tej temperatury?
Czy mam świadomość ? Kocioł pracując na sterowniku pogodowym dobiera temperatury zasilania według krzywej grzewczej od nawet 25 stopni więc zakładam że nie będzie tu skutków negatywnych. Oczywiście wyczuwam że coś sugerujesz tym pytaniem więc chętnie posłucham.
Najpierw otworzyłeś explorer a później z panelu zadałeś flowtemp… czy odwrotnie?
Jest jeszcze temat boiler - co tam jest?
Zrób to przy uruchomionym explorerze.
To co jest w temacie boiler_data pokazuje skutek jakiej komendy.
Komendy zawsze idą inną “drogą” inaczej by się zapętliło. Zabawa idzie o to aby odkryć jaką.
W dokumentacji jest to napisane, ale w sposób mało zrozumiały dla kogoś to widzi to pierwszy raz.
Ze względu na kondensację (korozję) kotły raczej nie zadają mniej niż 30st.
Otworzyłem explorer i później zadałem flowtemp. Mogę cały czas tą wartość zmieniać i efekt jest jak na screenach powyżej. Faktycznie kolego w zakładce “boiler” mam wartość selflowtemp która wpływa na zmianę temperatury zasilania. To może być to czego szukałem.