Zacząłem się zastanawiać co można zrobić w HA aby nie wyświetlał się komunikat “encja niedostępna”.
Gdy falownik działa (czyli w ciągu dnia) to HA spokojnie go odpytuje i wszystkie dane są z niego pięknie pobierane. Odpowiednio ustawiłem też encje dzięki czemu ładnie wszystko się wyświetla w panelu energy.
Problem pojawia się gdy zachodzi słońce. Inwerter wówczas się wyłącza przez co HA wyświetla “encja niedostępna”. Można to zaobserwować np na tych wykresach:
Co mogę zrobić w aby wieczorem (gdy falownik jest wyłączony) w panelu HA widzieć produkcję z danego dnia, produkcję całkowitą itp?
Chodzi mi o to aby HA wyświetlał ostatni stan gdy encja była dostępna.
Przykładowa encja wygląda tak
# Total generate energy (high) 0.1 kWh - 56 - Eac total L
- name: G10KTL3X Total generate energy L
unit_of_measurement: kWh
slave: 1
address: 56
input_type: input
count: 1
data_type: uint16
precision: 1
scale: 0.1
scan_interval: 59
device_class: energy
state_class: total
Temat jest z roku 22 lecz chciałbym dopytać co zrobiłem nie tak i jak to mogę naprawić. Również miałem ten problem i przepuściłem przez utility meter. Wszystko było widoczne. Teraz od jakiegoś czasu wyświetla mi encje z utility jako niedostępny. Po restarcie HA wszystko jest widoczne. Czy jest może jakieś ustawienie w Studio Code Serwer? Podejrzewam że to się stało po którejś aktualizacji. Proszę o jakąś podpowiedz
Spróbuj tworząc Pomocnika - tworzysz nową encję, użyj “połączenie stanu kilku sensorów”, dodajesz ten sensor który “znika” jako “encję wejściową” i ustawiasz "charakterystykę statyczną na “ostatnio zaktualizowane”.
Edit: wada tego rozwiązania - jeżeli zrobisz restart HA gdy źródłowa encja jest niedostępna, to Pomocnik też będzie niedostępny (do czasu pojawienia się źródłowej)
Ok. Dzisiaj to zrobie. Dzięki. Tylko co się wydarzyło że było ok a teraz nie wyświetla? Przecież jeżeli są stworzone nowe encje w utility to nie powinny być zależne od tego czy encja zródlowa jest czy na chwilę zginęła.